29 de autori si o singura carte: Rubik

In colectia „Fiction Ltd” de la Polirom a aparut un nou titlu: „Rubik”, o „autofictiune colectiva” dupa cum o defineste Simona Popescu, un proiect atipic si o poveste despre prietenie.

”Rubik” este un roman experimental inedit, scris de 29 de autori – „de fapt, 22 de autori (cu mine 23) si 6 autori invitaţi, «guests» (printre ei, doi americani, un francez şi un german), după cum precizează Simona Popescu.

Romanul a rezultat din intalnirile saptamanale ale Simonei Popescu cu studentii sai in sala 314 a Facultatii de Litere de la Universitatea Bucuresti (3,14 avea sa devina unul dintre „firele rosii” ale romanului), dar la fel de importante s-au dovedit a fi si reuniunile informale pe terasele bucureştene. Cartea are la baza schema unor personaje comune, la care fiecare dintre cei 29 de oameni care semneaza cartea adauga cate un capitol, condimentandu-l cu originalitatea proprie.

Romanul are atasat un DVD pe care se regasesc atat textele care contribuie la „Rubik”, cat si o serie de filme scurte, pe ideile ce construiesc tesatura acestei carti.

DVD-ul are 24 de sectiuni in care sunt cuprinse 60 de filme video si grupaje de fotografii (Din cuprins: Eu si trupul meu de Scama, Vand goblene, Mani Graff, Erno si Rubik la 314, Snake, Fetiţa, 1010, Degetul Soniei de la picior, Ce să fac cu toate pozele astea, Ultimul nivel. 314, Eu imi amintesc atatea…).

O parte din filme sunt editate de Eva Pervolovici, care a folosit fragmente din casetele realizate de Simona Popescu si Gruia Dragomir cu o camera video „de familie”. In „familie” apar autori rubici si prietenii lor. Alte cateva filme ii au ca autori pe cativa studenti (acum absolventi) ai sectiei Video de la Facultatea de Arte din Bucuresti. Mare parte din fondul sonor apartine prietenei de departe, Johanna Reich (Germania).

Autorii romanului: Bogdan Boureanu, Dragos Carciga, Ana Chiritoiu, Raluca Ciochina, Dan Dancescu, Brandusa Dragomir, Gruia Dragomir, Cristina Foarfa, Madalina Georgescu, Anca Ionescu, Marieva Ionescu, Radu Leca, Sonia Lodi, Radu Nedelcut, Igor Mocanu, Dominika Ogrodnik, Eva Pervolovici, Ovidiu Pop, Alina Purcaru, Laura Sandu, Elena Stancu, Simona Vasilache, Simona Popescu. Guests: Ehren Schimmel, Alexis, Florin Vasile, Mihai Armanul, J.B., Luca Dinulescu, Peter Rosh

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.