Festivalul Național de Teatru – ediția 2012

Anul acesta, Festivalul Național de Teatru se va desfășura în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie, în București. Prezentat drept cea mai amplă reuniune de spectacole produse pe teritoriul României în intervalul unei stagiuni, cea de-a 22-a ediție a Festivalului aduce anul acesta pe scenele din București nu mai puțin de 18 teatre (producători) și 31 de spectacole.

În fiecare an, Festivalul a avut diverși piloni centrali în jurul cărora au fost grupate spectacolele. De această dată, vorbim de nu mai puțin trei tematici mari. Pe de o parte este opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoși artiști români de astăzi; de cealaltă sunt cei doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg (comemorat la 100 de ani de la dispariție) şi conaționalul I.L. Caragiale (160 de ani de la naștere şi 100 de ani de la moarte).

Secțiuni festival:

– Focus Silviu Purcărete – un univers regizoral. Printre piesele prezente în acestă secțiune se numără: Gianni Schicchi – un spectacol de operă produs de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj; Călătoriile lui Gulliver – spectacol produs de Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, și pentru care regizorul fost distins, în august 2012, cu Premiul „Herald Angel” acordat de Bank of Scotland sau Așteptându-l pe Godot.

– 2012 – Al matale, Caragiale... – Pe lângă piesele clasice prezente (O noapte furtunoasă – în regia lui Mircea Cornișteanu și produsă de Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova sau O scrisoare pierdută – în regia lui Mihai Mălaimare și pus în scenă de Teatrul Masca), în această secțiune va fi prezentă și unica dramă scrisă de Caragiale (Năpasta – producție a Teatrului ”Toma Caragiu” – Ploiești, în regia lui Cristi Juncu), dar și spectacolul De-ale noastre (realizat de Gigi Căciuleanu și Teatrul Coregrafic) în care cuvintele sunt înlocuite de mișcare și dans, situațiile caragialești păstrându-și, chiar și așa, intactă puterea de a transmite râsul-plânsul caracteristic.

2012 – Strindberg, Înaintași, Urmași – Trei spectacole diferite, trei autori diferiți, o poveste despre istoria teatrului olandez. Hedda Gabler – de Henrik Ibsen (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, regia Andrei Șerban), Domnișoara Iulia – de August Strindberg (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, regia Felix Alexa), Înainte de pensionare – de Thomas Bernhard (Teatrul Național din Timișoara, regia Christian Papke)

– De toate pentru toți – de departe cea mai bogată secțiune a festivalului, ceea ce oferă posibilitatea spectatorilor să aleagă în funcție de gusturi și preferințe. Menționăm doar câteva piese, pentru a ilustra diversitatea: Carmina Burana (Teatrul Național din Târgu-Mureș, regia Gigi Căciuleanu), Visul unei nopți de vară (Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, regia Radu Afrim), Ținuturile joase (Teatrul German de Stat Timișoara, regia Niky Wolcz), sau Insula , un spectacol-concert Ada Milea, aflat sub producția Teatrului Național din Cluj.

Actorii în prim-plan – aici vă puteți întâlni cu Maia Morgenstern (în piesa Doi x Doi), Tania Popa (Fata din Curcubeu), sau Oana Pellea (Vocea Umană)

Teatrul de mâine – în Casa M (producţie a Centrului de Arte „Coliseum” din Chişinău, Republica Moldova, regia Luminiţa Ţîcu), puteți asculta Povești de familie (Teatrul „Maria Filotti” Brăila, în regia Vlad Cristache) sau urmări Jocuri în curtea din spate (Teatrul Act, București, regia Bobi Proicop).

Începând de luni, 15 octombrie, sunt puse în vânzare biletele pentru spectacolele programate. Acestea se găsesc la casele de bilete ale următoarelor instituții, parteneri strategici ai Festivalului Național de Teatru 2012: Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti,Teatrul Odeon,Teatrul „Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul ACT, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, Club „La Scena”.

Informații despre festival și programul complet al spectacolelor puteți găsi pe pagina oficială a evenimentului.

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *