Câștigătorii Premiilor ForeverFolk 2014

Premiile ForeverFolk 2014A venit și momentul anunțării câștigătorilor Premiilor ForeverFolk 2014, prin care ne dorim să răsplătim, în cel mai simbolic mod cu putință, folkiștii care în 2014 au pus cărămizi la temelia muzicii folk românești. Pe unii i-ați votat voi, cei care ne citiți. Pe unii i-am decis eu, pentru simplul motiv că așa am considerat de cuviință. Celor care ați votat vă mulțumesc din suflet și vă invit să vă sprijiniți favoriții și de acum încolo. Cum? Simplu, cumpărând bilete la concertele lor, cumpărându-le albumele, solicitând radiourilor să îi difuzeze, sprijinindu-i cu tot ce puteți.

Sunt premiile reprezentative? Nu știu. Au votat mult mai puțini iubitori ai folkului decât sper eu că există (aproximativ 1000). Dar momentan sunt singurele dedicate integral muzicii folk românești. În plus, toată lumea a fost liberă să își voteze preferații, față de alte ediții nu au mai fost acuzații de furt (deja mă îngrijorez, înseamnă că șansele mele să îmi iau Mercedes din furăciuni în folk scad dramatic). E dreptul artiștilor nominalizați să își mobilizeze comunitatea sau nu. Pentru categoriile unde a votat publicul, nu am ce să comentez prea multe, dar am făcut-o pentru categoriile decise de mine. Pentru categoria Artistul anului, dar si pentru Evenimentul anului, aveam cel puțin încă două variante la fel de bune și perfect justificabile.

Pentru albumul Fericirea de luni, pentru sălile de spectacole pline, pentru muzicienii excepționali cu care lucrează, pentru coerența în a-și construi cariera în toate aspectele ei, pentru nominalizările la Premiile Radio România Actualități într-o mare de comercial și controverse (asta ca să fiu domn), ForeverFolk o declară Cel mai bun artist folk al anului 2014 pe Alina Manole.

Titlul de Cel mai bun album folk al anului 2014 a fost votat albumul Cântece de proprietar, realizat de Cristi Corcioveanu pe versuri de Sorin Poclitaru și realizat de casa de discuri FAIR-PLAY. Cristi Corcioveanu își adjudecă și titlul de Piesa folk a anului 2014 pentru Colind, pe versuri de Sorin Poclitaru.

Ștefania Iacob a câștigat detașat votul pentru titlul de Cel mai bun tânăr artist folk în 2014. Semn că știe să își mobilizeze fanii și are și pe cine.

Într-o muzică românească dominată de comercial, de mediocru, de șlagăre ieftine, pe alocuri de impostură, totul garnisit de rețele de influență și interese, orice reper solid e binevenit. Un om cu experiență în ceea ce înseamnă industria muzicală autentică, un om care a scris istorie oriunde a activat este un câștig mare pentru muzica românească. Nu știu dacă e neapărat importantă pentru muzica folk și, cu siguranță, asta nu va schimba automat industria în următoarea perioadă. Dar dați-mi voie să salut cu bucurie și să acord titlul de Evenimentul folk al anului 2014 pentru revenirea domnului Dan Andrei Aldea pe scenele din România.

Vă invit să descoperiți artiștii de care până acum nu ați auzit, nu de puține ori nominalizările fiind adevărate revelații pentru cititorii noștri, fie ei constanți sau accidentali. Mulțumiri tuturor celor care au votat, felicitări tuturor câștigătorilor!

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.