Toamna baladelor – pepiniera folkului romanesc

Nu de putine ori am auzit spunandu-se ca folkul e cam pe duca, nu vine nimeni din urma, cand generatia “corifeilor” se va retrage va fi sfarsitul folkului, ca generatia ’90 nu mai e interesata de muzica folk si alte cele.

In afara circuitului de festivaluri de muzica folk din tara (intre 20 si 30 la numar anual), exista un festival dedicat exclusiv elevilor, intitulat “Toamna Baladelor”, unde elevi de licee si scoli generale incearca sa dovedeasca juriului – care include si cantautori folk consacrati – ca viitorul folkului e pe maini bune. Printre cei care anul acesta au “impartit dreptate” s-au numarat folkistii Maria Gheorghiu (presedinta juriului), Ovidiu Mihailescu, Eugen Avram si Eugen Cristea, dar si oameni de presa ca Florin Silviu Ursulescu (Radio Romania Actualitati) sau Loreta Popa (Jurnalul National).

Cel mai important fapt care trebuie semnalat este valorea net superioara a sectiunii Creatie fata de alti ani, mai ales la categoria 9-12, fapt remarcat si de juriu (care a decis suplimentarea premiilor la aceasta categorie). Deja piesele sunt mult mai complex construite armonic, se observa trecerea de la piese “chitara si voce” la structuri ce includ, pe langa chitara, si vioara, flaut, percutii sau chiar instrumente neconventionale pentru acest gen muzical, cum este violoncelul.

Ca unul ce a urmarit festivalul pentru al 4-lea an consecutiv, pot spune ca deja vorbim de certitudini de artisti tineri, care au participat pentru a 2 sau chiar a 3-a oara in festival. Deja, exista 4-5 artisti si grupuri care au trecut de bariera unui concurs pentru elevi. Si aici ne referim la Mihai Boicu, cel care a castigat Marele Premiu si la Festivalul “Chitara Dunarii” de la Calarasi in acest an si care este nominalizat pentru Premiile Forever Folk 2009, la grupul Simbol din care si Mihai face parte (doua chitari, vioara, flaut, percutie si 4 voci remarcabile), la duetul Old Black’s (Andreea Nedelcu si Dan Sandulescu), la grupurile Pasiuni pe Corzi din Botosani (prezenti si in festivalurile de la Vatra Dornei si Calarasi), Poze cu Sunet din Tulcea (premiati si la Festivalul National de Arte “Florian Pittis 2009) si Clestar din Zanesti (jud. Neamt) condus de inimosul Stelian Grigore si de domnisoara profesoara Nicoleta Minciu.

Daca cei de mai sus sunte deja certitudini, au aparut si cateva nume noi fata de ceilalti ani. Vlad Chiurlea (clasele V-VIII) a fost o surpriza extrem de placuta, cantand la sectiunea “Interpretare” piesa lui Eric Clapton – “Tears in heaven”. Dacii Liberi din Targu Ocna au cantat o piesa pe versurile lui Adrian Paunescu, dedicata tuturor folkistilor disparuti (Ce tragici sunt folkistii morti).

Daca sambata si dimineata zilei de duminica a apartinut tinerilor artisti aflati in concurs, ziua de duminica a gazduit recitalurile artistilor din juriu si gala laureatilor. Cowboyul Nelu si Cantec pentru tine (Parul tau) au starnit ropote de aplauze, toti cei din sala cunoscand versurile si cantand alaturi de Ovidiu Mihailescu si Eugen Avram. Recitalurile au fost incheiate energic de Trupa Atelier, care a cantat alaturi de Eugen Cristea atat piese ale acestuia, dar si cateva coveruri ce au ridicat sala in picioare.

Dincolo de laudabila initiativa a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii de a perpetua acest festival, exista destule probleme de functionalitate. Prima si cea mai importanta este calitatea sunetului asigurata concurentilor – imi vine greu sa cred ca nu exista suficiente intrari in mixer pentru mai mult de 2 sau 3 cabluri, ceea ce, pentru trupe cu 5 oameni (numarul maxim admis) aceasta poate fi o problema. Ca oamenii de la sunet nu au avut, daca nu prezenta de spirit, macar atentia necesara sa-i sprijine “din butoane” pe tinerii artisti este de asemenea regretabil. La fel si faptul ca din exces de zel (de neinteles, dat fiind faptul ca vorbim de bani publici) a fost “secret” sa filmam rezultatele pentru a le prezenta publicului larg, e trist, pana la urma e vorba de reclama adusa festivalului si artistilor tineri. Cred ca ar fi util si sa se gaseasca o solutie pentru televiziunile care vor sa filmeze (TVR a fost nevoit sa filmeze din culise, deoarece nu se putea intra in sala, intrarile fiind blocate de tineri). Si nu in ultimul rand, poate ca recitalurile artistilor consacrati ar trebui programate dupa “Gala Laureatilor”, asa e mai normal.

Asadar, pentru elevii ce iubesc muzica folk si incearca sa o cante, le recomandam sa tina minte ca in fiecare an, la inceputul lui noiembrie, are loc un festival dedicat exclusiv lor. Iar celor care cred ca folkul nu are tineri de perspectiva, le sugeram sa ii caute mai atent.

foto: Vlad Dulea

Post Author: Marius Matache

6 thoughts on “Toamna baladelor – pepiniera folkului romanesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.