Leonard Cohen (I)

A gasi un simplu cuvant sau o fraza pentru a introduce un personaj de talia lui Leonard Cohen devine o misiune aproape imposibila, atunci cand tot ce iti vine in minte dincolo de imagine e o puternica emotie transmisa de un artist complet, o voce cu accente grave, un soi de misticism in care tematicile principale (spiritualitatea, religia, sexul, puterea) sunt de natura sa analizeze o experienta umana in care intrebarile ridicate pot fi uneori cat se poate de clare in ciuda raspunsurilor eluzive. Dincolo de toate, munca lui Cohen (atat cea muzicala, cat si cea de scriitor) este o calatorie in care dincolo de intrebari se cauta raspunsurile, calatorie care in fond formeaza partea de substanta a mesajelor artistului si motivul ultim pentru care forta emotionala a cantecelor lui nu se va pierde indiferent de generatia care o va asculta.

There is a crack in everything, that’s how the light gets in.

Nascut in 1934, in Westmount, Montreal, intr-o familie iudaica apartinand clasei de mijloc, Cohen isi aminteste copilaria ca una “profound mesianica” – asa cum ii declara lui Richard Goldstein in 1967. “Mi s-a spus ca sunt un descendent al lui Aaron, marele preot”. A urmat cursurile scolii Herzilah High School, unde a studiat impreuna cu poetul Irving Layton. In perioada adolescentei invata sa cante la chitara, formand un grup country-folk numit Buckskin Boys, dar tanarul Cohen se orienteaza in primul rand spre o cariera literara.

In 1951, Leonard Cohen se inscrie la Universitatea McGill, devenind in scurt timp presedintele Uniunii de Debate McGill. Influenta literara din acesta perioada vine dinspre Yeats, Whitman si Henry Miller. Prima sa carte de poezie, Let Us Compare Mythologies (1956), a fost publicata ca prima carte in Seria de Poezie McGill, in perioada in care Cohen era inca  student neabsolvent. Urmatorul volum, The Spice-Box of Earth (1961), ii aduce recunoastere in cercurile poetice, in special in Canada nativa.

Cohen aplica o etica a muncii foarte puternica in legatura cu ambitiile sale literare timpurii. Mare parte din anii ’60 ii petrece scriind poezie si fictiune, si prefera sa traiasca in zone aproape retrase. Dupa mutara in Hydra, o insula a Greciei, Cohen publica o colectie de poezii – Flowers for Hitler (1964) – si doua romane –  The Favourite Game (1963) si Beautiful Losers (1966). The Favourite Game este un roman de formare (bildungsroman) cu tente puternic autobiografice despre un tanar care isi descopera identitatea prin intermediul scrisului.

Despre procesul scrisului, Cohen declara intr-un interviu in 1998: “este precum un urs care se impiedica intr-un stup sau o vizina plina cu miere: ma impriedic direct in el si raman blocat, si este delicios, si este oribil, si sunt in el si nu este foarte gratios si este foarte ciudat si este foarte dureros si cu toate acestea este ceva inevitabil in legatura cu el”.

In 1967, Cohen se muta in Statele Unite pentru a urma o cariera de cantautor folk. Propulsat si de imaginea create ca un actor cheie in grupul Andy Warlhol’s Factory, primul cantec care intra in memoria generala este Suzanne – de altfel piesa care de-a lungul timpului devine una dintre cele care beneficiaza de cel mai mare numar de cover-uri. In urma participarii la cateva festivaluri folk, intra in vizorul Columbia Records prin nimeni altul decat John E. Hammond.

Let judges secretly despair of justice: their verdicts will be more acute. Let generals secretly despair of triumph; killing will be defamed. Let priests secretly despair of faith: their compassion will be true.

Primul album lansat, Songs of Leonard Cohen (1967), este considerat a fi prea sobru pentru a fi un succes commercial, cu toate acestea fiind aclamat la nivelul criticii si de catre fanii deja castigati pe scenele folk. Devind un nume de cult in Marea Britanie, unde albumul ramane timp de peste un an in clasamentele muzicale. Urmeaza o perioada prolifica din punct de vedere muzical, fiind lansate albumele: Songs from a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), Live Songs (1973) and New Skin for the Old Ceremony (1974).

In 1971, muzica lui Cohen este folosita de Robert Alman ca si coloana Sonora pentru filmul McCabe & Mrs. Miller. Printr-o coincidenta, in aceeasi zi in care Altman il sunase pentru a cere permisiunea de a folosi cateva piese de pe Songs of Leonard Cohen, Cohen vizionase intr-un cinematograf din Nashville, un film de-al acestuia Brewster McCloud. In momentul telefonului, Cohen il intreaba pe regizor cine exact era la telefon, iar Altman mentioneaza MASH, despre care insa Cohen nu auzise. Astfel, regizorul mentioneaza mult mai putin cunoscutul Brewster McCloud. In acel moment, socat de coincidenta, Cohen are replica: “Tocmai ce l-am vazut la cinema. De fapt, l-am vazut de doua ori. Poti folosi ce piesa doresti de la mine”.

In ultima parte a anilor ’60 si inceputul anilor ’70, Cohen concerteaza in turneu in Statele Unite, Canada si Europa. Incepand cu 1974, colaborarea cu pianistul si orchestratorul John Lissaur creeaza un sunet ce aduce laudele criticilor, si pentru ascultatori o experienta audivita unica. In aceasta perioada, Cohen o ia pe Jennifer Warnes ca si backing vocal in doua dintre turnee (1972 si 1975). Warnes devine o constanta a albumelor viitoare a lui Cohen, iar in 1987 inregistreaza un intreg album cu cantecele acestuia, Famous Blue Raincoat.

In 1977, Cohen lanseaza Death of a Ladies’ Man, un album produs de Phil Spector, cunoscutul inventator al tehnicii “peretelui de sunete”, in care muzica vocala este secondata de straturi groase instrumentale, o abordare foarte diferita fara de abordarea minimalista a lui Cohen. Inregistrarea albumului a fost plina de probleme si de certuri intre cei doi, iar atunci cand a caracterizat rezultatul, Cohen a declarat ca este unul “grotesc”, dar si “semi-virtuos”.

O intoarcere spre sunetul devenit deja traditional are loc in 1979, o data cu lansarea albumului Recent Songs. Produs de Cohen insusi si de Henry Lewy (inginerul de sunet a lui Joni Mitchell), albumul include aparitiile unei trupe de jazz-fusion si intrumente precum mandolina, sau vioara tiganeasca. Multi ani mai tarziu, in 2001, Cohen lanseaza un album cu inregistrari live ale cantecelor din turneul in 1979 – Field Commander Cohen: Tour of 1979.

What is most original in a man’s nature is often that which is most desperate. Thus new systems are forced on the world by men who simply cannot bear the pain of living with what is. Creators care nothing for their systems except that they be unique. If Hitler had been born in Nazi Germany he wouldn’t have been content to enjoy the atmosphere.

Bibliografie

  1. http://www.answers.com/topic/leonard-cohen
  2. http://www.leonardcohenfiles.com/newskinbio.html
  3. http://www.poemhunter.com/lyrics/leonard-cohen/biography/
  4. http://www.lyricsfreak.com/l/leonard+cohen/biography.html
  5. http://www.leonardcohen.com/bio.htm

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.