Donovan

Pe numele sau adevarat Donovan Philips Leitch, Donovan s-a nascut in Maryhill, Glasgow (Scotia), pe 10 mai 1946. Radacinile celtice si pasiunea tatalui pentru poezie si literatura au avut o influenta constanta in viata si muzica sa. La varsta de 10 ani, familia lui Donovan se muta din tinutul aspru al Glasgow-ului intr-un tinut aproape de poveste, in Hertfordshire, Anglia.

Mutarea la Hatfield a a avut un efect profund asupra lui Donovan si a influentat major intelegerea sa asupra naturii si a frumosului, tematici care se vor regasi in muzica sa timpurie. Muzica sa va ajunge in cele din urma la o intreaga generatie a revolutionarilor ani  ’60 si continua sa influenteze liricitatea si modul de prezentare a unui cantec a deceniilor urmatoare

Donovan pleaca la coelgiu, unde descopera o lume boema, si intra in contact cu budismul, poezia si diverse forme de gandire radicala. Renunta la scoala de Arte, iar in 1963, dupa o serie de locuri de munca in agricultura sau fabrici, simte chemarea de a pleca la drum. Devine in scurt timp un menestrel calator, care isi scrie propriile versuri.

La intoarcerea in casa parinteasca, la finalul verii, continua auto-educarea in scrierea versurilor si invatarea chitarii acustice. Majoritatea timpului il petrece in cluburi locale din jurul St. Albans. Influentele lui Donovan din perioada respectiva sunt muzicieni precum Martin Carthy, Alex Campbell, Ramblin’ Jack Elliott, si un mare bagaj muzical de cantece blues, jazz sau folk.

Prima sa iesire la rampa din punct de vedere profesional, s-a produs atunci cand managerii sai, Geoff Stevens si Peter Eden l-au introdus in emisiunea TV inovatoare a producatorului Elkan Allan, „Ready Steady Go”, care a facut un pas fara precedent: anume l-a adus pe Donovan de trei ori consecutiv in emisiune. La 18 ani, Donovan s-a trezit brusc pe locul trei in topurile din UK, cu primul sau single Catch the Wind. In martie 1965, cantecul castiga premiul Ivor Novello pentru cel mai bun cantec folk contemporan al anului. In acelasi an, primeste invitatia lui Pete Seeger de a canta la Festivalul de Folk de la Newport, unde canta pe aceeasi scena cu Joan Baez. Acest succes a fost urmat de piese de top 10 precum Colors, Turquoise, si Universal Soldier, dar si de primul sau album, What’s Bin Dis and What’s Bin Hid.

In comparatie cu The Beatels si The Rolling Stones, Donovan a fost tot timpul cel care a reusit sa fie un performer solo care a captat inimile si mintile a unei noi audiente, capabil sa pastreze atentia unor mase imense de oameni cu doar chitara sa si repertoriul de cantece originale bazate pe dragostea si respectul pentru natura si credinta sa in pace si armonie. A marsaluit impotriva luptelor de dezarmare nucleara impreuna cu miscarea CND si a scris cantece care s-au raliat impotriva injustitiei intr-o lume materialista si violenta. Preocuparea sa pentru mediu a fost exprimata in multe din compozitiile sale si continua sa atraga audienta noua, in persoana oamenilor care sunt in cautarea unui sens mai profund al vietii lor.

In 1965, aproape singur, Donovan aduce in fata milioanelor de fani, o introducere spre adevarurile spirituale, sub forma invataturilor din yoga. Realizeaza faptul ca o schimbare spre o lume mai buna poate fi realizata doar prin nutrirea iubirea si compasiunii, iar muzica sa poarta aceste mesaje. Deja un prieten (si uneori un invitat muzical) al Beatles,  Donovan a fost unul dintre muzicienii englezi foarte cunoscuti care, impreuna cu Beatles si Rolling Stones, si actrita Mia Farrow, printre altii, a fost atras de invataturile filosofice ale gurului indian Mahareshi Mahesh Yohi, in perioada tarzie a anilor ’60, si a calatorit in India pentru a studia cu acesta.

In perioada anilor ’70 si inceputul anilor ’80, Donovan continua ca cante si sa lanseze albume care exprima grija fata de mediu si cautarile sale spirituale pentru cunoastere si intelepciune. Albumele sale, Cosmic Weels si Neutronica au incurajat miscarile de pace de perioada de inceput a anilor ’80. Urmeaza o perioada de retragere si trai linistit alaturi de familia sa in Joshua Tree, California, fara a renunta la scris si la implicarea in diverse proiecte (printre care autobiografia sa)

In vara anului 1994, Donovan strange laolalta un grup de prieteni muzicieni, incluzandu-i pe Noel Redding (fost Jimi Hendrix Experience), Marianne Faithfull, Phil May (Pretty Things) si Paul Jones (Blues Band), pentru un concert tribut dedicat in lui Brian Jones la London’s Marquee Club.

In 1995, Donovan a prezentat un documentar pentru radio in doua parti, despre Joan Baez, produs de Kevin Howlett pentru BBC Radio 2, si a terminat un documentar radio despre propria sa munca, care a fost trasmis pe undele radio in vara aceluiasi an.

Anul urmator, Donovan incepe sa munceasca la un nou album (Sutras), impreuna cu producatorul anului 1995, Rick Rubin. Un fan vechi de-al lui Donovan, Rubin a produs de asemenea aclamatul album de revenire a lui Johnny Cash, dar si albume de prima clasa ale unor artisti diversi preum Run-DMC, The Red Hot Chilli Peppers, Mick Jagger si Macy Grey.

Lansarea albumului a fost, pentru Donovan, mai mult decat o reintorcere in atentia publicului, a fost o reafirmare a calatoriei sale asumate: „De fiecare data cand sunt intrebat unde am fost toti acesti ani, raspunsul meu e ca eu nu am fost niciodata o persoana care sa distreze. Trebuia sa am o menire si trebuia sa fiu conectat la un impuls. Si acum, astazi, aud reinnoita acceptarea muzicii acustice in constiinta planetei, a mediului….Exact lucrurile pe care am incercat sa le incorporez in versurile mele de la inceput”.

Succesele au continuat. Inregistrarea catecului  din anii 60, Atlantis, impreuna cu trupa de fete din Germania, No Angels, a ajuns in clasamentele germane pe locul cinci, si aducand un disc de aur. Single-ul a fost difuzat ca parte a lansarii filmului Disney „Atlantis the Lost Empire”.

Spre sfarsitul anului 2003, contributiile lui Donovan in muzica si poezie au fost recunoscute de catre Universitatea Hertfordshire. De asemenea, Catedrala St. Albands i-a oferit titlul de Doctor in Litere, iar cu ocazia primirii premiului, Donovan s-a reintors in tinuturile care i-au influentat atat de mult cantecele.

Pe 12 decembrie 2010, Donovan va canta la Bucuresti, in cadrul editiei aniversare a Festivalului National Om Bun – 20 de ani.

Bibliografie

  1. http://www.donovan.ie/en/lifeline/
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Donovan

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Donovan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.