Serile de Teatru Studentesc

A 13 a editie a Serilor de Teatru Studentesc a avut loc in perioada 10 – 12 mai si desi a fost o editie cu un numar pe care multi il considera ghinionist, membrii Sindicatului Studentesc din Cibernetica s-au bucurat de o noua editie incheiata cu succes.

Tema editiei din acest an a fost Viata ca o scena, prin care au incercat sa evidentieze faptul ca fiecare om joaca un rol, deci de fapt si noi suntem actori in viata de zi cu zi. Asa cum si actorii amatori pot pune in scena o piesa si pot impresiona publicul aproape la fel de mult cat ar putea o trupa de actori profesionisti.

Despre inceputul festivalului, mai exact cocktail-ul oferit organizatorilor si partenerilor puteti citi aici.

Inaintea inceperii concursului, organizatorii au oferit numeroase oportunitati de a castiga premii prin tombole, tombole ce s-au desfasurat pe intreg parcursul celor 3 zile. De asemenea, fiecare zi a avut cate un moment muzical.

Toate cele trei zile de concurs s-au desfasurat in sala mare a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, sala ce a gazduit un numar de 6 trupe de tineri actori de care cu siguranta vom auzi in viitor. Prima zi a avut in centrul atentiei 3 trupe Trupa As, Arca lui Noe si Indart.

Trupa As a fost infiintata in aprilie 2006 de catre Andrei Gheorghe, fiind o trupa formata exclusiv din liceeni, elevi ai Colegiului National Gheorghe Lazar din Bucuresti iar in prezent abordeaza si o sectiune pentru studenti amatori. In cadrul festivalului, trupa As a prezentat publicului si juriului piesa Sectorul S care infatiseaza trei barbati ce au incercat sa se sinucida din cauza unor povesti de dragoste ratate. Povestea are un curs neasteptat si o finalitate surpinzatoare dar care a captat atentia publicului pe intreg parcursul ei.

Concursul a continuat cu trupa Arca lui Noe, venita tocmai din Cluj, cu o experienta de 4 ani si un numar de 20 de piese la activ au prezentat o altfel de Alba ca Zapada in piesa Alba ca Zapada si cei 2 care infatiseaza un triunghi vicios si numeroase situatii tragicomice.

Ultima trupa din prima zi de concurs a fost trupa InDArt, de asemenea o trupa cu experienta, mai exact 3 ani cu actori variind de la varsta de 15 la 30 ani, au prezentat o piesa al carei titlu pare un indemn: Traieste-ti fanteziile, o satira catre cartile motivationale devenite bestseller-uri in nenumarate tari.

Cea de-a doua zi i-a readus in atentie pe tinerii actori ai trupei Arca lui Noe, de data aceasta cu piesa Prostii sub clar de luna, o punere in sceana a comediei dramaturgului Teodor Mazilu in care nimic nu se pierde, nimic nu se castiga.

A urmat trupa Playground cu o piesa apreciata atat de public cat si de juriu, Un barbat si mai multe femei, care infatisa relatiile dintre barbati si femei si conflictele pe care le implica. Un barbat care intalneste femeia inger, femeia exaltata, femeia paznic, femeia autoritara, femeia disperata, femeia victima dar ele determina o turnura imprevizibila in viata acestuia.

Cea de-a treia zi i-a adus pe studentii de la UNATC cu o drama extrem de impresionanta, Jocul in curtea din spate, piesa a dramaturgului Edna Mazya, bazata pe un caz real, un viol al unei fete de 14 ani, dar abordarea celor de la UNATC a adus un plus de dramatism.

Ultima piesa din concurs a fost a trupei de teatru GMG ESPEROM, trupa infiintata in 1994 la Brasov. Piesa Boala incompatibila a avut in prim plan un hot marunt care incearca sa-si multumeasca sotia, o femeie dornica de cat mai multi bani, dar carora gelozia le va juca multe feste.

In timp ce juriul delibera am putut vedea o scurta piesa de teatru a Companiei de Arta Studio 24,Frumosul indiferent, un monolog al cantaretei Edith Piaf, o lupta de a-l face pe omul iubit sa o asculte.

Seara s-a incheiat cu decernarea premiilor, decernarea incepand cu premierea tuturor celor care au facut posibila realizarea acestui festival si continuand cu laureatii serii. Lista premiilor o puteti gasi aici.

A fost un festival pentru care sutentii din Sindicatului Studentesc din Cibernetica au investit eforturi, numeroase ore si nu in ultimul rand, mult suflet. Felicitari organizatorilor si cu siguranta vor mai aduce in atentia publicului multe trupe noi de treatru, in anii ce vor urma.

 

Post Author: Raluca

2 thoughts on “Serile de Teatru Studentesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.