O toamna plină de festivaluri de muzică folk

Și în 2012 se anunță o toamnă plină de festivaluri de muzică folk, nu mai puțin de 7 evenimente de acest gen fiind confirmate deja, la București, Sălciua, Ploiești, Fălticeni, Brăila, Călărași și Alba-Iulia, alte trei (Mizil, Bistrița, Mediaș) fiind în așteptare. Dacă la Fălticeni vorbim de o premieră, în rest avem de a face cu festivaluri de tradiție, semn că muzica folk încă mai atrage publicul spectator.

Week-endul care a trecut a declanșat această avalanșă cu Festivalul Valeriu Sterian la București și Festivalul Floare de Folk la Sălciua, în județul Alba. Festivalul Valeriu Sterian este un eveniment nou în branșă și organizat intempestiv, fără o promovare prealabilă și adecvată, de Casa de Cultură a Sectorului 3 din București. Clădirea acestei instituții, proaspăt renovată, a găzduit pe vremuri Club Folk Casa Eliad, un loc de poveste pentru muzica folk românească și puternic legat de Valeriu Sterian, aici fiind filmată emisiunea Vânare de vânt, prima emisiune TV dedicată muzicii folk, cu Vali și Victor Socaciu în calitate de producători și moderatori. Deși organizat “pe fugă”, festivalul a atras foarte mulți artiști, care au venit să cânte pro-bono. Din păcate, vremea a dat peste cap planurile organizatorilor, care au trebuit să anuleze prima seara de festival datorită ploii. Oricum, remarcăm dorința casei de cultură de a reveni la origini și de a găzdui evenimente de muzică folk, care sperăm se materializeze și pe viitor.

Cel de-al doilea festival din week-endul proaspăt încheiat, Floare de folk, este deja la a 3-a ediție, numele prezente în recital fiind, în mare parte, aceleași din anii trecuți – Emeric Imre, Răzvan Krivach, Ionuț Mangu, Ioan Onișor, Magda Puskas. Detalii despre festival găsiți aici.

Un octombrie folk

Luna octombrie demarează cu Festivalul Castanilor de la Ploiești (click foto stânga pentru afișul festivalului). Teatrul Toma Caragiu așteaptă din nou cei mai talentați tineri folkiști din țară pentru a-și dovedi valoarea în cadrul unui eveniment ajuns, iată, la a 13-a ediție, ceea ce îl situează printre cele mai longevive din țară. Printre artiștii în recital se numără Daniel Iancu, Mircea Baniciu și Vasile Șeicaru. Ca de obicei din 2008, ForeverFolk este partener media al festivalului și vă oferă toate informațiile necesare.

Era timpul ca un oraș de talia Clujului să aibă un festival de muzică folk serios. Astfel că salutăm inițiativa numită Napoca Folk (afiș dreapta), una ambițioasă și extrem de viguroasă pentru o primă ediție, ce reunește peste 50 de artiști în orașul de pe Someș. Rămâneți pe recepție, în această săptămână punem la bătaie o invitație dublă la acest festival, despre care puteți citi în detaliu aici.Așa cum spuneam și mai sus, Fălticeni Folk este un eveniment în premieră ce se va desfășura in perioada 13-14 octombrie 2012. Pe scena Teatrului Grigore Vasiliu-Birlic vor susține recitaluri, printre alții, Mircea Vintilă, Ovidiu Mihăilescu, Maria Gheorghiu, Adrian Bezna și Cătălin Ungureanu. Informații suplimentare în articolul dedicat.

Festivaluri în luna noiembrie

La început de noiembrie, atenția amatorilor de muzică folk se îndreaptă spre Brăila, orașul unde s-a născut unul din cei mai importanți folkiști români, Nicu Alifantis. Cea de a 7-a ediție a festivalului Chira Chiralina se va desfășura în perioada 2-4 noiembrie 2012 la Casa Tineretului din Brăila. Termenul limită de înscriere în concurs este 24 octombrie. Toate informațiile despre festival pe ForeverFolk.

Noiembrie pare să meargă pe principiul un festival în fiecare week-end, între 9 și 11 noiembrie având loc Festivalul Chitara Dunării la Călărași, iar între 16 și 18 noiembrie, la Alba Iulia, Festivalul Ziua de Mâine. Despre Chitara Dunării nu știm încă prea multe, iar despre Ziua de Mâine nu cred că e cazul să mai povestim prea multe, fiind considerat de mai toți specialiștii cel mai important festival de muzică folk din România la ora actuală (informații despre edițiile precedente găsiți la noi pe site). Așteptăm însă cu mare interes să vedem ce surprize ne mai pregătesc în acest an organizatorii festivalul de la Alba.

Așadar, o toamnă plină de festivaluri folk. Concurenții să își pregătească piese noi, organizatorii premiile, iar noi pixurile. Tot ce vrei să știi despre muzica folk, muzica sufletului tău, găsești doar pe ForeverFolk.

Post Author: Marius Matache

3 thoughts on “O toamna plină de festivaluri de muzică folk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.