În așteptarea unui Mozaic

Alifantis-cu-privire

Dacă nu știți deja, Mozaic este titlul albumului pe care Nicu Alifantis îl va lansa în acest an (probabil undeva în mai). Mă consider privilegiat pentru că am ascultat deja acest album, bucurându-mă de un răsfăț muzical ieșit din comun și pentru care mă puteți invidia. Măcar până când albumul va ajunge pe piață. Vorbind despre Mozaic, Nicu Alifantis spune ca este o poveste de dragoste, spusă în diferite feluri, graiuri, aidoma unui mozaicUn amalgam de ritmuri şi stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate, precum o îmbrăţişare deosebit de tandră. 14 cântece dedicate femeii, dragostei şi prieteniei, fiecare cu istoria sa.

Nicu Alifantis - MozaicȘi vă asigur că nu exagerează cu nimic, cifrele acestui album sunt impresionante. Sunt 17 muzicieni alături de Nicu Alifantis care au contribuit la realizarea acestui album. Există nu mai puțin de 64 de instrumente care apar în cele 14 piese, cântate în română, greacă, portugheză, spargă, hindi. Numărul orelor de studio (probabil undeva la 400) este uriaș pentru un singur material discografic, dar firesc pentru exigențele unui muzician care nu încetează să uimească, deși unii ar spune că nu mai are nimic de demonstrat. Altora poate, lui niciodată. Pentru că doar pe un material de suflet și din suflet veți găsi o piesă de mai bine de 9 minute, cum este Chiriașul (în fapt, Balada chiriașului grăbit, pe versuri de George Topârceanu). Pe Mozaic veți găsi de la cavaquinho la bouzouki, de la quattro la drâmbă, de la baian la sitar și de la duduk la vioară Stroh. Știu, sună a dictionar de muzică.

Și sunt alte sute de povești despre album, strânse în orele de studio sau la repetiții. De exemplu, înregistrările cu Mircea Cazan au fost realizate la Constanța, cu un studio mobil, pentru că acesta avea piciorul in ghips. Sau cum a aflat Mihai Neniță că va tebui să cânte și la vioara Stroh, deși încă nu performase cu un așa instrument.

Oamenii cu care Nicu Alifantis a lucrat la acest album sunt muzicieni exceptionali, pe care, daca nu ii cunoasteti deja, ii veti descoperi prin piesele de pe Mozaic: Raul Kusak, Marius Pop, Răzvan Mirică, Mihai Neniță, Adrian Flautistu, Marcel Moldovan, Berti Barbera, Virgil Ianțu, Mircea Ciurez, Bogdan Tudor, Yogish Agarwal, Cosmin Bălean, Emil Bîzgă, Cristian Soleanu, Adrian Cojocaru, Lyuben Gordievski, Mircea Cazan. Plus Victor Panfilov, omul care face minuni la butoane și cu care Nicu Alifantis se află într-o permanentă competiție – de scos peri albi. Absolut orice aspect, aparent neglijabil, este periat și finisat până la perfecțiune.

Iar peste toată această muncă, tronează bucuria omului (atentie, nu a muzicianului!) care, văzând reacția celor ce au prilejul să îi descopere creația, se bucură uneori ca un copil, alteori ușor sadic că a găsit cheia spre sufletul celor din jur.

Primele informatii despre album le gasiti pe site-ul dedicat acestui album, unde gasiti si mostre din fiecare piesa de pe album in sectiunea Audio. Fotografiile sunt realizate de Răzvan Voiculescu.

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “În așteptarea unui Mozaic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.