Mozaic la Opera Romana Bucuresti

Momentul mult asteptat al concertului de lansare al albumului Mozaic a avut loc luni si marti (20 si 21 mai) la Opera Romana Bucuresti si a fost exact cum ne asteptam si inca ceva in plus. Daca dupa lansarea albumul Cantece de semineu mi-am spus ca nu se poate sa-mi placa alt spectacol mai mult decat acela, la acest concert mi-am dat seama inca de la prima piesa ca albumul Mozaic va trece pe primul loc in preferintele mele.

Cu o saptamana inainte avusese loc conferinta de presa dedicata acestui moment, care insa a fost mai mult o intalnire cu povesti, intamplari din timpul inregistrarilor, secretele fiecarei piese in parte din acest album si multe alte intamplari legate de cele 600 ore de studio necesare pentru acest album si munca titanica dinaintea inregistrarilor.

Albumul Mozaic este cel mai elaborat album al lui Nicu Alifantis, un album care a adunat instrumente si instrumentisti pe care ii le dorea de foarte mult timp,  piese si versuri in limbi demult uitate de vreme dar care suna atat de frumos in piesele sale.Afis Mozaic

Intr-o atmosfera de gala, cu lume imbracata elegant, sala operei s-a umplut rapid ca si in prima zi de concert. Deja primul impact era cu scena invadata de zeci de instrumente microfoane si aparatura cat pentru o armata de muzicieni. “Armata” de muzicieni a aparut curand pe scena asortandu-se cu totii cu camasi si palarii si mai ales zambete largi catre public.

Seara a adus toate cele 14 piese ale albumului si cateva din piesele mult cunoscute de-a lungul timpului dar care au sunat altfel, au primit o noua forma datorita multitudinii de instrumente.

Printre piesele albumului se numara Amor e fogo, o piesa in limba portugheza clasica, limba ce la ora actuala nu o mai intalnesti decat in operele literare portugheze.  O alta noutate a fost piesa Sagapo in greaca, o piesa cu o mare incarcatura sentimental datorita originii gresesti a tatalui sau. O piesa greceasca nu este complete fara bouzouki, instrument si instrumentist (Mircea Cazan) veniti special de la Constanta.

Oratie aduce  publicului o alta limba aparte, limba sparga inventata de Nina Cassian dar care suna atat de natural cu vocea lui Nicu Alifantis incat ai putea oricand crede undeva in lume, acest grai chiar se intalneste.

O buna parte din istoria Nicu Alifantis o poti regasi in Chiriasul, povestea unui tanar pentru care acasa nu tinea de loc ci de geamantanul cu povesti si esentialul unei vieti simple dar frumoase.

O amprenta importanta asupra albumului ii apartine lui Dinu Olarasu pentru versurile piesei ce da numele albumului dar si pentru Tatuaj si Iubire. Dinu Olarasu a acceptat cu mare drag sa faca parte din selectia aparte de artisti ale caror versuri au alcatuit albumul Mozaic.

Dupa parerea mea, adevarata capodopera a acestui album este ultima piesa, Kamadeva, pe versurile lui Mihai Emineascu fiind ultima poezie publicata in timpul vietii sale, poezie inchinata zeului indic al iubirii. Cu adevarat spieciala o fac prezenta lui Yogish Agarwal, un medic indian dar cu o pasiune pentru a canta si care a putut adauga versurilor o incantatie speciala. la fel de importanta a fost si prezenta sitarului care a facut cu atat mai autentica piesa.

Desi marea majoritate a publicului asculta acum pentru prima oara piesele, reactiile au fost pe masura. Aplauze continue in special in momentul in care fiecare artist a avut parte de momentul sau de glorie. Este un album cu adevarat special care merita o lansare intr-o sala precum cea a Operei si un public ca cel din aceste doua seri.

Ne-ar lua un articol intreg doar sa insiruim toti artistii de pe scena si sa enumeram realizarile lor muzicale insa toate detaliile le gasiti in carticica atasata albumului. Va pot confirma faptul ca Nicu Alifantis a lucrat pentru acest album cu cei mai buni artisti iar rezultatele nu s-au lasat asteptate.

Va recomand cu drag acest album si de asemenea recomand sa cititi povestile din spatele realizarii acestuia. Nu in ultimul rand, il felicitam si pe aceasta cale pe domnul Nicu Alifantis pentru spectacolul exceptional de la opera, pentru munca si daruirea pentru fiecare proiect al sau. Ramanem si de data aceasta cu intrebarea, oare ce poate sa urmeze mai mult si mai impresionant decat Mozaic?  La cum il stim pe dansul… cu siguranta ne va mai surprinde si in viitor.

 

 

Post Author: Raluca

2 thoughts on “Mozaic la Opera Romana Bucuresti

    […] prin piata Matache” al colegului nostru Marius Matache si nu in ultimul rand, albumul Mozaic semnat de Nicu Alifantis, un album despre a carui lansare am scris si in trecut, un album cu […]

    […] acordurile pieselor din cel mai recent album, Mozaic, semnat Nicu Alifantis. Despre acest album, pe ForeverFolk ati mai citit, dar si despre turul de forta pe care domnul Alifantis il face printr-un numar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.