Festivalul International de Teatru de la Sibiu – 14 iunie

Asa cum am anuntat deja, Festivalul International de Teatru de la Sibiu a dat startul spectacolelor inca din data de 7 iunie, aniversand cei 20 ani de activitate prin spectacole de teatru,muzica, dans si spectacole stradale pline de farmec. Sibiul are intotdeauna un loc special in sufletul meu. Este poate singurul oras, in afara de Bucuresti, in care inca din momentul in care intru simt ca am ajuns la un al doilea “acasa”. De prea multi ani visez sa ajung la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, dar de fiecare data programul lor nu a coincis cu al meu. Anul acesta, mai ales ca FITS a ajuns la editia cu numarul 20, a trebuit sa ajung. Dupa un drum lung si prea matinal si o oprire rapida la hotel, am fugit spre centru pentru a ma alatura gastii de bloggeri veniti deja de cateva zile si plini de povesti despre spectacolele vazute, cafenelele vizitate si oamenii intalniti aici. E impresionant sa vezi un numar atat de mare de oameni pe strazile Sibiului, indiferent de ora sau de conditiile meteo, iar printre ei, misunand, voluntarii FITS, organizatorii sau participantii.

Aruncatorii de steaguri FFPrimul contact cu spectacolele festivalului a fost intalnirea cu ARUNCĂTORII DE STEAGURI DIN RIONI DI CORI, ce marsaluiau prin zona pietonala a centrului oprindu-se din cand in cand pentru a face steagurile sa zboare intr-o coregrafie impresionanta. A urmat concertul de muzica gospel de la  Biserica Evanghelica „Sf. Ioan”, de care auzisem inca din momentul in care m-am intalnit cu ceilalti bloggeri si care se pregateau sa-i asculte pentru a doua oara, doua zile la rand. E greu de explicat ce stare de liniste iti da un astfel de concert. Nu e nevoie sa ai convingeri puternice religioase pentru a aprecia o astfel de muzica. 10 artisti cu voci impresionante, cu o placere si bucurie pentru ce aveau de impartasit cu publicul extreme de contagioase. Nu a durat mult pana ce publicul a inceput sa-i acompanieze cantand si aplaudand. Au comunicat atat de frumos si natural cu toti cei prezenti ca aveai senzatia ca nu e prima data cand ii vezi, ca ai venit sa asculti niste oameni care deja ti s-au lipit de suflet si chiar sa canti alaturi de ei. Astazi cu siguranta mergem sa-i vedem inca o data.

Si daca spuneam ca toti cei din Sibiu veniti pentru festival nu se lasa invinsi de fenomenele meteo, nici noi nu am lasat ca ploaia torentiala pornita brusc sa ne opreasca din a ajunge la spectacolul lui Marius Manole, “Insemnarile unui nebun”. Abia ce l-am vazut pe Marius Manole in Oscar si Tanti Roz jucand un rol impresionant al unui copil bolnav de cancer. De data aceasta, joaca rolul unui nebun si drumul sau de la un om aparent normal la spitalul de nebuni. M-am convins ca poate juca orice rol si sa te impresioneze la fel de mult. Acum era insotit doar de violonistul Alexander Balanescu, care din cand in cand intervenea in monologul lui Marius Manole. Va recomand sa-l vedeti macar o data pe scena si garantez ca veti ramane marcati de talentul sau.insemnarile-unui-nebun-ARCUB-foto-maria-stefanescu-0004

Cu sufletul incarcat, am plecat de la teatru spre alte spectacole. Odata ce seara s-a lasat, in Piata Mare magia incepea. Sute de oameni stransi pentru a vedea un spectacol al unei trupe romanesti ce a imbinat atat de frumos muzica veche romaneasca transformand-o in incantatii si basme stravechi printr-o voce feminină puternica si acompaniati de un spectacol pirotehnic impresionant. Au jonglat cu focul, facand totul sa para extrem de natural, iar din cand in cand focurile de artificii te trezeau din mirajul lor. Dansul zmeilor al CRISPUS&COBZALITY este un spectacol original despre datini romanesti, basme despre lupta dintre bine si rau, legenda iubirii dintre soare si luna blestemati sa nu se intalneasca.

In drum spre Sibiu auzisem stiri despre grandoarea festivalului, despre cum ar merita sa fie promovat ca fiind unul din cele mai importante evenimente culturale din Europa si despre faptul ca 2 saptamani nu ajung pentru a reusi sa te saturi de el. Intr-adevar, cand vii pentru cateva zile, nu stii cum sa te imparti mai bine, sa prinzi cat mai multe spectacole, insa munca si efortul pe care il depun organizatorii si voluntarii pentru aceste 2 saptamani este de aplaudat.

Asadar, incheiem “transmisiunea” despre ziua de vineri de la FITS ramanand sa revenim cu detalii si despre evenimentele din zilele urmatoare.

Sursa foto: Sibfest

Post Author: Raluca

2 thoughts on “Festivalul International de Teatru de la Sibiu – 14 iunie

Comments are closed.