Zoia și Să ierți

Zoia Alecu Să ierțiAm rămas dator, cumva, cu câteva cuvinte despre un album apărut în acest an, e vorba de albumul Să ierțisemnat Zoia Alecu. M-am bucurat să văd multă lume și mai ales mulți colegi de breaslă la concertul de lansare din luna mai, un semn că Zoia e apreciată și respectată. Din păcate, abia acum eu m-am pus temeinic pe ascultat, pentru a vă povesti, în câteva cuvinte cum e noul album. Și poate nu aș fi făcut-o, dar nu am găsit nici o recenzie a albumului, nici o părere care să mi se pară decentă.

Zoia e constantă în idei, filonul rock rămâne în sufletul, în muzica și textele ei. E constantă în oamenii cu care lucrează (e deja al 4-lea album solo, toate realizate la Ovo Music și cu Emanuel Gheorghe “Fisă” ca orchestrator, Irina îi este deja alături de 3 ani). Pe de altă parte, Zoia nu încetează să experimenteze, să se joace (Din prima clipă are tangoul la purtător). Față de celelalte albume, însă, am avut senzația că Să ierți este o carte de vizită a omului Zoia Alecu, cuprins între bine și rău, între granit și catifea, care nu renunță la luptă, care știe să aleagă atunci când e cazul.

Eu vreau să zbor sus, cu vulturii liberi […] Eu nu mă tem de înălțimi, de vânt și ploi, Oricât de greu mi-ar fi, eu nu, nu dau înapoi! (Zoia Alecu, Mâine începe azi)

La capitolul “Ce aș fi făcut altfel”, aș menționa orchestrația uneori ușor “sintetică” (dar acesta e un aspect al genului, puțini folkiști mergând pe instrumente “naturale”, din varii motive, de cele mai multe ori financiare) și pe alocuri unele versuri.

Prin muzica de pe Să ierți și prin felul de a fi, Zoia mi se pare modelul ideal de “punk rocker with flowers in my hair”, exuberantă, liberă, generoasă. De această dată are chef de rock’n’roll, dragostea e motivul principal de-a lungul întregului album, ceea ce îl face tonic, vioi, vesel. Și astfel, Zoia rămâne actuală, la zi, iar din acest motiv nu pot decât să îmi scot pălăria în fața ei. Felicitări, Zoia, la mai multe!

Unde o puteți vedea pe Zoia Alecu în perioada următoare

  • Vineri, 9 octombrie, Teatrul Toma Caragiu, Ploiești, Festivalul Castanilor;
  • Joi, 15 octombrie, Club Tribute, București (concert alături de Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă);
  • 6 noiembrie, Club Spice, București

Post Author: Marius Matache

5 thoughts on “Zoia și Să ierți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.