Reforma spectacolelor și concertelor

reforma

Reforma spectacolelor și concertelor folk e un lucru pe care eu îl strig de ceva vreme, pentru că eu cred sincer că locul folkului nu e printre sticle și fum. Pentru că la folk, mesajul este esențial, dacă omul nu aude și nu reușește să înțeleagă ce cânți, scopul tău nu e atins. Cred că tărie că există suficiente locuri decente în care se poate cânta folk, ele trebuie să fie ținta noastră, mai ales în a artiștilor cu ceva notorietate. Mă gândesc în primul rând la casele de cultură, la teatre, la cinematografe, la muzee, la biblioteci.

După cele întâmplate în clubul Colectiv din București, reforma devine aproape obligatorie. Pe de-o parte, foarte multe cluburi se închid sau decid să renunțe la concerte, cel puțin o perioadă (Expiratul a fost unul din primele locuri unde s-a cântat folk în București și care a avut o seară de folk constantă, Fierăria e unul din cele mai longevive cluburi de live din Suceava). Ce facem, renunțăm la cântat? Mai ales celor care trăiesc exclusiv din muzică le este imposibil. Pe de altă parte, gândiți-vă că puteați fi voi în locul băieților de la Goodbye to Gravity. Nu accept scuze de genul “mie nu mi se poate întâmpla!”. Sunt zeci de cluburi prin pivnițe și subsoluri, cu o singură cale de acces, cu instalații electrice de multe ori încropite, nu mai zic de cutremur sau altele mai rele.

Reforma aceasta trebuie să vină din partea tuturor – artiști, autorități culturale, public, mass-media. Degeaba încearcă doar artiștii să se “emancipeze”, trebuie ca toți cei implicați să contribuie. Să nu credeți o autoritate locală când spune că “nu avem bani pentru cultură”. Nu mai cred demult această scuză, nu după ce am văzut orașe mici sau chiar comune (vezi Ciocănești) capabile să facă evenimente culturale mari și să aibă săli de spectacole mai mult decât decente și numeroase. Domnilor de la cultură, măcar oferiți artiștilor locul de desfășurare, sonorizare (mai mult ca sigur aveți) și cheltuielile minime, mai vinde și câteva zeci de bilete și discuri și nu a plecat la sute de km degeaba. Artiștilor mai tineri le spun, așa cum am făcut-o și în tabără, la Gura Humorului, să își unească forțele, să facă spectacole împreună, câte 2, 3, 4. Vă spun din experiența Gashkademiei că ajută foarte mult, învățați unul de la altul, distracția e mai mare, oportunitățile se multiplică (fiecare are legăturile și conexiunile lui).

Dacă vom continua să strâmbăm din nas că un bilet la un spectacol în teatru e 30 de lei, dar mergem la concerte în tot felul de spelunci și bombe că e doar 15 (la care oricum se adaugă și consumația, de obicei și taxiul, că acolo încep târziu). Am mai scris într-un articol cândva, noi, artiștii, trebuie să fim primii care să ne luăm bilet la concertele confraților, ba chiar să aducem și alți oameni la spectacolele la care mergem. Puterea exemplului personal e fantastică.

Tragedia din clubul Colectiv a mai evidențiat o categorie de oameni care trebuie să refuze concertele în spații improprii, mă gândesc aici la cameramani, la fotografi, la jurnaliști și bloggeri. Claudiu era unul din bloggerii prezenți tot timpul la concerte, la fel Cristi Mitroi (detalii mai jos), Alex Chelba și mulți alții. În locul lor puteam fi oricare dintre noi.

P.S. Poza de mai sus nu e întâmplătoare și nu am pus-o ca să mă laud pe mine. E făcută de Cristi Mitroi, la spectacolul meu de lansare. Cristi e unul din oamenii din Colectiv și în momentul de față este la Spitalul Floreasca, intubat, dar luptă pentru viața sa. Dacă doriți să îl ajutați, puteți depune bani în contul de mai jos (e sora lui Cristi).

IBAN: RO 53 RNCB 0318 0247 3464 0001
BANCA: BCR (Banca Comercială Română)
Nume: Mitroi Maria Elisabeta

P.P.S. Vă recomand și articolul de pe Overground Magazine, și rockul e în fix aceeași situație, și problemele lor sunt la fel de pregnante. Explică foarte bine și unde e vina unei părți a mass-media legată de acest subiect, eu am făcut-o în varii ocazii.

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Reforma spectacolelor și concertelor

    […] Consulatul General al României de la Milano. Și pentru că vorbeam săptămânile trecute despre o reformă a spectacolelor, am vrut să nu fiu lupul moralist și împreună cu Sorin Poclitaru și Ștefania Iacob vă dau […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.