False verdicte asupra folkului

Văd că e o modă în aceste zile să dăm verdicte cine a scris istorie în muzica folk, cine e bun de dat ca exemplu și tot așa. E foarte bine, zic, pentru că tinerii din ziua de azi au nevoie de modele în carieră. Pe de altă parte, tinerii au nevoie de sprijin, într-un showbiz în care nu e ușor să supraviețuiești nici ca artist cu oarecare vechime.

Analiza unui jurnalist și om de litere dintr-un ziar de canclick (merci, Cosmin Vaman!) m-a dezgustat profund prin tonul suburban și prin subțirimea descrierii folkului ca branșă. Că domnia sa vede doar o anumită generație (și aceea extrem de superficial caracterizată), plus 2-3 muzicieni apropiați, e problema dânsului. Că nu îi plac anumiți muzicieni/poeți/actori din lumea folkului, e dreptul dânsului. Dar când arunci cu noroi pe o breaslă în ansamblul ei, una alături de care ai combătut, dai dovadă doar de frustrare și de sindromul “nu mă mai bagă și pe mine nimeni în seamă.

Îmi permit să îi semnalez domnului jurnalist că Mircea Baniciu face mai mult decât să se certe cu Nicu Covaci, tocmai a lansat, alături de Pasărea Rock, un album nou. Că Nicu Alifantis nu e doar prolific, ci și stabilește repere în muzica românească (câți artiști cântă cu 18 muzicieni pe scenă, cum a fost lansarea albumului Mozaic?). Că în zona folk și spațiul adiacent există nume ca Fără Zahăr, cu sute de concerte anual și milioane de vizualizări ale clipurilor de pe Youtube. I-aș menționa-o și pe Alina Manole, care vinde anual în București mai multe bilete decât jumătate din artiștii favoriți ai domniei sale împreună. I-aș spune că prin folk există un Daniel Iancu, un Emeric Imre, un Ovidiu Mihăilescu sau un Dinu Olărașu, ale căror piese sunt prezente pe la orice foc de tabără sau pe orice scenă de concurs de tinere talente. Vreți exemple? Vine valu‘, îmi ia calu‘, Nebun de alb, Tânăr și liber, N-ai nevoie de foarte multe sunt primele care îmi vin în minte. I-aș spune să ia notițe despre Cosmin Vaman în materie de „rime alese”, chiar dacă sound-ul acestuia a migrat spre pop-rock mai curând. Dacă de Cristi Buică ați aflat abia în 2013 (considerându-l revelația festivalului de la Siret), înclin să cred că ați fost alături de folk…la fără frecvență.

Nu în ultimul rând, dacă tot scanați folkul, aș propune să nu mai spuneți doar jumătăți de adevăr, acelea care vă convin. Parcă așa era jurnalismul adevărat, nu, obiectiv! Nu de alta, dar tinerii folkiști au nevoie să vadă și altceva decât come alcoolice la modelele lor. Au nevoie să învețe management artistic, ca să nu cânte în toate bombele posibile și pe două beri, să învețe care le sunt drepturile ca artiști, cum se pot promova, cum să nu semneze contracte dezavantajoase cu tipi dubioși, cum să devină, cândva, niște artiști respectabili ca cei de la care au învățat. E o teoremă foarte veche care spune că dacă un copil eșuează, vina e în principal a părinților. Asta ar trebui să dea de gândit multor artiști români care se lamentează că nu vine nimic din urmă. Din fericire, nu e chiar așa. Doar că domniile voastre sunt prea ocupate să dea verdicte, prea ocupate cu a vedea paiul din ochiul folkului, nu mlădițele ce încearcă să își croiască drum spre lumină. 

Ah, să nu uit, domnule jurnalist de școală veche, v-aș ruga să luați notițe mai precise, tinerii pe care i-ați întâlnit prin tabere și festivaluri se numesc Icarus (nu Ikarus), Mălina Nețoiu (nu Necșoiu), Ioan Mateiciuc (nu Ion). Iar pe Cristi Pustai să nu îl faceți Pusztai, mai ales că vine dintr-o zonă (fotbalul) la care spuneți că vă pricepeți. Cu susținători ca dvs., însă, nu e de mirare că Rapidul a dat faliment…

Post Author: Marius Matache

6 thoughts on “False verdicte asupra folkului

    Alex

    (26 September 2016 - 13:36)

    Puteți să îmi dați și articolul cu pricina? Sau sa îmi spuneți unde as putea sa îl găsesc?

    LeoWhiteWolf

    (26 September 2016 - 14:43)

    @Alex
    Dupa ultima propozitie a lui Mache,(aia cu rapiduletzu 🙂 )te pomenesti ca o fi vorba de frustratu’ de george stanca.daca n-ai auzit de el,nu-i problema,nici n-ai fi avut de ce sa auzi,ca n-are vreo realizare deosebita 🙂

    LeoWhiteWolf

    (26 September 2016 - 14:48)

    Mache,nu mai baga in seama toti papagalii care scribalesc pe la toate hartiile igienice folosite,cu pretentie de mari ziare/reviste.
    observ personal cu ochiul liber 🙂 ca incerci sa le aduci argumente rationale,unora cu intelecte de euglena verde.vezi nebunu’ care arunca piatra-n balta,si 10 intelepti se chinuie sa o scoata.
    Treaba lor daca au chef sa-si verse veninul neputintzei(ca sa zic asa).noi nu trebuie sa-i bagam in seama,trebuie sa-i bagam in…alta parte.
    da,stiu ca de obicei scriam mult mai mult la articolele tale,dar mai ales astazi,cand a murit si maestrul Ioan Gyuri Pascu,nu mai pot sa fac asta.
    Da-i dreaq pe toti nenorocitzii care nu shtiu sa faca altceva decat sa critice.cum bine zicea cineva: let them die alone !

    Marius Matache

    (26 September 2016 - 15:54)

    @LeoWhiteWolf ca ne scuipa unii din afara folkului, pot intelege, zici ca e concurenta. Dar cand ne scuipam intre noi (exista piese folk si rock pe versuri de George Stanca, deci omul e din breasla), aia mi se pare trist. Si cand doar eu si ai mei suntem tari, restul sunt niste prosti si niste nespalati.
    Articolul e scris de sambata, dar nu am fost acasa, pentru a putea sa il public.

    […] condițiile în care textul meu era acesta. Ah, și să nu uit, alăturarea expresiei “suflu etilic” ca reprezentativă pentru […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.