Cum a apărut ideea de a face recensământul folkului românesc? Simplu, am primit într-o zi întrebarea: domnule Matache, dvs. sunteți activ în zona folk de ani buni și ca jurnalist (să îi zicem așa), știe cineva câți folkiști sunt în România? Vii și cu un nivel minim? Recunosc că nu am știut ce să răspund. Dar am pus mâna pe pix și hârtie și am început să îi notez. După primii 20, am realizat că am nevoie de niște criterii de minimă notorietate și le-am decis pe următoarele 3 pentru recensământul de față:
a) Album publicat. Vrem-nu vrem, un album editat este o dovadă de minimă seriozitate, mai ales dacă are și niște timbre/holograme lipite pe el.
b) One-hit wonder. Sunt acei artiști la care toată lumea știe o piesă, indiferent ce altceva au mai compus, au un hit și e suficient pentru a fi recunoscuți dincolo de lumea folkului. De ex., Adrian Jacotă și piesa Cântec de inimă albastră. Sau, mai apropiat și mai relevant, Teddy Tudoroiu și a sa Baladă pentru Daniela, deși el a scos și niște albume pe casetă în anii ’90.
c) >30 de ani de carieră susținută. Sunt oameni care nu au scos vreun album, nu au piese cunoscute dincolo de publicul de folk, dar sunt greu de negat. Aici l-aș da exemplu pe Dan Vană, un om care a făcut pentru Calafat, prin tabăra de folk, mai mult decât 10 primari și campanii de promovare.
Vă avertizez că recensământul folkului românesc îi include pe cei vii și cât de cât activi. Înainte să vă opăriți inutil că nu e X, vă anunț că e foarte posibil să mai fi ratat oameni, așteptăm propuneri în comentarii, dar vă rog cu dovezi – de ex. link spre poza albumului sau piesă de Youtube.
- Ada Milea
- Adela Deac Cristea
- Adrian Bezna
- Adrian Ivanițchi
- Adrian Jacotă
- Adrian Sarmasan
- Adriana Ausch
- Alexandra Ușurelu
- Alexandru Andrieș
- Alina Manole
- Ana Teodora
- Andrei Păunescu
- Angela Mariașiu
- CALEnDAR
- Cătălin Stepa
- Cezar Giosan
- Cezar Popescu
- Cezar Petrovici
- Claudia Șerdan
- Constantin Neculae
- Cosmin Vaman/SPAM
- Costel Popa
- Cristi Buică
- Cristi Corcioveanu
- Cristi Dumitrașcu
- Cristinel Dohatcu
- Dan Chebac
- Dan Manciulea
- Dan Pantiș
- Dan Vana
- Dana Florian
- Daniel Fat
- Daniel Iancu
- Daniel Julean
- Didina Curea
- Dinu Olarasu
- Ducu Bertzi
- Ducu Hotima
- Ecoul/Sorina Bloj
- Emeric Imre
- Eugen Avram
- Eugen Cristea
- Evandro Rossetti
- Fără Zahăr
- Florin Camen
- Florin Chilian
- Florin Săsărman
- Florin Thomits
- Focul Viu
- Folk Frate
- Gabriel Anghel (autor Ninge astăzi)
- Grup Folk Om Bun
- Ioan Onișor/UNDE/PunctROM
- Ionel Erimia
- Ionut Mangu
- Iulia Mitrea/Iulia Em/Elven Bird
- Jul Baldovin
- Laurențiu Marinescu
- Lică Chițcan
- Luminița Donisă
- Madalina Amon
- Magda Puskas
- Majay Gyozo
- Marcela Saftiuc
- Maria Gheorghiu
- Maria Magdalena Dănăilă
- Marius Bațu/POESIS
- Marius Dașcău
- Marius Matache
- Marius și Tatiana Ojog
- Mihaela Bustuchină-Vlaicu
- Mihaela Popescu
- Mihai Napu
- Mircea Baniciu
- Mircea Bodolan
- Mircea Florian
- Mircea Rusu
- Mircea Vintilă
- Narcisa Suciua
- Nica Zaharia
- Nicu Alifantis
- Nicu Zotta
- OCRU
- Omul din Sarmisegetuza
- Ovidiu Mihăilescu
- Ovidiu Niculescu
- Ovidiu Scridon
- Paul Arva
- Paul Tihan
- Picuri de folk
- Puiu Cazan
- Puiu Cretu
- Radu Gheorghe
- Radu Pietreanu/Vacanța Muzicală
- Raluca Cismaru
- Romell Mircea Alaman
- Romeo Mocanu
- Silvan Stâncel
- Ștefan Hrușcă
- Ștefan Mardale/CRI-GRI
- Ștefania Iacob
- Tapinarii
- Teddy Tudoroiu
- Tic Petroșel
- Tica Luminare
- Titus Constantin
- Valentin Moldovan
- Vali Petcu
- Vali Șerban
- Vanghele Gogu
- Vasile Leva (autor Străinul/Râpa)
- Vasile Seicaru
- Virgil Gospodaru
- Walter Ghicolescu
- Zoia Alecu
- Zoltan Butuc
42 thoughts on “Recensământul folkului românesc”
Andreea Lostun
(3 September 2021 - 09:15)Și noi am încercat ceva similar pentru canalele de YouTube. Las linkul aici https://linktr.ee/noapteacubezna
Ghitza Haiducu
(4 September 2021 - 14:50)Sunteti cei mai tari! Excelent topul!
Marius Matache
(6 September 2021 - 14:36)@Andreea Orice initiativa e utila. Problema e cum ajunge informatia la oameni. Merci de link, stiu ca l-am postat si noi atunci cand facea Adi showul “Noaptea cu Bezna”
Victor Buruiana
(7 September 2021 - 09:02)Majoritatea celor din lista nu sunt folkisti, ci cantautori, interpreti de poezie cantata, muzica usoara, romante, etc. Folkul este un gen american, care presupune texte combative, de protest, sociale, politice. Este un gen specific luptei sociale. Cei mai cunoscuti reprezentanti Bob Dylan, Joan Baez, etc. Partea muzicala poate fi oricare – rock, jazz, country, etc, esential este textul. Cei din Ro au preluat elementele exterioare, neesentiale – chitara in primul rand, dar n-au inteles esenta…
Marius Matache
(7 September 2021 - 10:34)@Victor Buruiană Pot sa fiu si pot sa nu fiu de acord cu dvs. Orice gen muzical poate evolua, nu musai sa ramana in aceeasi paradigma.
Victor Buruiana
(7 September 2021 - 11:21)Normal, doar ca folkul defapt nu este un gen muzicql, ci unul mai curand literar. In sens muzical folkul nu este legat de un gen anume, poate fi cantat si cu orchestra simfonica. Am ascultat un grup olandez folk compus din 15 oameni, cu tobe, cateva chitari electrice, sintetizatoare, etc. Textul determina acest gen si nu muzica.
Victor Buruiana
(7 September 2021 - 11:27)Cand mi-am incarcat albumele prin distribuitori internationali, a trebuit sa ma descurc cu nomenclatorul de genuri. Acolo exista doua tipuri de folk – pur si simplu “folk” si “german folk”. Primul este descris ca un cantec de protest, al doilea – cantec de inspiratie folklorica, la noi facand parte din acest gen Ducu Bertzi, Tudor Gheorghe sa zicem. Sau trebuie sa declaram ca suntem de pe alta planeta si folkul romanesc este “ca la nimeni”… atunci de ce sa folosim o denumire americana? Mai ales ca exista si varianta de “poezie cantata”
Bogdan Razvan POPEA
(7 September 2021 - 14:52)Este adevarat si oarecum elocvent acest ” recensamant ” , totusi dupa parerea mea ar mai trebui imbunatatit capitolul criterii de considerare a artistilor din genul FOLK, daca studiem atent lista vom gasi artisti din folk-ul montan, nu folk autentic cum este specificat in comentariile de mai sus, si care se bucura de notorietate in cadrul evenimentelor de gen. Sunt artisti care au o oarecare notorietate in genul foklk, care au piese proprii, care sunt invitati la diferite Festivaluri si evenimente locale si nationale si nu sunt in lista, deocamdata. Mult succes in continuare.
Adrian
(7 September 2021 - 16:39)Spam… nu apar la TV…
https://youtu.be/8xPo0S_reFs
Marius Matache
(7 September 2021 - 16:48)@Bogdan cu totii cantam la evenimente locale, dar cred ca asa ar fi prea multi. Cum prinde unul un recital, cum il trecem in lista? Scopul meu nu era sa ii pun pe toti. Uite, si din circuitul montan am pus multi: Tica Luminare, Puiu Cazan, CALEnDAR, Ionel Erimia, Ana Teodora sunt primii care imi vin in minte. SI oricum, lista poate fi oricand actualizata, cand artistii dau dovada de evolutie, de constanta, de performanta.
Marius Matache
(7 September 2021 - 16:49)@Adrian SPAM apar – la Cosmin Vaman/SPAM
Marius Matache
(7 September 2021 - 16:53)@Victor Buruiana Stiti cum zic bulgarii – poeti cu chitara 🙂
Bordas Cristian
(8 September 2021 - 21:59)Marius, ar fi păcat să uităm de grup Folk Clasic din Baia Mare ( Diana și Ioan Horvath Burgheșiu) . Și de trupa mea Nova Band, avem videoclipuri frumoase scoase, dau linkuri dacă trebuie 🙂
Marius Matache
(9 September 2021 - 16:21)@Cristian nu e vorba de uitat, logic ca eu ii stiu pe toti – mai sunt multi, Felicia Pop, Sebastian Ionel etc. Dar am pus acele criterii cu un scop, poti adauga si altele daca vrei – recitaluri in alte festivaluri decat cele pe care le organizezi sau cele de langa casa (unde e absolut normal sa fie). De ce nu preenta pe Spotify, Apple Music etc. Scopul acestui “recensamant” e sa ambitioneze artistii sa fie mai profesionisti. Altfel, orice om care canta cu prietenii lui poate sa spuna ca vrea si el in lista (exagerez ca sa fie inteles rationamentul meu).
Felicia Popescu
(18 September 2021 - 22:15)Noi toți cei care am mâncat folk pe pâine din anii ’95 până astăzi.Imi pare rău,nu că nu sunt menționată în această listă,dar nimeni nu știe câtă contribuție am adus și eu la încurajarea unor nume de astăzi din această muzică de suflet.
Dragus Bogdan
(21 September 2021 - 23:47)-George Nicolescu (Albume; melodii celebre precum “Celei care pleacă”, “Eu fără tine”; experiență)
-Tudor Gheorghe (nici nu mai necesită precizari)
-Eugen Cristea (cu toate că, la baza, e actor, a fost membru al Cenaclului Flacăra, din 1975. Album lansat alături de George Arion. Melodii cunoscute: “Actor cu chitară”, “E aproape două”)
-Nicolae Doboș (Albume; melodii celebre precum “Să taci”, “Balada dacilor liberi”)
-Florin Ștefan (deși e mai mult cunoscut prin muzica rock în cadrul Semnal M, formație în care a activat din 1998 până în 2018 cântă și folk. De altfel, si Vasile Șeicaru și Puiu Crețu cântau, inițial, rock, cu formația Cristal, dar s-au orientat și spre folk)
-Grup Folk Cuarț (Grup format în 1981 la Baia Mare, melodii cunoscute precum “Toamna la Șuior”, “La han de vale”. Album lansat anul acesta.)
-Grup Folk Clasic (Diana și Ioan Horvath-Bugheșiu)
-Benedict Popescu (Folkist al anilor ’70)
Marius Matache
(30 September 2021 - 11:30)@Bogdan Dragus – merci de propuneri, unele interesante sau macar argumentate coerent, cea cu Eugen Cristea e foarte buna, chiar il uitasem.
George Nicolescu si Tudor Gheorghe canta folk? In rest, nu le neaga nimeni notorietatea.
Florin Stefan – il stiu, e un muzician extrem de talentat, dar pe zona folk nu stiu nici o realizare.
Cuart – albumul lor e aparut cu holograma, daca da, vreau si eu un nr de RNF
Grup Folk Clasic – am raspuns mai sus.
Benedict Popescu – sunt multi folkisti din anii ’70 care nu mai activeaza
Drăguș Bogdan
(30 September 2021 - 12:15)Florin Ștefan cântă și folk, alatura de Magda Puskas sau Adina Hodișan (cea care cântă alături de regretatul Octavian Bud). Albumul Cuarț nu are holograma. Iar Benedict Popescu încă activează, numai că nu îndeplinește cerința legata de album.
Dorel Moldovan
(3 November 2021 - 11:44)Daca tot ne legăm de criteriile menționate, Vanghele Gogu nu are album…atunci cum facem…unii da și alții nu? Lucru romanesc ca de obicei…
Marius Matache
(3 November 2021 - 13:17)@Dorel citeste cu atentie criteriile, nu doar albumul te include in lista.
Drăguș Bogdan
(3 November 2021 - 13:32)Un alt nume de referință în folk-ul romanesc, pe care în comentariul anterior l-am omis: Costel Popa, membru al grupului 2 și jumătate din Oțelu Roșu, au trei albume lansate (2 și jumatate-vinil, 2 și jumatate-CD, Cântece pentru Nino-CD), iar domnia sa (autor al celebrului cântec “Ostașii luminii colindă”) cântă și în prezent, individual sau alături de Didina Curea.
Ioan Popea
(3 November 2021 - 13:41)Cei care au comentat înaintea mea au dreptate. Nu avem cum sa îi excludem pe Folk Clasic, Cuarț și Nicu Doboș și sa le includem pe Luminița Donisa…care la nici 18 ani nu poate avea melodii cunoscute sau 30 de ani de experienta. Sa nu mai zicem de Ana Teodora care canta doar preluări.
Dragus Bogdan
(3 November 2021 - 13:50)Domnule Popea, aveți dreptatea dumneavoastră. Din listă, lipsesc artiști ca Gabriel Anghel (autorul “Ninge astăzi pentru tine”) sau Vasile Leva (autorul “Străinul”), iar Ana Teodora s-a afirmat cu melodiile acestora. Dar fiți mai rezonabil, domule Popea. Își merită locul, și Ana, în aceasta listă, pentru că a depus o munca, totuși, considerabila, în mediul online, pentru a avea o oarecare notorietate.
Marius Matache
(3 November 2021 - 15:51)Domnule Popea, pentru mine un disc oficial (cu holograma) e definitoriu pentru un artist. Ca va place sau nu, e alta discutie. Am foarte multi prieteni pe care nu i-am nominalizat, cu inima stransa (de ex. Monica Cojocaru de la Arad, care abia astept sa scoata discul), dar tot eu am stabilit regulile.
Ana Teodora a reusit ce noi restul nu prea reusim: sa se adapteze vremurilor. Iar pentru asta eu spun ca merita sa fie in lista.
Marius Matache
(3 November 2021 - 15:53)@Bogdan, ca de obicei ai idei bune: da, Vasile Leva chiar merita sa fie pe lista, “Rapa” e arhicunoscuta, la fel Gabriel Anghel (merci, nu stiam ca e piesa lui).
Dragus Bogdan
(3 November 2021 - 16:17)Ca o paranteză, dacă nu e cu supărare, domnul Matache. Când am dat sugestia în privința maestrului Eugen Cristea, ați spus că-și merită locul în listă, și considerând ca ați omis, ma gândeam sa va reamintesc. Și, cum spuneam mai sus despre domnul Costel Popa de la Oțelu Roșu, are trei albume cu holograma, melodii cunoscute (“Ostașii luminii colindă”, “Cântec sfânt”) și este cel care, în 1977 (deci și 30 de ani de experiență), a pus bazele grupului 2 și jumătate.
Marius Matache
(4 November 2021 - 10:29)@Bogdan i-am adaugat.
Dragus Bogdan
(20 November 2021 - 17:57)As mai avea o sugestie, nu știu dacă e cea mai buna, având în vedere ca nu sunt îndeplinite toate condițiile. Dar nu pierd nimic dacă încerc. Marin Pihuleac de la Sighetu Marmației, autorul melodiei “Fratele meu de peste Prut”. A fost membru al Cenaclului Totusi Iubirea și are apariții discografice pe albumele Cenaclului.
Marius Matache
(22 November 2021 - 11:40)@Bogdan nu ai ce pierde, dar nu.
dani
(27 December 2021 - 15:19)Alexandrina Hristov (Albume : Om de lut , Flori de Spin) https://www.youtube.com/channel/UCU5U_e68QF5XlswPUfifzGg
Augustin Fratila ( Disc: Nichita Stanescu – O Recitare ; Mai sunt pentru ca el ma este” (11 poeme de Nichita Stanescu) ;
Așa Am Trăit (Cântece Pe Versurile A 14 Poeți Români)
Beatrice Cristea ( Melodii: Ninsoarea de Adio, Durerea femeiasca)
Cristian Paturca – Imnul golanilor
Doi si jumatate – Ostasii luminii colinda (https://www.discogs.com/fr/release/6360771-2-%C8%98i–Jum%C4%83tate-2-%C8%98i–Jum%C4%83tate)
Iulia Gusatu ( melodii : Vremea , Uitare , Mai ramai putin etc https://www.youtube.com/channel/UC0QTQDw1hOLFbMXOcjFNUuA )
Maria Mocanu (Rep. Moldova) Galbena gutuie https://www.moldpres.md/news/2020/01/01/20000008
Marius Matache
(28 December 2021 - 12:08)@Dani merci de mesaj, util si argumentat. Cristi Pațurcă e folkist in cel mai pur stil al cuvantului, doar ca nu e viu, ori aici lucrăm cu cei vii. Idem cu Augustin Fratila. Alexandrina Hristov imi place, dar nu e folk.
Ninsoarea de adio e piesa lui Vanghele Gogu, din cate stiu eu. La Galbena Gutuie nu am nici o emotie ca nu e piesa Mariei Mocanu.
Doi si jumatate nu mai canta momentan, Iulia Gusatu nu mi se pare ca are vreun hit in adevaratul sens al cuvantului.
Dragus Bogdan
(6 January 2022 - 21:16)Da, “Ninsoarea de adio” a fost compusă de Vanghele Gogu prin 1996. Beatrice Cristea (actualmente, Beatrice Lauran) doar a cântat-o în perioada 1996-2000. Vanghele Gogu își cântă pentru prima oara (în public) propriul cântec în 2000, la Craiova. Iar “Durerea femeiască” aparține Adrianei Margalina (actualmente, Neghină) de la Râmnicu Vâlcea. Dar dacă @dani a adus vorba de Cristian Pațurcă, l-aș propune, totuși, pe Stelian Maria (autorul “Nu plecam acasa”, “Libertate, te iubim”, “Dreptate, ochii plânși cer să te vadă”). Stelian Maria, deși e stabilit în Suedia, organizează anual, în Apuseni, în satul Ivăniș, județul Alba, festivalul “Intregalde Folk”. Melodiile lui au apărut pe discurile lui Cristian Pațurcă (dar interpetate de Cristian Pațurcă) și sunt cunoscute, mai ales “Nu plecăm acasă”
Andra Mihali
(10 May 2022 - 12:30)Tatiana si Marius Ojog cântă folk? Mai degrabă jazz… Si poate nu sunt la curent, dar nici album nu stiu sa aiba… (ca mi l-as cumpara, dar la categoria jazz, nu folk…) 😉
Marius Matache
(11 May 2022 - 12:11)@Andra Mihali discutia cu daca e folk sau nu ma plictiseste de ani buni si vin si va intreb cum definiti folkul, ca sa ne lamurim daca ei canta folk. 1/3 din lista poate fi considerata ca nu canta folk.
Mihnea D
(4 June 2022 - 00:50)Catalina Beta – Gandacul, one hit…. e dept, dar hit!
Mihnea D
(4 June 2022 - 00:55)Da-mi te rog un link daca ai facut un index si cu cei ce nu mai sunt . Iar daca nu ai facut, il astept cu interes si cu emotie!
Mihnea D
(4 June 2022 - 01:10)Stefan Orfescu , membru al Mircea Rusu Band, canta si pe cont propriu, uneori cu Alexandra Ungureanu (si ea a inceput tot cu folk), si a si scos un album: https://open.spotify.com/album/5yeoTrqdAYCzUVrVxc3AGZ
Mihnea D
(4 June 2022 - 01:20)Si cum sa uiti de Paula Seling , care tot cu albume folk a inceput , sau de Narcisa Suciu? te rog frumos 🙂
Ion popescu
(28 July 2022 - 09:29)Cam lipsesc Forțele de Muncă din listă.
Dragus Bogdan
(28 July 2022 - 15:44)Din nefericire, lista e mai săracă acum cu două nume. Ne-au părăsit, între timp, Raul Cârstea și Arpad Domokoș…
Marius Matache
(17 August 2022 - 11:26)@Ion Popescu Fortele de Munca lipsesc in general din spectacole si concerte, participarea la Eurovision nu o face trupa activa.
Marius Matache
(17 August 2022 - 11:26)@Bogdan da, din pacate.