Chimes of Freedom – o piesă, o colecție, o aniversare

Chimes of freedom este, în primul rând, una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Bob Dylan. Lansată pe albumul Another Side of Bob Dylan (1964), fiind influențată de poezia simbolistă a lui Arthur Rimbaud. Povestea cântecului, cea a unui cântăreț care se refugiază sub o ușă în așteptarea unei furtuni, este, în fond, expresia solidarității față de oamenii tratați injust. De-a lungul timpului, piesa a fost preluată de artiști precum The Byrds, Bruce Springsteen sau U2.

Chimes of freedom este o colecție ce cuprinde 76 de înregistrări noi ale unor piese marca Bob Dylan, a cărei lansare a avut loc în America de Nord pe 24 ianuarie (internațional, albumele vor fi lansate pe 30 ianuarie), interpretate de mai bine de 80 de artiști. Colecția este lansată cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate a uneia dintre cele mai cunoscute susținătoare și combatante organizații în lupta pentru drepturile omului – Amnesty International.

Cele mai bine de 70 de piese sunt, aproape în totalitate, pentru prima dată înregistrate în studio și lansate în atenția publicului. Având la bază un grup de artiști cu vârste cuprinse 19 (Miley Cirus) și 92  (Pete Seeger) de ani, și o varietate de genuri muzicale – rock, hip-hop, pop, folk, jazz sau blues – colecția reprezintă atât o imagine a viziunii Amnesty despre diversitatea care crează un mesaj universal transmis prin muzică despre drepturile umane, cât și evidență a impactului major avut de Bob Dylan asupra culturii. Pentru a vă face o idee, menționez doar câteva dintre numele prezente: Dave Matthews Band, Mark Knopfler, Diana Krall, Lenny Kravitz, Maroon 5, Sting, Joan Baez.

Muzica lui Bob Dylan durează pentru că este capabilă să capteze absoult genial inimile noastre frânte, fericirile noastre, fragilitatea noastră, confuzia noastră, curajul și luptele noastre. Cuvintele lui demonstreză o profunzime a înțelegerii pe care puțini artiști o pot egala, inspirându-ne și conducându-ne mai departe decât de așteptam, declară Karenn Scott (Amnesty International’s Manager of Music Relations)

Colecția Chimes of Freedom este modul prin care Amnesty International dorește să atragă susțienere în lupta împotriva cenzurii și atacurilor asupra libertății de exprimare – indiferent dacă ele se referă la artiști, scriitori, muzicieni, activiști politici sau bloggeri. Albumele vor putea fi achiziționate de pe site-ul organizației. Iar dacă doriți doar să le ascultați, un simplu like pe pagina dedicată de Facebook vă conduce către streaming-ul pieselor.

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.