Muzică de carantină (25)

Pfii, nici nu am realizat că am ajuns la episodul 25 de Muzică de carantină! Bine, sunt mai multe, că seria a mai avut și alte nume, dar acesta a fost cel mai longeviv titlul al seriei prin care încercăm să îi susținem pe cei care continuă să vină cu lucruri noi. La fel de tare mă bucur că avem piese și de la oameni care nu prea au fost pe la noi, prin rubrică. Pentru că asta înseamnă că se compune în continuare, oamenii din folk au idei, în toate zonele folkului. Dacă lucrează un pic și la management, nu murim noi așa ușor!

Lucian Ștefan a pus la cale o treabă frumoasă, alături de pianista ucraineană din Odesa, Olha Shymova. Din ce mi-a povestit, e fix genul acela de poveste care se întâmplă la momentul potrivit. Piesa era compusă, dar nu a intrat în planuri de studio, probabil aștepta un semn. Semnul a venit când Lucian a primit solicitarea din partea centrul de refugiați de la CATTIA Brașov de a accepta la clubul său de șah ”Cele Două Turnuri”, un tânăr elev ucrainean. Ulterior, Lucian a aflat că mama acestuia este profesoară de pian și i-a propus o colaborare. Dacă scotociți pe contul de YouTube al trupei CALEnDAR, găsiți și varianta în ucraineană, e neașteptat de melodioasă, dacă mă întrebați pe mine.

Descoperim în Ce este de poveste este o piesă neconvențională, ca mai toate scrise de Ștefan Mardale, omul care duce CRI-GRI înainte. Care spune despre piesă că “a izvorât din banala și frecventa întâmplare în care tu iubești pe cineva care iubește pe altcineva. Banală spun acum, dar atunci îmi părea o culme a durerilor lumii acesteia”. Iubirea naște artă, nea Fane, noi ne bucurăm că ne-ai împărtășit-o!

Raul Silaghi e omul care ține sus steagul folkului la Oradea și mă bucur că am descoperit piesa intitulată Tabloul și am zis că musai să v-o arăt. Concepută inițial ca piesă folk (muzică și versuri Raul Silaghi), odată ajunsă în studio ea a căpătat și altfel de valențe, iar aici salut colaborarea cu Marius Pop, un excelent muzician și, iată, și un producător muzical foarte bun. De altfel, Marius semnează chitara solo ce condimentează piesa, nu doar aranjamentele orchestrale. Felicitări, domnilor, să mai faceți!

Avem o piesă nouă și de la Cătălin Stepa, intitulată Cărăruie, pe versurile lui Radu Gyr. Sigur, putem să ne luăm de clip, sau de puținele informații oferite, dar noi la Muzică de carantină doar propunem muzici, nu judecăm artiști. Tribunalul Poporului nu-i aici, nici sfârșitul, vorba lui Motzu’.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.