Festivalul Cetatilor Dacice – Ziua I

Poate v-ati obisnuit sa vorbim mereu despre ce vraji mai fac cei de la Consiliul Judetean Alba. De la festivaluri de muzica, la cele de teatru si chiar…festival pentru cetatile dacice. Daca, pana in prezent, Festivalul de Folk Ziua de Maine ramane in topul evenimentelor folk, asteptarile erau mari si pentru Festivalul Cetatilor Dacice. Iar munca s-a vazut din plin.

Anul trecut, intrecerile dacice au fost castigate de Cetatea de Balta, asa ca au fost responsabili de gazduirea acestui eveniment. Au fost targuri mestesugaresti in care gaseai tot felul de minunatii artizanale (foto dreapta), care incercau sa recreeze timpurile dacice, iar din cand in cand puteai vedea oamenii imbracati in porturi specifice acelor vremuri.

Primul eveniment a fost Seminarul despre valorificarea patrimoniului dacic al județului Alba din punct de vedere turistic si o expozitie „Panorame istorice. Situri arheologice si monumente din Transilvania in fotografii aeriene”. Cu aceasta ocazie, am aflat despre noile proiecte prin care, usor usor, cu ajutorul fondurilor europene si ONG-urilor ce se vor implica, se vor readuce in atentia oamenilor cetatile dacice, asa cum in ate tari se valorifica aceste comori.

Trecand la un alt registru, festivalul a continuat cu o parada a motociclistilor, veniti intr-un numar mare in Cetatea de Balta. Acestia au plecat impreuna, traversand localitatile din imprejurimi pentru a aminti localnicilor de eveniment.

Poate ca in timpul dacilor dominau oamenii puternici, asa ca in peisaj s-au integrat rapid cei din clubul Zamolxis cu o demonstratie de powerlifting, clubul apartinand Federatiei Romane de Powerlifting. Am avut si momente de soc cand vedeam cum pana si o femeie poate ridica pana la 200 kg.

S-a ajuns si la momentul concertului cu cele trei recitaluri, Non Profit, Zadar si Nicu Alifantis. Despre primele doua imi rezerv dreptul de a nu vorbi pentru ca nu s-au incadrat in gusturile noastre, dar Nicu Alifantis ne-a mai inseninat seara, venind alaturi de ZAN. Au fost piese vechi, piese de pe albumul Cantece de semineu, dar si piese ce se vor regasi pe un nou album.

Cel mai important moment al primei zile de festival a fost Rugul lui Zamolxe. O procesiune rupta din acele vremuri cu daci, romani, nimfe, cai si torte arzand. Am urmat alaiul din centrul Cetatii de Balta pana la rugul lui Zamolxe, un rug imens ce a fost aprins prin rugaciuni, incantatii si dansuri ale nimfelor. A fost un moment chiar impresionant, pe care l-as revedea in viitor. Publicul a fost incantat de atmosfera creata, au aplaudat aprinderea focului, iar unii chiar au dansat alaturi de nimfe (foto stanga, copyright: Auras).

Astfel am incheiat prima zi la festivalului, urmand sa asistam a doua zi la intrecerile dacice, despre care voi vorbi intr-un alt articol. Detalii gasiti si la bloggerii oficiali ai evenimentului (aici, aici, aici)

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.