Festivalul Cetatilor Dacice – Ziua II

Despre prima zi a festivalului am scris saptamana trecuta cand am povestit depstre festivitatile de deschidere a festivalului Cetatilor Dacice organizat cu prijinul Consiliului Judetean Alba. Cea de-a doua zi a festivalului a fost marcata in primul rand de caldura insuportabila si cum intrecerile aveau loc pe un teren in plin soare, inclusiv statutul de spectator implica un efort considerabil.

Asa cum va povesteam in articolul anterior, in fiecare an au loc intreceri intre reprezentantii cetatilor dacice pentru a decide ce cetate va gazdui festivalul dina nul urmator. Intrecerile au fost deschise de o parada a luptatorilor in care au fost prezentate armurile si armele dacilor dar si ale romanilor.

Dupa prezentarea armurilor, organizatorii au incercat sa recreeze momente din viata dacilor, obiceiuri si chiar momente de lupta intre daci si romani.

Prima runda a intrecerilor dintre cetati a fost constituita din Arcul viteazului, Rapid si puternic, Sulitasul cetatii, Cel mai uite de picior si Bratul de fier. Concurentii s-au intrecut in activitati ce implicau indemnarea, forta fizica si agilitatea.

Parca rupte din filmul Spartacus, am avut parte si de lupte intre gladiatorii unei case importante din Roma. Au fost prezentati stapanii gladiatorilor, povestile lor, obiceiurile si ritualurile sacre prin care o venerau pe zeita Nemesis pentru reusita gladiatorilor.

Odata cu incheierea intrecerilor, a dansurilor nimfelor ca premiu pentru bravura afisata de participanti, spectacolul a continuat cu un numar de cascadorii ecvestre.

Dupa deliberari aprinse, castigatoarea de anul acesta a fost cetatea Cricau, unde va avea loc cea de-a 7a editie a festivalului.

Un alt festival in care Consiliul Judetean Alba a investit enorm, atat bani cat si timp si munca. Sunt oameni pe care si dupa o zi intreaga de alergat pentru a se asigura ca totul este perfect, ii vezi zambind ca si cum totul s-a realizat de la sine fara pic de efort. Asa ca, ii felicitam inca odata pentru un alt festival reusit.

Mai multe poze si clipuri cu intrecerile dacice puteti gasi la Auras, unul din bloggerii participanti.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.