Ziua de Maine III

Ziua de Maine - 3La Alba Iulia, timpul trece extrem de repede atunci cand esti la Festivalul Ziua de Maine. Chiar daca editia aniversara a avut 4 zile, intre Cafeaua cu Folk din fiecare dimineata de la Art Cafe la finalurile de recital, la ore tarzii in noapte, timpul se imparte intre povesti despre istorie muzicala, despre concurs, despre oamenii care construiesc unul dintre cele mai bune evenimente din zona folk.

Cea de-a doua seara de concurs i-a adus pe scena pe Andrei Bauer, Cosmin Mariciuc, Cristian Mihai, trupa Icarus si Laura Todica. In comparatie cu prima seara de concurs am simtit un pic mai mult comunicarea cu publicul si incercarea de a gasi piese un pic mai ritmate si cu mesaj direct. S-a simtit si faptul ca o parte dintre concurenti nu sunt la primele prezente in concurs, experienta de a comunica cu publicul a unor dintre cei prezenti. Vom reveni cu un articol separat despre zona de concurs de la Ziua de Maine, despre concurenti si despre ceea ce se intampla o data ce festivalul se incheie.

Una dintre initiativele frumoase venite la cea de-a zecea editie de Ziua de Maine a fost invitarea laureatilor din anii anteriori pe scena festivalului. Daca vineri seara i-am vazut pe Silvan Stancel & Good Day (laureat 2006) si Grupul Litua (laureat 2007), cea de-a treia zi a fost deschisa de recitalul Alexandrei Sidor, laureata in 2010. Pentru ca o stiam pe Alexandra inca de atunci, recunosc ca am asteptat recitalul cu nerabdare. Din pacate, am simtit in recitalul Alexandrei faptul ca nu a mai cantat in ultima perioada, parand extrem de nesigura pe ea si nereusind sa transpuna publicul in lumea pieselor ei.

La polul opus s-au aflat Cosmin Vaman si Alexandra Andrei, veniti insotiti de trupa SPAM la Festival. Alexandra a castigat concursul ZiuaSAMSUNG CSC de Maine in 2011, anul urmator trofeul revenindu-i lui Cosmin, si tot in aceea perioada s-a concretizat proiectul in care cei doi au inceput sa cante impreuna. In 2014, o data cu munca la albumul pe care il vor lansa in curand, au inceput colaborarea cu trupa SPAM (Andreea Andrei – voce, Tudor Olaru – bass, Alexandru Cismaru – chitara electrica, Ciprian Diaconu – percutie). Momentul lor a energizat intreaga sala din Casa de Cultura a Sindicatelor, reusind sa faca publicul sa zambeasca, sa rada de ironiile din piese precum Nu sunt destul de trist sa fiu folkist sau De ce nu apar folkistii la televizor , dar sa asculte cu drag si piese precum Drumul.

A urmat pe scena Florin Sasarman, unul dintre artistii care au fost alaturi de Ziua de Maine inca de la prima editie. Parcurgand cei zece ani de existenta a Zilei de Maine, pot sa va spun ca parcurg acesti ani din viata mea, ultimii zece ani din urma (…) In 2002 am pornit Bistrita Folk, in care Vali Serban a fost un mare sprijin, real, viu…Si atunci am creat acesta axa Bistrita- Alba Iulia pe care se sprijina folkul in Ardeal (…) In acest context am fost unul din locuitorii Zilei de Maine si am vazut cu ochii mei fiecare treapta care s-a pus pentru a ridica, pentru a creste festivalul de folk de la Alba Iulia.(extras din interviul realizat de Iulian Brok, pentru ziarul festivalului Ziua de Maine). Finalul recitalului a adus cu sine un moment-surpriza, in care protagonisti au fost Adi Bezna, Sorin Minghiat si Cristi Mihai.

Seara a fost incheiata de Ducu Bertzi si Mihai Nenita. Prezenta lor in festivalul Ziua de Maine este una constanta, publicul asteptandu-i mereu cu inima deschisa. Chiar daca stim piesele de foarte mult timp, combinatia dintre caldura cu care Ducu isi canta piesele si “vioara fermecata” a lui Mihai Nenita, reuseste sa faca din fiecare concert un succes garantat. Emotia de pe scena s-a transferat in public, acesta cantand piesele in permanenta alaturi de cei doi, totul fiind extrem de natural. Ca de obicei, recitalul a fost unul plin de zambete si lumina, iar solo-urile lui Mihai ne-au facut sa ne dorim sa il vedem si intr-un proiect propriu.

Am ajuns astfel in ultima zi de festival, si asteptam cu nerabdare atat Gala Laureatilor cat si recitalurile serii ( Mihai Boicu – laureat 2013, Ţapinarii, Alexandru Andrieș, Maria Ioana Mîntulescu, Berti Barbera&Sorin Romanescu în concertul „Interioare”, Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici și Teo Boar). Revenim cat de curand cu povestile de aici, iar intre timp va invitam sa ne urmariti pe pagina de Facebook, pentru  afla informatii “la cald” de la Ziua de Maine.

Sursa foto: ForeverFolk.

 

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.