Concluzii Mignon(e)

Afis concluzieDragi prieteni, am zis că e cazul să tragem niște concluzii privind proiectul pe care ForeverFolk l-a inițiat și implementat împreună cu Domeniile Sâmburești și Teatrul Mignon în toamna acestui an și anume Seri Acustice la Mignon. Au fost 5 spectacole, din păcate spectacolul Mariei Gheorghiu a fost cel puțin amânat (vom vedea ce va fi în 2015) din cauze extrem de obiective. Au fost lansate două discuri – Liviu Nechita – Să mor frumos, să bată vântul… și Cristi Corcioveanu – Cântece de proprietar și o carte – Sorin Poclitaru – O carte nouă. De asemenea, am readus pe scenă o formulă redusă a Gashkademiei de Folk și am realizat spectacolul România noastră vs. România lor.

Deschiderea mi-a aparținut mie și lui Sorin Poclitaru, venit să își lanseze noua carte de poezii, reeditând Alchimia toamnei de anul trecut. Și îmi doresc să o transformăm în tradiție, să ne întâlnim, la fiecare început de toamnă, la București. Doar să țin eu pasul cu scris piese, că de Sorin nu îmi fac probleme că nu scrie măcar două volume pe an, să aibă ce lansa.

Mi-era tare dor de muzica lui Liviu Nechita și de omul Liviu și mă bucur că a reușit să realizeze acest disc dedicat poetului Dan Giosu, integral pe versurile acestuia, intitulat Să mor frumos, să bată vântul…. A fost o seară așa cum trebuie să fie o lansare de disc, ca atmosferă, ca public, ca loc. Felicitări, Liviu, să nu renunți niciodată la muzica din sufletul tău!

Întâlnirea cu Gashkademia a fost simpatică, mi-era dor să mai cânt alături de Puiu și Ovidiu, ca pe vremuri. Măcar din când în când, e bine să îți amintești de trecut, de începuturi. Chiar dacă scena și sonorizarea de la Mignon sunt cam firave pentru trei oameni puternici ca noi (hahaha!), ne-am distrat de minune. Domnilor, chapeau!

Despre Cântece de proprietar am scris câteva gânduri la momentul spectacolului și n-o să le mai repet. Cristi a făcut eforturi importante pentru acest album și merita o astfel de lansare. Ca și în cazul lui Dan Vană, mi-aș fi dorit ca unii colegi de breaslă care au beneficiat de spectacolele făcute de el la Tecuci să îi fie alături, dar asta e viața, mergem înainte. Cristi a filmat spectacolul și cred că va rămâne cu niște amintiri foarte plăcute, iar faptul că Ciprian, fiul lui, i-a fost alături pe scenă, l-a umplut de mândrie, cu siguranță. Bravo, dom’ profesor!

Sunt atât de multe piese în folkul românesc pe care nu le mai cântă nimeni, piese cu adevărat valoroase. Preferăm să tocim altele câteva, fără îndoială de valoare (sau doar cu priză la public?). Pe de altă parte, patriotismul tinde să devină desuet, iar asta e rău pentru noi ca națiune. Spuneți-i propagandă, dar este, în mod cert, nevoie de așa ceva. Am vrut să demonstrez, prin spectacolul România noastră vs. România lor, că patriotismul nu e niciodată desuet, că poți mișca oamenii cu mesajele corecte. Am vrut să radiografiem România, cu bune și rele, cu piesele noastre sau cu piesele altora. Mă bucur că i-am avut alături pe Laurențiu Ghiță, cu epigramele și poeziile sale geniale, și pe Puiu Crețu.

Mulțumiri tuturor partenerilor ce au sprijinit proiectul nostru: Domeniile Sâmburești, Hello Hotels, TNT Express RomâniaAqua CarpaticaTeatrul Mignon, Kooperativa 2.0fără ei nu am fi reușit. Mulțumiri artiștilor care au ales să contribuie la aceste spectacole, că au ales să doneze o bucată din muzica și sufletul lor. Mulțumiri Publicului ce a venit alături de noi, fără el, noi nu am exista.

Proiectul Seri Acustice la Mignon continuă și în 2015, dar probabil vom reduce numărul spectacolelor la unul pe lună. Primul spectacol din 2015 va avea loc, cel mai probabil, pe 26 ianuarie și îi va avea ca invitați pe Vasile Mardare și Ștefania Iacob.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.