Momente magice din folk

În cei 7 ani și jumătate petrecuți în lumea folkului, am avut parte de multe momente magice, fie că a fost vorba de concerte remarcabile, de interviuri cu oameni care au mișcat mase sau au ridicat în picioare stadioane, de povești ale unor tineri artiști ce luptă pentru a răspunde provocărilor showbizului sau pur și simplu de ascultarea unui album ce te duce în altă lume. Nu a fost deloc ușor să alegem doar cinci dintre ele pentru a răspunde provocării Danone, dar a trebuit să o facem pentru a nu da naștere unui roman, ci a rămâne la nivelul unei scurte nuvele.

Au fost voci care au strâmbat din nas la anunțarea concertului Bob Dylan de la București, la fel ca și cei care au comentat după spectacol că Bob Dylan nu a cântat nu știu ce piesă care le plăcea lor. Un concert Bob Dylan la București însemna, dincolo de orice altceva, o întâlnire cu istoria muzicii, cu artistul dupa ale cărui piese s-au făcut probabil cele mai multe coveruri. La nivelul lui 2009 cred, existau 2500 de coveruri făcute de 1500 de artiști după piese scrise de Bob Dylan. Printre aceștia, Eric Clapton, Guns’n’Roses, Robert Palmer, Jimi Hendrix sau Lenny Kravitz, pentru a-i numi doar pe cei care îmi vin în minte “la prima strigare”. Când ai mii de piese scrise, există vreo regulă care spune că trebuie să cânți anumite piese?

Nicu Alifantis - Mozaic webProiectul Mozaic pus la cale de Nicu Alifantis este unul greu de egalat în muzica românească, nu doar în sfera folkului. 2 concerte cu 18 muzicieni pe scena Operei Române din București, 65 de instrumente ce au contribuit la realizarea albumului, aproape 700 de ore de studio și o piesă, Kama Deva, pe care eu o consider una din cele mai bune piese compuse în ultimii 25 de ani. Nicu Alifantis nu mai avea nimic de demonstrat nimănui, dar cred că a fost un examen personal mai important decât orice.

La momentul apariției, Cântece de șemineu a determinat multe controverse, nu semăna cu nimic din ceea ce făcuse Nicu Alifantis până în acel moment. Nicu Alifantis a înțeles însă, mult mai rapid ca alți colegi de breaslă, că în muzica zilelor noastre e obligatoriu să inovezi, să te reinventezi, să provoci prin actul tău artistic (și nu prin vestimentații sau coafuri), să vii în fața publicului cu proiecte diferite. Dar dincolo de orice dezbatere, Cântece de șemineu este un album despre liniște, despre o seară de povești la gura sobei, despre dragoste, despre oamenii speciali din viața noastră.

danandreialdea_ffDacă aș pune publicul să aleagă cele mai reprezentative 5 piese din folkul românesc, una din ele ar fi, fără îndoială, Om Bun. Dan Andrei Aldea a plecat din România când eu încă nu înțelegeam prea multe din această lume, dar când am început să descopăr muzica, am înțeles ce îl face special. Pornind de la albumul Sfinx – Zamolxe și până la munca de studio uriașă desfășurată în Germania (niu a pierdut contactul cu colegii săi de generație – de ex., cele două albume Doru Stănculescu poartă amprenta sa inconfundabilă) sau producția muzicală pentru Saragossa Band îl fac pe Dan Andrei Aldea unul din cei mai importanți muzicieni români din toate timpurile (mă refer, evident, la zona rock). Știam că a renunțat să se mai întoarcă în România, astfel că vestea unor spectacole în țară m-a surprins, dar în același timp m-a bucurat. Pentru că muzicienii tineri au nevoie de modele în carieră, iar doar oameni de acest calibru pot fi modelele potrivite.

Cosmin Vaman Cele mai frumoaseNu mai știu când l-am descoperit prima oară pe Cosmin Vaman. Cel mai probabil a fost vorba de vreun clip de-al său ce a devenit viral datorită textelor sale excelente și muzicii antrenante. Apoi l-am întâlnit în festivaluri, la început mai timid, apoi tot mai sigur pe el, tot mai profesionist, tot mai bine pregătit. Excelent compozitor (atât muzică, cât și versuri), cu simțul sălii (dacă îmi e permisă o astfel de exprimare), carismatic, atent la detaliile ce vizează cariera, a reușit în 2015 să lanseze Drumul, primul album alături de Alexandra Andrei și trupa SPAM: Iar la ora actuală este un artist matur, care poate susține un recital pe orice scenă din țară, fără nici o emoție că ar putea dezamăgi.

Dacă aveți momente speciale ce au legătură cu muzica folk, un concert aparte, un album care v-a bucurat sufletul mai mult ca altele, vă invităm să le înscrieți în formularul de mai jos până pe data de 13 noiembrie.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.