Pasărea Rock

Pasărea Rock

Muzica românească va cunoaște în 2014 o nouă pasăre: Pasărea Rock. Principalul argument cu care vine Pasărea Rock este calitatea muzicienilor care participă la acest proiect. În primul rând trio-ul Mircea Baniciu – Iosej Kappl – Ovidiu Lipan Țăndărică. Dacă în Phoenix li s-a refuzat prezența, ei au mers înainte și au continuat să ridice în picioare sălile din România cu diverse proiecte. Iar în 2014, cei trei vor să dovedească împreună, în special publicului, că mai au un cuvânt de spus, alături prietenii și colegii de scenă din ultimii ani.

Am auzit de Vlady Cnejevici undeva înainte de 1990, ascultând vinilul celor de la Compact. Prima oară l-am văzut alături de aceeași trupă, cu o componență schimbată, la Slobozia, în 1996, la Disco Ring. Dar palmaresul său muzical include și ProgresivTM, Pacifica sau colaborarea cu Laura Stoica, ca să mă refer doar la primele proiecte ce îmi vin în minte legate de unul din cei mai prolifici clăpari români. Teo Boar este un chitarist excepțional, pe care am avut prilejul să îl văd în formule diferite (fie alături de Ioan Gyuri Pascu, fie în Pacifica sau în Pasărea Colibri) sau pur și simplu în ipostaze non-formale (soundcheck, în tabără la Calafat etc.).

Concertul de la Sala Palatului va avea doi invitați foarte importanți. Mani Neumann a combătut alături de Phoenix ani buni (încă din 1978), căpătându-și supranume precum neamţul cu „suflet de român“, sau Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului). Marius Bațu e un muzician cu care oricine și-ar dori să lucreze (eu unul aș face-o cu ochii închiși), dovadă stau, colaborările sale dincolo de grupul Poesis, cu o serie artiști extrem de diferiți (Phoenix, Holograf, Pasărea Colibri, Ducu Bertzi). Excelent instrumentist (poate cel mai bun chitarist din folkul românesc), foarte bun la voci adiționale, profesionist desăvârșit.

Nu vă așteptați, cel puțin în primă instanță, la foarte mult conținut nou. De bază vor fi tot piese din perioada Phoenix (mă bucur că vor fi piese de pe Cantafabule, unul din cele mai bune albume din istoria muzicii românești, după părerea mea), piesele de pe albumele solo ale lui Mircea Baniciu sau pasaje din opera rock Meșterul Manole, realizată recent de Ioji Kappl alături de Filarmonica din Timișoara. La noutăți aș menționa piese rock cu influenţe din folclorul universal, compuse special pentru acest proiect și care combină sunetul anilor ’70, cu soundul secolului 21, trecând prin filtrul personal al fiecăruia dintre cei trei muzicieni.

Concertul de lansare al trupei Pasărea Rock are loc pe 25 martie 2014, la Sala Palatului, începând cu ora 19:00. Biletele, cu prețuri cuprinse între 60 și 195 lei pot fi găsite în rețeaua VreauBilet.

Post Author: Marius Matache

7 thoughts on “Pasărea Rock

  Teocific

  (15 January 2014 - 04:04)

  Multumim Marius pt.articolul f.documentat si f.apreciativ!

  Marius Matache

  (17 January 2014 - 22:18)

  @Teo cu mare drag Teo, multa bafta va doresc 🙂

  Violeta

  (16 February 2014 - 14:54)

  Aceasta formatie s-a format din frustrarile unor fosti membrii Phoenix,care acum tot incearca sa-l denigreze pe Nicu Covaci,haiducul muzicii rock romanesti,cel care a tras Phoenix-ul dupa el atata vreme!Ei uita ca fara Phoenix nici ei nu erau ce sunt!

  Marius Matache

  (17 February 2014 - 09:23)

  @Violeta esti sigura ca intelegi sensul verbului “a denigra”? Pe mine nu ma intereseaza cine cu cine se supara, n-am spus niciodata ca unii sau altii au dreptate. Eu promovez muzica si cam atat.

  negru voda

  (6 March 2014 - 22:13)

  Atunci, draga Marius de ce afirmi ca =in Phoenix li s-a refuzat prezenta-? Cand se stie ca au plecat toti de bunavoie,inclusiv cristi gram?

  Marius Matache

  (7 March 2014 - 10:23)

  @negru voda era de bun simt sa iti declini identitatea – eu nu vorbesc cu personaje istorice, ca ar zice lumea ca as fi de balamuc daca as face-o. In al doilea rand, citeste declaratia lui Cristi Gram – el nu intentiona sa plece din Phoenix, doar a mers sa traga o chitara la invitatia lui Ioji Kappl. Asta iti suna tie a “de buna voie”?

  […] Pasărea Rock, Sala Palatului, București detalii aici […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.