Ateliere relationale

„Atelierele relationale“ sunt o noua formula de a ne intalni cu poezia, formula care este initiata si moderata de poetul Razvan Tupa. Acest proiect, ce are in vedere publicarea unor carti de literatura originala la sfarsitul lunii mai 2011, are loc in fiecare sambata, de la ora 17.00, in noua cafenea Dalles (intrarea prin librarie, la etaj).

Pe data de 11 septembrie 2010, a avut loc prima seara a Atelierelor. Tupa l-a avut ca invitat pe Ioan Es. Pop, alaturi de care a atacat tema poeziei si realitatii, incluzand si referiri la oglindirea atacurilor din SUA, de la 11 septembrie 2001, in cadrul poeziei.

Urmatoarea intalnire l-a avut ca invitat pe Gabriel Dalis (celalalt invitat al serii, un tanar poet ce a debutat de curand la Cartea Romaneasca – Sorin Despot- nu a mai putut ajunge) si a abordat un subiect mai putin controversat, dar totusi interesant, respectiv temele in poezia de astazi.

Cea din urma zi a Atelierelor din luna septembrie a avut loc in prezenta lui Claudiu Komartin, un poet care a fost bine-primit de criticii romani cat si de cei din afara tarii. De aceasta data, discutia s-a purtat pe baza intrebarii: „Care sunt directiile poeziei azi?“ In cadrul acestei intalniri a avut loc si prezentarea revistei „Poesis International“.
Atelierele au o durata aproximativa de doua ore, in cursul carora publicul larg, care a acceptat invitatia lui Razvan Tupa de a calca pragul cafenelei Dalles, are ocazia de a participa activ la lectura, la discutii si de a pune intrebari invitatilor. De asemenea, o alta trasatura interesanta a acestui proiect este faptul ca orice scriitor sau poet nedebutat poate participa la cele cinci minute de microfon deschis, timp in care isi poate prezenta textele publicului prezent. Singura cerinta este aceea de a ajunge cu cateva minute inaintea inceperii Atelierelor si de a-i comunica moderatorului dorinta dumneavoastra.

Unul din micile jocuri incitante pe care Tupa le-a pornit in cadrul acestor seri este „Bursa de poezie“, prin care puteti licita pentru a vedea un anumit scriitor ca invitat la Ateliere. Daca vi se implineste dorinta, atunci ii platiti suma oferita direct celui pe care l-ati solicitat. In cadrul celei de-a doua editii, Tupa a lansat antologiile fara nume sau, mai pe scurt, POEsmsIE. Acestea presupun faptul ca participantii, fie ei din public sau dintre invitati, pot crea versuri de pana la 130 de caractere ce pot fi apoi trimise prin sms.

Pe langa placerea de a intalni poeti consacrati precum Ioan Es. Pop sau de a auzi poezia „tanara“, mai puteti experimenta si bucuria reala de a participa activ la discutii, de a observa ca parerile dumneavoastra sunt luate in considerare sau ca, pur si simplu, intalniti un autor nedebutat care are o forta remarcabila in textele sale.

Asadar, va invit cu incredere sa incercati macar o seara din cadrul „Atelierelor relationale“!

Pentru ForeverFolk,
Sabina Lazar.

Post Author: Raluca

1 thought on “Ateliere relationale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.