V-am povestit săptămâna trecută despre noua provocare lansată de Sorin Poclitaru. De această dată nu e vorba de o provocare compozițională pentru folkiști, cum a fost cazul discului Folk din pana mea!, ci una pentru poeți, în special poeți tineri aflați la început de drum. Cum inclusiv noi am fost intrigați de această C-rimă cu premeditare, am decis să îl luăm la întrebări pe inculp…pardon, pe vinovat.
- Sorin Poclitaru (foto dreapta), de unde și până unde C-rimă cu premeditare? Eu sunt un militant pentru poezie cu rimă, poezia clasică. Pe de altă parte, mi-am propus să sprijin tinerii poeți, aflați la momentul debutului, să reușească să își publice versurile într-un prim volum. Concursul a fost lupta mea personală cu cei din online care promovează versul alb și cărora vreau să le demonstrez că există și poezie tradițională, prozodie clasică, de valoare.
- Sunt două premii de fapt la acest concurs. Într-adevăr, e vorba de două premii, în fapt două volume de poezii: unul de poezie de dragoste și unul de poezii dedicate copiilor, aceasta din urmă fiind o categorie destul de slab reprezentată în poezia contemporană. Totodată, am vrut să pun față în față mai mulți poeți care publică în mod constant pe net, dar care nu au apărut încă în variantă printată. Unii au acceptat această promovare a mea, ceilalți s-au făcut că nu o văd sau cel puțin nu și-au manifestat interesul pentru competiție. Până acum avem 14 candidați înscriși, din care cel puțin 6 pot oricând să apară cu un volum de versuri pe care eu personal l-aș gira fără nici o ezitare. Termenul-limită de trimitere a creațiilor este 1 februarie.
- Cine face parte din juriu? Juriul este alcătuit din 8 cititoare de poezie pe care le voi prezenta la sfârșitul concursului pentru a evita orice discuții pe teama rezultatelor. Nu am nici o problemă cu cei care vor să critice modul meu de lucru, dar cel mai bun mod să o facă e să organizeze și un concurs similar și să decidă ei modul de acordare a premiilor. Am ales varianta unor “neprofesioniști” în juriu pentru a evita micile invidii de breaslă, “răutăcismele” gratuite și pentru a da ocazia consumatorilor direcți de poezie să spună ce așteptări au de la poezia contemporană. Nu mă îndoiesc că acești “neprofesioniști” își vor da toată silința să facă o treabă cât mai bună.
- Cine mai contribuie la realizarea acestui concurs? Cele două volume vor fi lansate la Editura EuroGraph din Cluj-Napoca, condusă de Florin Verdeș, cu care eu am colaborat și la cele mai recente volume de poezie ale mele. Prefața celor două cărți mă gândesc să fie scrisă de cei care alcătuiesc juriul.
Așadar, dacă sunteți vrăjitor de rime, vă invităm să vă implicați în concursul C-rimă cu premeditare (toate detaliile sunt publicate aici)