!NFERNUL si Leonard Ancuta

De-a lungul vietii sunt cateva carti care au puterea de a te marca, de a sadi un sentiment sau o senzatie dupa ce termini de citit. Sunt carti pe care letiiminte ani la randul. Si mai sunt si autori pe care ajungi sa-i indragesti, cu care mai apoi rezonezi, te identifici si ajungi sa iti construiesti aceleasi pareri cu ale lor.

Nu stiu cati dintre voi veti citi „!nfernul” al carui autor este Leonard Ancuta si, cu atat mai putin, nu stiu cati dintre voi veti aprecia efortul depus de scriitor. Fapt este ca Infernul exista, am participat la lansarea lui vineri, pe 5 noiembrie, in Fire Club. Editura Tracus Arte a avut curajul de a scoate acest roman, in cadrul colectiei „Ulysse”, mai precis, Cosmin Perta s-a ingrijit de carte. Si pentru ca aceasta este o carte memorabila, macar prin faptul ca socheaza, merita si o lansare pe masura. Astfel, intr-un total anacronism cu locul si cu evenimentul principal, inainte de lansarea propriu-zisa, a avut loc o expozitie de grup a pictorilor Maria Stan, Mihaela Merla, Andreea Herzog, Marcela Rosoiu, Melek Cheosep, Cristina Dumitrescu si Catalina Soloveanu (mai pe scurt, Davinci Art School), iar la final au urcat pe scena clubului patru trupe: Pseudonoise, Idol, Tragic si Arkham.

Inainte ca romanul sa fie lansat, Leonard Ancuta a tinut un scurt speech in care a dat cateva detalii cu privire la modul in care a fost scrisa cartea. Astfel am aflat ca textul este rodul a doi ani de munca, iar cateva pasaje contin intamplari reale pe care le-a preluat in parte de la stirile Mediafax. Cosmin Perta, reprezentantul editurii, a spus cateva cuvinte despre roman, inainte ca Dan Anghel sa arunce un volum cu prastia in public pentru a fi lansat „ca la carte”.

De asemenea, „!nfernul“ a mai avut parte de o (re)lansare la Targul de Carte Gaudeamus, vineri, 19 noiembrie. Cu oameni forfotind prin jurul nostru, cei interesati s-au adunat in fata standului editurii Tracus Arte si l-am auzit pe Cosmin Perta prezentand inca o data romanul (de aceasta data, mentionand faptul ca a gasit textul profund anticrestin).

Scrierile lui Leonard Ancuta nu sunt pentru oricine, nu neaparat pentru faptul ca ar fi o scriere grea, ci pur si simplu pentru ca nu este pe gustul majoritatii oamenilor. Cu toate ca Infernul este cu adevarat in noi, „!nfernul” ar trebui macar citit pe diagonala daca nu in intregime, doar pentru a va satisface curiozitatea de a sti in ce tabara va incadrati. Sunt scene in care va veti intreba cum de au putut fi macar gandite, daramite publicate; sunt pasaje in care veti fi socati de o gentilete iesita din comun, apoi veti citi paragrafe care ar face pudicii sa roseasca. E adevarat, nu este o carte care sa o puneti copiilor pe noptiera, dar este o carte pentru cealalta parte din voi.

Pe Leonard nu il veti intelege din prima, dar oferiti-i timp, cititi-i proza, aruncati un ochi si peste poeme, abia apoi veti fi in masura sa spuneti daca merita sau nu aprecierea voastra. Este un scriitor care promite mult (in ceea ce priveste operele viitoare), iar din punctul meu de vedere cred ca deja a ajuns la un prag la care alti scriitori ar visa doar sa ajunga.

Asadar va invit sa incercati experienta „!nfernului” pentru ca s-ar putea sa fiti surprinsi!

Pentru ForeverFolk,
Sabina Lazar.

Post Author: Raluca

1 thought on “!NFERNUL si Leonard Ancuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.