Festivalul George Enescu – editia XX

Ca in fiecare an, la inceput de toamna, Bucuresti-ul devine capitala europeana a muzicii clasice, prin intermediul unui Festival care de la editie la editie creste din punct de vedere al continutului, dar si al vizibilitatii si impactului asupra unui public tot mai larg. In perioada 1-25 septembrie 2011, se va desfasura Festivalul “George Enescu”, editia XX. O data cu acesta editie, festivalul capata o noua identitate la nivel vizual, in care identitatea festivalului vrea sa se valorice prin atribute precum distins, surprinzator, cu stil. A rezultat o combinatie intre clasicul alb-negru (deja cunoscutul portret al lui Enescu) si culori pline, fiecare din ele corespunzand uneia dintre cele sase serii de evenimente ale festivalului, totul in incercarea de a surpinde vizual noul slogan al festivalului: Magia exista!

Iata, pe scurt, care sunt seriile de evenimente propuse de organizatori pentru acest an:

  • Mari orchestre ale lumii. Adica Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Academia Santa Cecilia di Roma, Staatskapelle Berlin, The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra, Orchestre National de France. Sub baghetele unora dintre cei mai valorosi dirijori ai lumii, vor evolua pe scena solistii cei mai de seama. Astfel, orchestestrele vor fi dirijate de  personalitati precum Daniel Barenboim,  Antonio Pappano, Horia Andreescu, Franz Welser Möst, iar printre solistii instrumentisti se numara Han-Na Chang, Denis Matsuev, Dan Grigore, Vadim Repin.
  • Recitaluri si concerte camerale. Un exemplu clar al diveristatii muzicale ce poate fi totusi unita, prin pasiune si dorinta de frumos, evenimentele desfasurate in acesta serie cuprind: specialisti ai repertoriului vechi (Ton Koopman si Amsterdam Baroque Orchestra), sonoritati pline de viata sau filigranate (Murray Perahia si Saint Martin in the Fields, Gidon Kremer), orchestre cu solisti instrumentisti sau vocali, recitaluri de pian (Akiko Ebi si Yundi Li) si trei dupa-amieze dedicate cvarteturilor (Voces, Fine Arts Quartet si Jerusalem Chamber Music Festival).
  • Concertele de la miezul noptii. Acesta serie de concerte grupeaza concertele in serii ascendente cronologic, deschise de arii vechi cantate de Nuria Rial si Austrian Baroque Company, muzica pe instrumente de epoca a celor de la Venice Baroque Orchestra, cu o oprire la creatia lui Handel si Vivaldi, inainte de trecerea spre compozitori romantici. Christian Zacharias si Orchestre de Chambre de Lausanne aduc integrala simfoniilor lui Schumann, iar un alt grup de concerte tematice reuneste poezia muzicala a lui Schumann cu descriptivismul lui Mendelssohn, prin orchestra Kremerata Salzburg, sub bagheta lui Cristian Mandeal. Seria se va incheia in note clasice, prin cele doua capodopere ale lui Haydn: oratoriile Anotimpurile si Creatiunea, relizate de Orchestra of Age of Enlightenment, intregita de Choir of the Enlightenment, alaturi de dirijorii Trevor Pinock si Adam Fischer.
  • World Music.  O serie noua de evenimente in agenda festivalului, concertele grupate in categoria World Music sunt menite a aduce aminte ca muzica este un limbaj universal, iar traditia folclorica a fiecarei tari este o lectie de spiritualitate, asa cum a fost si pentru maestru Enescu. Printre serile de festival veti gasi introspectii soul (Dhafer Youssef), ritmuri sacadate de rock, jazz sau folk (Chava Alberstein), pasi pasionali de tango (Gustavo Beytelmann sau Yasmin Levy) sau calatorii pe malurile Adriaticii (Mario Brunello – Odusia).
  • Spectacole de operă și balet. Opera Nationala din Bucuresti a pregatit pentru acest an o serie de productii, precum Evgheni Oneghin (regia: Ion Caramitru), Lohengrin a lui Wagner (dirijat de Cristian Mandeal), dar si clasica piatra de hotar, reprezentata de opera Oedip de George Enescu, in montare nouă semnata de Anda Tabacaru Hogea. Pentru spectacole de balet, trebuie sa mentionam ca doua dintre acestea poarta semnatura unui coregraf francez de renume,  Thierry Malandain. Compania de Balet a Operei Nationale din Bucuresti va incheia festivalul cu o surpriza ce promite sa iasa din tiparele obisnuite din stagiune, cu ajutorul coregrafilor George Balanchine, Jiri Kilian si William Forsythe.
  • Muzica sec.XXI. Un mix al scolilor si esteticilor pornite cu secolul XX, cu note moderne, postmodene si contemporane. Se anunta un conglomerat de concerte intinse pe parcursul unui secol, dar si prime auditii, in mare majoritate ale unor compozitori romani. Aceasta se datoreaza si prezentei pregnante in aceasta serie de evenimente a romanilor prin ansambluri (Hyperion, Profil, Archaeus, trio Contraste, cvartetul Florilegium), solisti (Laura Buruiana, Dana Borsan) si dirijori (Tiberiu Soare, Cristian Lupes etc). Aceasta nu inseamna ca prezenta internationala este neglijata, iar invitatii de peste hotare (The London Schubert Players, Ensemble Orchestral de Paris cu Joseph Swensen, Kammarensemble cu Frank Ollu, John Axelrod) aduc culoare prin interpretari personale si nuante moderne. Chiar daca pare rezervata specialistilor, acesta serie de festival se adreseaza celor care inteleg ca muzica de ieri isi are continuitate in cea de azi si doresc sa descopere alte fatete ale acelorasi sapte note muzicale.
  • Enescu si contemporanii sai. Din punct de vedere muzical, secolul XX inseamna diversificarea limbajelor si a prioritatilor, iar Enescu reuseste sa aduca impreuna filonul traditional autohton si scoala europeana de muzica, conducand catre un stil profund personalizat. Astfel, Enescu si contemporanii sai sunt mesagerii unui stil muzical plin de noutate, cu accent pe experienta personala, purtand elemente de identitate nationala, dar si de arbitrar. Astfel, veti putea asculta Ravel, Debussy, Enescu, Bartok sau Kurtag, intr-un dialog muzical pus in scena de nume precum:  Itmar Golan si Ilya Gringolts, Philippe Graffin si Claire Desert, Boris Berezovsky, Adrian Brendel, Bianca si Remus Manoleanu, Cvartetul Manderling, sau Gulbenkian Symphony Orchestra dirijata de catre Lawrence Foster, Filarmonica Nationala Maghiara si Zoltan Kocsis sau Berliner Kammerorchester si Sabine Mayer.

Programul complet, detalii despre pretul biletelor si alte informatii puteti obtine de pe site-ul dedicat festivalului: http://www.festivalenescu.ro/

Post Author: Oana