Hollywood music in Bucharest

Muzica, la nivelul artei cinematografice, este cu siguranta unul din elementele care pot da un plus valoros unui film. Chiar dacă privim filmul mai degrabă ca o poveste, elementele secundare precum costumele, machiajul, coloana sonoră, pot naște în mintea nostră asocieri cu acel film. Pornind de la acestă premisă, cei de la Asociația Culturală Teocta, au adus, pentru al doilea an consecutiv – la Sala Palatului – Hollywood Music in Bucharest.

Concertul a fost susținut miercuri, 28 aprilie, de la ora 19. Început cu o mică întârziere (datorată, în primul rând, publicului), spectacolul a urmărit o istorie a filmului, prin prisma muzicii care a devenit și ea celebră. În paralel cu muzica interpretată de cei de la European Royal Orchestra, pe un ecran se afișau proiecții din filme. Am avut colaje inspirate (Casablanca – momentele muzicale clasice, întrerupte pe alocuri de imnul Franței, La Marseillaise; Lawrance al Arabiei – o incursiune prin lumea arabă, cu accent pe luptă și pe sunete războince; Star Wars – a cărui secvență sonoră de la început este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute), secvențe din filme (Ben-Hur – unde muzica de marș se plia ca o mănușă cu imaginea carelor de luptă care defilau), au fost și părți unde proiecțiile au lipsit (Superman sau Harry Potter), fiind în schimb înlocuite cu jocuri de lasere.

Din categoria coloane sonore celebre au fost şi Lord of the Rings sau Piratii din Caraibe care au fost însoţite de proiecţii impresionante, acesta din urmă având coloanele sonore create de compozitori celebri din lumea cinematografiei: Klaus Badelt pentru The Curse of the Black Pearl şi Hans Zimmer pentru Dead man’s chest şi Worlds end.

Proiecţiile trilogiei Lord of the Rings (Stăpânul inelelor) au fost însoţite şi de intervenţii ale sopranei Daniela Vlădescu. Aceasta a mai interpretat şi o piesă din filmul The Polar Express, o animaţie regizată de Robert Zemeckis ce l-a avut în rol principal pe Tom Hanks.

Finalul concertului i-a revenit Paulei Selling și uneia dintre piesele care au făcut istorie nu numai în film – I will always love you, aducând astfel un omagiu unei voci extraordinare, Whitney Houston.

Ca inițiativă, munca celor 70 de instrumentiști, alături de dirijorul Gottfried Rabl mi s-a părut a fi un proiect ambițios și de admirat. Pe de altă parte, a face istoria muzicii de film în aproape 3 ore, poate deveni la un anumit punct obositoare pentru spectator. Trecerile de la un film la altul, de la un stil muzical la altul, de la o imagine poetică la un războinică, chiar dacă toate acestea îți sunt deja cunoscute, s-au lovit – cel  puțin într-un punct – de riscul de a nu construi ceva unitar.

Dincolo de micile minusuri, cea mai tânără orchestră din România (media de vârstă fiind 25 de ani), un dirijor de clasă – Gottfried Rabld având sub bagheta sa Orchestra Simfonică Radio din Viena – a reușit să aducă muzica instrumentală dincolo de pereții filamonicilor, operelor sau ateneelor, într-un limbaj cunoscut și, cel mai probabil, mai ușor de apreciat, de către o mare parte a publicului.

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.