Anul acesta pare a avea o tenta latino in evenimentele la care am participat si despre despre care am scris, primul din ele fiind festivalul de flamenco si concertul lui David Palomar (despre care puteti citi in detaliu aici).
Aflati pentru a treia oara in Bucuresti, trupa Narcotango a fost deja familiarizata cu limba romana si orasul Bucuresti, demonstrand sarguinta cu care au invatat cuvinte uzuale in romana si cum sunt preocupati chiar si de pronuntia corecta.
Narcotango imbina muzica electronica a anilor 2000 cu muzica tangoului clasic, devenind un stil aparte de muzica poate neinteleasa de unii, de aici si locurile goale destul de multe din Sala Palatului. Argentinienii au colaborat in acest an cu Razvan Mazilu, care a realizat coregrafia unui spectacol de exceptie. Este important de menţionat că spectacolul a fost unul unicat pentru turneul celor de la Narcotango, ei implicând în conceptul lor original (ce cuprinde, pe lângă muzica propriu-zisă, un adevarat spectacol vizual şi de lumini), o serie de momente ce au variat de la dansul clasic la acrobaţie şi box, alături de artişti români.
In realizarea spectacolului au fost implicate, pe lângă trei şcoli de dans argentinian (MonicayLucian, Tangotangent si Casa de Tango), Kokoro Umemoto – balerina la Opera Nationala din Bucuresti, Vanda Stefanescu – dansatoare, Doru Mois (membrul trupei Xtremeproject)- acrobat.
Au fost momente cand pe scena aparea un singur cuplu dar pana la finalul spectacolului, Sala Palatului s-a aflat sub asediul scolii de dans, zeci de cupluri dansand pe scena si printre randuri. Nu a fost doar tango clasic, stilul lui Razvan Mazilu resimtindu-se in momente de tango imbinat cu dans contemporan, o reprezentatie extrem de sugestiva a unei dansatoare ce avea ca scop dezbinarea cuplurilor de pe scena.
Pe acordurile argentinienilor am avut parte si de un spectacol impresionant de acrobatie, sportivul dand deseori senzatia ca zboara fara ajutorul acelor fasi de material. Au alaturat fortei acrobatului, eleganta unei balerine zburand impreuna deasupra scenei.
Acordeonul a fost starul concertului, acompaniat de chitara electrica, tobele si pianul intr-un stil de nuevotango.
Poate ca in Romania nu au fost la fel de apreciati insa profesionalismul lor a fost incununat cu nominalizari la Gardel Awards in 2009 pentru cel mai bun album de electronic tango si de asemenea o nominalizare pentru cel mai bun album tango la Latin Grammy tot in anul 2009.