Mă număr printre acele personaje care cred că muzica folk are viitor în România, dezaprobând ideile conform cărora muzica folk e pe moarte, pe catafalc, își dă obștescul sfârșit. Pe de altă parte, mi-e imposibil să nu recunosc, după aproape 5 ani de ForeverFolk, că muzica folk a ajuns un gen de nișă, iar vina pentru acest fapt aparține în special celor care o practică. Ne pricepem însă la stat pe gard (a se citi pe facebook) și la a comenta legat de ce fac alții. Când ceva nu îți place, nu e suficient să spui că nu e bine, ci trebuie să dovedești că se poate mai bine. Altfel ești doar un chibiț, iar părerismul la colț de facebook nu ajută cu absolut nimic, nici folkul, nici pe folkiști. Duplicitatea este și ea la mare artă, altfel nu îmi explic de ce un astfel de părerist poate critica un eveniment pentru că un folkist nu și-a făcut treaba cum trebuie, dar laudă un al doilea la care același folkist a fost prezent. Diferența între cele două? La cel de-al doilea eveniment a fost prezent și păreristul nostru.
Muzica folk stă prost în special la partea de comunicare și PR. Lansăm albume, realizăm proiecte, dar nu știm să le promovăm. În schimb, ne plângem că nu bagă nimeni în seamă folkul și folkiștii. Sau considerăm că un afiș rezolvă treaba. Nu, omul care are de scris o știre are nevoie de mai mult de un afiș.
In 2012 au aparut, din cate imi amintesc la prima “strigare”, 9 albume de muzică folk și anume (ordinea este întâmplătoare) Poesis – Creanga de aur, Evandro Rossetti – Cosma Răcoare…și alte povestiri, Zoia Alecu – Printre lupi, Șerban Moescu – Despre tăcere, Walter Ghicolescu – Popas în alt cântec, Emeric Set – Târziu, Puiu Crețu – Societatea abruptă (foto stânga), Orizont 77 – Cântece…de iubire, Cezar Petrovici – Prințesa. Mi-aș dori să vă pot spune câte dintre ele sunt albume în toată regula – cu timbru, înscrise în Registrul Național al Fonogramelor etc. Iar acest fapt se datorează unei realități triste: din cele 9 discuri, eu personal dețin doar 3 (Poesis, Evandro Rossetti și Puiu Crețu, iar al 4-lea este pe drum din SUA – albumul lui Șerban Moescu). Din mai 2012, ForeverFolk este singurul site dedicat muzicii folk (sunt zvonuri că FolkBlog va reveni în activitate, le doresc sincer mult succes, dar îi asigur că nu s-a schimbat nimic în muzica folk), dar, cu toate acestea, artiștii români nu consideră că este necesar să își prezinte albumul. Sunt curios la câte radiouri au ajuns discurile cu pricina.
De asemenea, am creat un grup pe facebook pentru a putea realiza agenda săptămânii. 10 postări de la 79 de membri în mai bine de o lună. Cam puțin, nu credeți? Dar ne plângem că lumea nu află de concertele noastre, în condițiile în care știu cel puțin 3 realizatori de emisiuni radio care folosesc agenda săptămânii în emisiunile lor.
Să vorbim despre festivaluri, o componentă importantă a lumii folk, atât prin partea de concurs, ce poate fi o șansă importantă pentru tinerii folkiști la început de drum, dar și prin partea de recitaluri. Ani de zile, am săpat noi după informații, trimițând mailuri sau sunând pe la case de cultură. Mă bucur că instituțiile statului se implică, asigurând bugetele unor evenimente culturale, dar mă întreb dacă aceste evenimente nu au nevoie și de o promovare adecvată și de transparență la nivel informațional, ceea ce ar însemna că documentele de înscriere ar trebui să fie publicate pe site-ul instituțiilor organizatoare. De multe ori, ideea de festival este denaturată, orice concert cu mai mult de 2 invitați fiind transformat, cel puțin declarativ, în “festival”. Haideți să nu mai impresionăm finanțatorii cu nume, ci cu treburi bine făcute. Și încercați să bugetați partea de comunicare și PR atunci când realizați un festival, iar acesta va crește enorm ca vizibilitate. În plus, câte festivaluri de folk cu site-uri dedicate cunoașteți? Exact. Eu știu două (Alba și Mediaș) din circa 20 câte au avut loc în 2012. Asta înseamnă 10%.
Ținând cont de toate cele menționate mai sus, vă informăm că din 2013 ForeverFolk se transformă din site de publishing în site de proiecte. Am obosit să mai susținem o breaslă care nu se ajută pe sine. Avem deja 10 proiecte în care ne vom implica în 2013, dar așteptăm cu mare interes propunerile artiștilor, în cazul în care consideră că ajutorul nostru le este necesar. Poate vom pierde din cititori, ne asumăm acest risc, dar ne vom simți utili, iar munca noastră respectată. Așteptăm părerile voastre despre această schimbare și despre muzica folk și viitorul ei.
10 thoughts on “Muzica folk si viitorul ei”
mihai
(6 January 2013 - 13:20)eu totusi cred ca nu exista public pentru muzica folk in primul rand… ma rog nu suficient care sa absoarba prea multi artisti. E o nisa de nisa, pe mine personal, cu mici exceptii ma enerveaza intr-un hal muzica folk de imi vine sa bat pe cineva. Majoritatea cantaretilor de folk sau a celor care promoveaza muzica folk sunt ratati in muzica iar folkul le-a venit manusa…
oricum nu cred ca e un gen de muzica cu care poti face ceva comercial atata timp cat nu se schimba atitudinea celor care se ocupa cu muzica asta. trebuie actualizata mult…
Marius Matache
(6 January 2013 - 13:35)@Mihai spui ca nu exista public – atunci cum explici ca la Alba Iulia se vand biletele la festival in 2 ore? realizezi ca nu pot fi de acord cu tine ca folkistii sau cei care ii promoveaza sunt ratati in muzica. despre partea cu comercialul – si atunci de ce Florin Chilian cu Zece e difuzata de radiouri comerciale (MagicFM, EuropaFM), la fel Daniel Iancu cu Vine valu’, imi ia calu’ (KissFM).
Sorin Zamfir
(6 January 2013 - 14:31)O mai buna informare si tratarea evenimentelor cu profesionalism ar ridica nivelul muzicii folk. De exemplu : Emeric Imre nu a lansat niun album in anul 2012 ! E vorba de Emeric Set….
Marius Matache
(6 January 2013 - 14:39)@Sorin ai dreptate – e Emeric Set, am modificat – asa cum am spus, albumele trecute sunt scrise din memorie. Pe de alta parte, uite linkul din Jurnalul, partenerul vostru in lansarea albumului http://jurnalul.ro/cultura/muzica/emeric-imre-lansare-in-vama-veche-pe-covorul-rosu-619105.html deci e clar ca aveti o problema de branding. Daca am fi avut discul sau macar coperta lui, poate nu am fi gresit.
Spui “o mai buna informare si tratarea evenimentelor cu profesionalism” – cine ii plateste pentru timpul necesar informarii?
Sorin Zamfir
(6 January 2013 - 14:51)Nu noi avem aceasta problema….cei care dau stiri fara sa se informeze corect. Ei trateaza lucrurile asa…ca la folk.In momentul in care dispare amatorismul , perceptia artistilor si a muzicii lor va fi la un nivel superior.
Marius Matache
(6 January 2013 - 14:55)@Sorin informatia pleaca de la artisti – daca ei nu o pun la dispozitie, cel care scrie stirea o va face dupa ureche sau dupa ce gaseste.
Un om cu chitara
(6 January 2013 - 19:21)Nu imi place sa ma bag in seama dar tema e tentanta…..mai ales ca primul comentator e unul care spune ca nu-i place muzica folk…pai scuza-ma nene, ce cauti aici atunci? spune-ti parerea cinstit dar nu omora pe nimeni….si acum parerea mea..cine sa reinvie aceasta stare de suflet care este folk-ul? poate i-a trecut timpul? care este sansa unui folkist de 20 de ani de la Teius, Baicoi sau Zlatna, asa mi-a venit, fata de unul din Capitala…pai ala are o relatie ,o cunostinta ,oricum pe cineva,care apreciaza si poate incurajeaza artistul in devenire si il recomanda intr-un club si poate, daca e bun ajunge incet, incet sa cante si prin alte cluburi …dar ala amaratul dintr-un sat fara nume nu are unde…a murit vremea cand Paunescu cauta talente sau nu, prin toate vagaunile…azi daca iti place folkul il canti si gata..pe unde poti ..unii au noroc altii nu..asta e!!!Alta cauza a lipsei folkului de pe piata e ca lumea se invarte prea repede, nu mai avem timp de sentimentalisme, iubiri adevarate etc De ce nu au aparut un Margineanu , Iancu, acum 30 de ani..pentru ca folkul era la fel si nu progresa, acum are mai multe forme pentru ca se extinde ,se reformeaza si e greu sa placa la toti…numai ca e greoi in timp…unii o dau spre jazz, Manole,altii spre altceva ,ca nu stiu ce canta Milea …1-folkul nu trebuie cantat in cluburi unde te rogi de vecinul de scaun sa nu mai vorbesca asa tare si sa stinga trabucul sa vezi si tu artistul..2 perioada de toamna iarna si primavara trebuie expoatata la maxim, prin gruparea de festivaluri si mai ales spectacole in orase de tot felul dar, in cadrul organizat…trebuie un management ,un cap ,ceva ……..trebuie pasiune si apoi bani…Iti multumesc tie personal Marius Matache ca incerci sa faci vocea fokului auzita,dar grabeste-te…vin vremuri cand copiii de azi nici nu vor sti ce inseamna folkul…Multa sanatate tuturor….
Vlad
(7 January 2013 - 15:31)Mie problema mi se mare mai mult decat simpla. Muzica e o arta(o stiinta a sufletului) daca o faci din suflet va atinge, pe fiecare il atinge ceea ce ii place sa simta si daca inca sunt oameni care nu isi ineaca sufletul in prostiile cotidiene din aceasta tara vor face aproape tot sa gaseasca putina odihna pentru suflet. Eu placerea sufleteasca de obicei mi-o gasesc in muzica ador muzica facuta din suflet , ador sa pun suflet in muzica si sunt din alba iulia si in prima zi a lansarii biletelor a trebuit sa fac rost de bilete pe pile pt ca nu mai erau disponibile, desi nu sunt un mare folkist eu sunt cu rockul mai mut(dar si ala rock de calitate, ce se facea pe vremuri ca de exemplu YES sau Gentle giants, the police, pynk floyd si inca multe alte mii) respect folkul si il iubesc si ma face sa simt si asta e cel mai important pt mine. Cand mache a cantat “povestea unui ban” sau asa ceva la alba m-am topit pe scaun la altii am ras la altii mi-am amintit de alba iulia cum era odinioara, la altii nu am putut decat sa tac si ascult cu emotie dar fiecare are ceva de spus mult mai mult decat porcariile de pe radio si respect folkistii pt ca au stiut sa ramana in sali poate cu putini oameni si care nu au facut compromisuri dar care inca fac putinii iubitori de folk din romania sa respire”putin aer curat” si sa se bucure de ceea ce au acesti cantareti de daruit cu adevarat
2013 fără amânări « Cărți, Muzică, Gânduri și Povești
(7 January 2013 - 20:32)[…] domeniu cu .ro – aviz celor care nu știu ce să-mi facă cadou de ziua mea ) sau de ForeverFolk, câteva plimbări. Lucruri normale și aparent mici. Elemente esențiale în viața mea, pe de […]
Muzica folk - știri pe scurt - ce se mai întâmplă cu ea și cu noi - Muzica sufletului tau
(9 February 2013 - 14:38)[…] de cele 9 albume identificate inițial ca fiind apărute în 2012 (vezi articolul Muzica folk și viitorul ei), am mai adăugat pe listă încă două: albumul băieților de la CALEnDAR, intitulat Un munte […]