Prima zi de fuziuni muzicale la Timișoara

E greu de descris în cuvinte cum a debutat JAZZ™, în minunata inimă a Banatului. Prima zi a festivalului s-a întâmplat ca prin minune, în fermecatul loc din fața Operei Române Maghiare, din centrul Timișoarei. S-au povestit, cântat și dansat muzici alese. Și, cu siguranță, s-au bucurat zeci de suflete – artiști și public – de frumusețea jazz-ului autohton, dar și de cel de peste hotare.

Scena festivalului s-a deschis într-un ritm dinamic, cu eleganță și sinceritate. Pentru că, după ce îi asculți pe timișorenii Sebastian Spanache Trio, nu ai cum să uiți melodicitatea temelor propuse de pianistul Sebastian Spanache, forța și precizia ritmică a contrabasistului Csaba Sánta și, nu în ultimul rând, finețea bateristului Radu Pieloiu. Mai mult decât atât, nu ai cum să uiți bucuria și ”dialogul” de zâmbete dintre artiști, fie după solo-uri, fie după expunerea în forță a unor fraze muzicale complexe. Un trio de modern jazz pe care îl poți traduce printr-un alt trio: energie, maturitate și naturalețe.

Jazz TimișoaraȘi, pentru că ne-am “îndrăgostit” de muzica lor, am povestit cu emoție și entuziasm în backstage. Și, mai ales, despre primul lor material discografic, ”Humanized”: “Am vrut să facem un album care să sune cât mai natural, nu foarte procesat, ci omenesc. De aici și conceptul de Humanized (care dă titlul albumului). Am vrut și vrem să arătăm că ăștia suntem, așa cântăm și nu mințim. Am vrut să arătăm elementul uman în muzica pe care o compunem” (Radu Pieloiu). Cât despre povestea din spatele pieselor de pe album, pianistul Sebastian Spanache mărturisește că există o logică în succesiunea lor, una care ține de ”sensul tradiției dintr-un subgen muzical în altul”. Neobosiți, simpaticii artiști muncesc la promovarea acestui album, unul care ”trebuie lăsat să se maturizeze” (Csaba Sánta).

Dinamicitatea trio-ului românesc s-a lăsat completată de sound-urile electronice ale celor de la Hidden Orchestra. Un band care promite mult și care ne-a surprins cu aceeași bucurie pentru muzică și atenție pentru publicul prezent. Cinci artiști care au ”pledat” insistent pentru diversitate și iventivitate. Și, mai ales, pentru armonie și forță (de remarcat frumoasele pasaje de ”dialog” muzical între bateriștii trupei).

Seara s-a încheiat fulminant, cu ”uriașul” Richard Bona, care a avut grijă să ridice publicul în picioare, să ne facă să dansăm și să cântăm, cu entuziasm, împreună cu el. Am ascultat cu sufletul la gură ritmuri africane cântate în frumoasa limbă cameruneză, ”intervențiile” fără de cusur ale trompetistului band-ului și solo-urile spectaculoase ale chitaristului. Am respirat muzică, iar publicul a vibrat de la primă notă până la ultimele bis-uri din noapte, alături de enigmaticul artist.

Așa s-a simțit prima zi de festival. Multă, foarte multă bucurie, dinamism și entuziasm. Peste puțin timp, începe cea de-a doua serie de recitaluri. Și, nu vă putem spune decât că de abia așteptăm ca Kurt Elling să ne încânte cu a lui versiune pentru piesa ”La vie en rose”, pe care am avut norocul să o ascultăm la repetițiile din mijlocul zilei.

De la Timișoara, pentru ForeverFolk
Daniela Ștefan

Post Author: Marius Matache

6 thoughts on “Prima zi de fuziuni muzicale la Timișoara

  Bogdi

  (7 July 2013 - 14:25)

  Opera Romana, nu Opera maghiara. Cladirea Operei gazduieste intr-adevar teatre in 3 limbi: romana, germana si maghiara.

  Marius Matache

  (7 July 2013 - 14:47)

  @Bogdi am modificat, multumim 🙂

  Emil-Anton COMȘA

  (7 July 2013 - 21:02)

  Foarte frumos, felicitări. Ne pregătim și noi pentru festival la toamnă unde vă așteptăm,

  […] de Jazz de la Timisoara. Daca despre fiecare seara puteti citi in articolele scrise pe ForeverFolk (aici, aici si aici), ea a vrut sa scrie si un post mai personal despre acest festival ce debuteaza iata […]

  […] Dacă Gărâna Jazz Festival a ajuns la o minunată ediţie a XVII – a, în Poiana Lupului, anul acesta, la mijloc de iulie, nu departe de locul cu pricina, Timişoara a inaugurat cu emoţii prima ediţie a Festivalului JAZZ™.  La începutul lunii trecute am fost acolo şi am urmărit cu bucurie nişte concerte extraordinare, cu artişti foarte, foarte valoroşi despre care am scris pentru foreverfolk.com, în cele trei zile de magie –  aici, aici şi aici. […]

  […] băieţii de la Sebastian Spanache Trio am avut şansa de a povesti la finalul concertului lor de la JAZZ™. Şi spun “şansă”, pentru că pentru un […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.