De fapt, e o o cronică a ceea ce s-a numit Seara de poclitarizare a folkului, în fapt aniversarea prietenului și poetului Sorin Poclitaru. Lume multă, artiști, poeți, jurnaliști, fani de folk, prieteni. Vasile Mardare, Adrian Bezna, Florin Thomits, Adrian Mărgineanu, Cristi Corcioveanu, Tibi Ioniță și Florin Bejan au reprezentat, muzical și prin prezență, breasla folkului.
Printre multele recitaluri, Sorin și-a lansat cu această ocazie cea mai recentă carte, Un zâmbet per/vers, o carte de pamflete, a cărei prefață este scrisă de Ion Drăgușanul (detalii aici). Nu lipsesc pamfletele scrise cu ocazia vizitei din Irlanda din decembrie 2013 sau cele dedicate unor politicieni români sau unor evenimente importante din lumea folkului cum ar fi taberele de folk de la Calafat.
Poclitarizare prin muzică
Conform bunului său obicei, Sorin Poclitaru continuă, prin intermediul asociației F.A.I.R., să sprijine artiști din lumea folkului și nu numai să realizeze și să își publice operele, în special albume de muzică folk. Am ascultat cu ocazia vizitei la Humor două albume pe versuri de Sorin Poclitaru ce urmează să apară în perioada imediat următoare. Două albume total diferite ca stil și ca maturitate.
Primul este albumul de debut al Ștefaniei Iacob, o puștoaică de nici 16 ani din Botoșani, cu un timbru aparte, ce se va intitula De dragul ochilor căprui. Recunosc, sentimentele mele față de acest album au fost contradictorii. În primă fază am spus că s-a grăbit un pic, că Ștefania nu a ajuns încă la maturitatea muzicală pentru un album de autor. Se simte lipsa experienței de studio, se simte că mai are de lucrat la partea de instrument, necum defecte, ci doar etape ale dezvoltării unui muzician tânăr. Pe de altă parte, este posibil ca tocmai acest album să fie imboldul de care Ștefania are nevoie ca artist. Mai mult, fac o paralelă cu Sebi Crăciun și mă gândesc că, la vârste fragede, copiii și tineri tind să devină mai ușor modele și chiar vectori de imagine pentru comunitățile din care fac parte. Și poate schimbă ei ideea că tinerii din ziua de azi nu ascultă folk.
Lansarea albumului are loc pe 22 mai, în Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia din Botoșani. Mult succes, Ștefania, sper ca albumul să îți dea aripi!
Cel de-al doilea îi aparține lui Cristi Corcioveanu și încă nu are anunțat un nume final. Dacă primul album, Elegie, era unul “la rece”, de această dată, proful de fizică din Tecuci vine cu un album orchestrat, mult mai matur, ce te ține alături pe toată durata sa. Cu atitudine, cu influențe de blues și rock, albumul oscilează între lirism și umor, iar la el au contribuit Cătălin Ungureanu, Ciprian Corcioveanu și Doru Urâtu, acesta din urmă fiind și responsabil cu partea de studio. Și, ca să nu vorbim pe uscat, iată un preview al acestui album, ce va apărea, cel mai probabil, în toamna acestui an.
Așadar, încă două albume pregătite pentru 2014, după cele ale lui Victor Socaciu (lansat deja) și, în pregătire, Alina Manole (Fericirea de luni va fi lansat pe 2 iunie), Cosmin Vaman și Alexandra Andrei (cei doi au intrat în studio), Cristian Buică (se lucrează deja în studio la el).