Observ de un an de zile o tendință în rândul oamenilor de folk, aceea de a organiza tabere folk. Nu mă refer aici la Tabăra folk de la Calafat, care a ajuns în 2013 la ediția cu nr. 15 dacă nu mă înșel (sper să nu greșesc). Un eveniment similar a avut loc la Baia Mare, organizat de Flaviu Tuliciu și asociația pe care o conduce tot în vara lui 2013. Apoi, în martie, a avut loc o tabără folk în Parâng, cu Stelu Zanet, Florin Thomits și Cătălin Stepa în rol de organizatori. În 2014, Stelian Maria organizează, pentru al doilea an consecutiv, o întâlnire similară în Apuseni, la Intergalde, în județul Alba (cred că la începutul lunii iulie). Și Walter Ghicolescu și asociația știu că pregăteau o tabără la malul mării tot pentru vara lui 2014. În mod cert, există un interes de a organiza astfel de evenimente. Întrebarea mea este următoarea: sunt aceste tabere folk oportune?
Un astfel de eveniment eu îl văd util pe două direcții:
- promovare a genului pentru un public nou și cât mai vast, în zone unde nu există festival de profil;
- tabără de creație, unde la sfârșitul perioadei să rezulte un material discografic cu conținut nou, care să includă eventuale colaborări între artiști.
În prima situație, ea trebuie făcută într-un loc cu acces la publicul-țintă, avem exemplul succesului la public al festivalului Folk You, care duce muzica acolo unde există un public numeros. De aceea cred că varianta lui Walter este mai potrivită din punct de vedere al ofertei. În cea de a doua situație, apare problema studioului de înregistrări și a costurilor pe care acesta le implică, dar și pe cele generate de multiplicare și distribuție.
Urând mult succes organizatorilor de tabere folk (nici nu vă imaginați ce eforturi umane și financiare presupune un astfel de eveniment), vă invit să dezbatem un pic pe această temă. Pentru că dezbaterile constructive pot produce informații utile și duce la progres.