Sub zodia Mariei în Serbia și Ungaria

Anul trecut se năștea un spectacol foarte interesant în regia lui Ioan Cărmăzan, intitulat Sub zodia Mariei, un recital de muzică şi poezie dedicat celor mai importante Marii ale țării – Fecioara Maria, Maria de Mangop, Regina Maria a României și Maria Tănase. Institutul Cultural Român s-a gândit că acest spectacol ar fi un mod excelent de a sărbători Ziua Limbii Române în comunitățile de români din Serbia și Ungaria. Pe scenă vor urca actorii Adrian Păduraru și Adriana Trandafir și muzicienii Radu Grațianu și, evident, Maria Gheorghiu, practic inițiatoarea acestui proiect.

De ce Sub Zodia Mariei? Pentru că este o poveste care trebuie spusă. Pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului. Pentru că Fecioara Maria încă ne veghează. Pentru că prințesa bizantină, Maria de Mangop, a devenit a noastră, plătind supremul preț din însoțirea cu domnitorul Ștefan cel Mare. Pentru că am avut cândva o mare regină, care a știut să joace bine cartea României la Curțile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci cand ostașii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare și care a iubit România, țara ei de adopție, mai presus de orice. Pentru că povestea Reginei Maria și a inimii ei trebuie știută de toți românii. Pentru că am mai avut o Marie, care a știut să ducă în lume frumusețea cântecului popular românesc, pe numele ei Maria Tănase.

Maria Gheorghiu 

Reprezentațiile vor avea loc la Centrul Cultural Românesc din Jula (Ungaria), în data de 5 septembrie 2014, şi la Casa de Cultură din Satu Nou (Voivodina – Serbia), în data de 7 septembrie 2014. Intrarea este liberă.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.