Țara de unde vin

Relația fiecăruia dintre noi cu țara este una particulară, fiecare din noi are modul său de a-și manifesta apartenența (sau din contră!) la o națiune, unii luptând cu arma în mână (în alte veacuri în special), alții plătind impozite și respectând reguli sau pur și simplu reprezentând-o cu mândrie și decență oriunde merg.

Nicu Alifantis Țara de unde vin pașiȚara de unde vin nu este un album patriotic, așa cum îl văd eu, deși piesa Imn (varianta cu versuri semnate de Ion Nicolescu) emană acea dorință de a te ridica în picioare atunci când cânți alături de artistul de pe disc sau de pe scenă. Aș spune că este un album – omagiu al lui Nicu Alifantis în momentul aniversar al centenarului României.

Albumul conține 13 momente – 11 piese, din care una în două variante, și un medley de voci memorabile din istoria României și a fost înregistrat, sub coordonarea atentă a lui Victor Panfilov în formula cu ZAN: Răzvan Mirică (chitare), Relu Bițulescu (tobe), Sorin Voinea (clape) și Virgil Popescu (bas), plus vocile adiționale semnate de Zoia Alecu și Crina Mardare, flautul lui Sorin Minghiat. Unele piese sunt foarte vechi (scrise în anii ’70), pe altele e posibil să le știți în alte variante, mi se pare foarte simpatică ideea de a scrie, pe copertă, unde a fost compus fiecare – în Brăila natală, la Buzău, în perioada stagiului militar, la București. Instrumentalul piesei Ca să te laud îmi place peste măsură, e cald, e liric, e lipicios, e direct la inima Doamnei Patrie.

Albumul se lansează oficial vineri, 13 iulie, la Brașov, în Piața Sfatului, începând cu ora 20.30, în cadrul Festivalului de Carte și Muzică Libris 2018.  Țara de unde vin este disponibil în varianta CD și carte care conține, alături de textele pieselor, și partiturile acestora.

În loc de concluzie, voi adăuga motto-ul albumului, care cred că i se potrivește iremediabil lui Nicu Alifantis. Care, așa cum scrie în cartea ce însoțește acest album, rămân tributar limbii române, cum am rămas pe viață legat de Dunăre, de Brăila, de oamenii în mijlocul cărora m-am învârtit, de țara asta pe care o descopăr pe zi ce trece, tot mai frumoasă. 

De România nu mă pot sătura pentru că România face parte din destinul meu… Octavian Paler

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.