pAși de folk (5)

pAși de folk (episodul 5) are o diversitate de piese propuse dumneavoastră spre ascultare: artiști tineri sau experimentați, folk clasic sau modern. O invitație spre a descoperi noi artiști și piese.

De la prietenul Robert Tache am învățat citatul din Nicolae Iorga: Cine uită, nu merită! Iar Ștefan Mardale, singur sau cu CRI GRI, e unul din oamenii care fie scriu piese împotriva uitării (cum este și Baladă pentru Fiul Pierdut), fie rememorează piese de altă dată (cum a fost reluarea unor piese de la Nicu Vladimir).

A strigat “Jos Comunismul!” și a oferit flori trupelor din fața Sălii Dalles.Așa începe epitaful de pe crucea unuia din morții loviluției din decembrie 1989. De la CRI GRI, piesa Baladă pentru fiul pierdut.

La concertul de la Petroșani, ce a deschis turneul aniversar Marius Matache – 15 ani, am avut doi invitați: Luminița Donisă, nimeni alta decât câștigătoarea premiului pentru cel mai bun tânăr artist pe 2018, și Sergiu Pârvulescu. Dacă pe Luminița v-am mai prezentat-o aici, la pAși de folk vreau să vă arăt o piesă a puștiului de 14 ani din Vulcan, care mi-a plăcut teribil pentru naturalețe și pentru muzica adecvată vârstei sale pe care o cântă. Dovadă piesa Aparatul dentar.

Un cântec al trupei SPAM puțin cântat, pentru că e tematic, e cu dedicație, dacă vreți. Pe de altă parte, FILIT este, fără doar și poate, evenimentul cultural cel mai important al Iașiului, iar faptul că niște artiști din zona noastră au compus un cântec dedicat nu poate decât să ne bucure. Așteptăm mai mult din partea Iașiului pentru folk, dar până atunci vă propun Cântecul FILIT.

Cea de a 4-a piesă din pAși de folk vine din Diaspora, mai precis din Marea Britanie, casa lui Marian Stan de ceva ani. De altfel, în curând o să vă prezint un playlist dedicat muzicienilor români care combat sau au cântat folk peste hotare. Piesa lui Marian, care semnează atât muzica, cât și versurile, se intitulează Singur.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.