pAși de folk (ep. 6)

Mă bucur tare când am ocazia să mai public un episod nou din pAși de Folk, e semn că se compune, e semn că folkiștii rămân creativi.

Marius Barbu este unul din artiștii din noul val al muzicii folk care poate avea un cuvânt de spus, dacă va continua să construiască coerent. Conservatorist (deci muzician cu acte în regulă), câteva premii apărute deja de prin festivaluri, iar acum un clip nou.

În plus, Rânduri simple este o colaborare între mai mulți folkiști, dacă pot spune așa: Marius Barbu este compozitorul muzicii, Adrian Bezna semnează versurile, iar George Cotoroană (Tandem) este autorul videoclipului.

Cel de-al doilea artist tânăr al episodului este o bistrițeancă mutată momentan în Cluj (deh, facultatea!), pe numele ei Alina Covaci. Ne-am întâlnit cu ocazia turneului aniversar Marius Matache – 15 ani și mă bucur tare mult că a venit alături de mine. Din ce am văzut, îmi doresc să cânte mai des, pentru că are un cuvânt de spus pe scenă. Fericire, muzică și versuri Alina Covaci.

Și dacă tot vorbim de tineri remarcați în turneu, cel de-al doilea exemplu este Vlad Vancea. Orădean la origini, adoptat de Cluj, ca orice student, rocker la minte, atitudine și formație, dar cu dragoste și spre chitara acustică. În 2018, când l-am cunoscut, mi-a oferit un disc între demo și album de sine stătător. De pe acel disc vă invit să ascultați Deschide ochii și visează.

De altfel, pe Vlad Vancea, Alina Covaci și Cătălina Culbece îi puteți vedea joi, 25 aprilie, începând cu ora 20.00, la Yamba Garden din Cluj-Napoca. O alianță care îmi place tare și pe care vă invit să mergeți să o vedeți la lucru și, de ce nu, să o susțineți.

Rămân în zona artiștilor tineri sau măcar din generația mea (aproximativ 40) și pentru cea de a 4-a piesă aleasă astăzi. Cu o piesă adecvată pentru această perioadă a Paștelui, adusă de Grupul Folk Om Bun din Brașov: De Paști. Muzica este scrisă de Codruț Beleaua, versurile îi aparțin lui Tudor Arghezi, iar vocile feminine sunt Teodora (care semnează și partea de vioară) și Cezara, fetele lui Codruț.

Să aveți Sărbători liniștite, cu soare în suflet și zâmbete nelimitate!

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.