pAși de folk (ep. 7)

Nici prin cap nu îmi trecea mie că voi veni la dvs. cu un nou episod de pAși de folk, cel cu numărul 7, atât de curând de la precedentul. Dar cum artiștii au fost harnici, iată-mă invitându-vă să descoperiți patru piese și clipuri de la Marius Dașcău, Mishu Călian, Fără Zahăr și Zoltan Butuc. Ordinea este cea a descoperirii lor, nu se vrea vreo ierarhie, ci pur și simplu o mână de ajutor la promovare.

Marius Dașcău Despre Oameni și Vise pași de folk
Credit foto: Emilia Nicolae

Marius Dașcău vrea să recupereze anul în care a scos album, dar a cântat puțin, în ultima vreme e mult mai prezent în industria muzicală, fapt ce mă bucură. Iată un clip nou și o orchestrație foarte bună pentru piesa Hey, Ana, trasă în studioul Vița de Vie, avându-i ca producători pe Adrian Despot și Sorin Tănase, iar ca instrumentiști pe băieții de la The Humans.

Mishu Călian își amintește din când în când că e folkist sau măcar posesor de chitară acustică și muzică cu mesaj. După un prim album din altă zonă, iată-l hotărât în 2019 să vină cu niște piese acustice, iar primul single se numește Oamenii prevăzători. Orice mi-ai spune, Mishule, mi-e dor de Viteza sângelui meu, de Scrum, poate le scoți și pe ele de unde le-ai ascuns.


Discutam cu un organizator de concerte și îmi spunea că revelația anului pentru el sunt băieții de la Fără Zahăr, care au reușit spectacole sold out la el, în condițiile în care inclusiv nume mari nu au reușit să își capaciteze publicul nici măcar la jumătate. Îi văd tot mai des în festivaluri, ceea ce mă bucură, e dovada că milioanele de vizualizări de pe YouTube nu sunt întâmplătoare sau false (da, se poartă…), e dovada că treaba bine făcută este, mai devreme sau mai târziu apreciată. Pot fi oricând headline de festival de folk și nu numai, iar ca de 1 mai au lansat un reggae-folk pe nume Amintire cu hamsii.


Zoltan Butuc e, după părerea mea, unul din posesorii de poezie cântată adevărată, simte poezia ca nimeni altul din artiștii mai nou apăruți (nu pot să spun tineri, că nu mai suntem nici unul din generația noastră, tineri sunt puștii de 16-20 de ani). Pe contul său a apărut un Nichita, pe care vi-l oferă cu drag, iar noi am zis că merită să vi-l arătăm: Doină de târziu.


Când mai apare un episod nou din pAși de folk? Simplu, când colegii folkiști îmi vor da motiv să scriem despre ei.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.