Cronică din Folk Minor

Și se făcu, taică, și a IV-a ediție de Folk Minor la Tecuci, un festival pentru cei mai mici dintre viitorii mari folkiști ai patriei. Pentru că, ne place sau nu, și cei mici trebuie să înceapă de undeva, iar în festivalurile mari sau pentru oameni mari le e mult mai greu să reușească.

Revelația ediției pentru mine nu a fost nici vreun puști simpatic din concurs (11 concurenți în total, aveam de unde alege), nici recitalul vreunui consacrat (Școala Veche – Cristi Corcioveanu, Cezar Popescu, Liviu Ciulei, Dionisie Ionescu, Ștefania Iacob – Sorin Poclitaru, Adi Bezna). Supriza plăcută din festivalul Folk Minor Fest 2019 a fost Delia Porumb, câștigătoarea ediției precedente și mini-recitalul ei de pe scena din Parcul Regina Elisabeta din Tecuci. Am descoperit o tânără artistă cu o evoluție remarcabilă față de anul trecut și dați-mi voie să cred că, dacă va fi ghidată corect și va continua să cânte și să progreseze, cu un viitor frumos în față.

Concurenții au fost interesanți, sunt tineri (vă reamintesc că limita superioară de vârstă a festivalului este 18 ani), au de învățat, am de studiat, de ascultat muzică, pe de-o parte pentru a vedea ce au făcut înaintașii (de la Bob Dylan la Pink Floyd), iar pe de altă parte pentru a vedea cum sună muzica acustică în 2019. Îi rog pe cei care îi coordonează să se ocupe și de educația lor muzicală corespunzătoare, nu doar de învățarea instrumentului. Dragoste de muzici au din plin, chef de cântat de asemenea, le trebuie doar un azimut corect.

În rest, foarte bună ideea lui Cristi Corcioveanu, coordonatorul și sufletul festivalului, cu Open Stage, între concurenți și recitaluri – juriul a avut timp să delibereze, iar niște copii pasionați de chitară au avut o oportunitate să scape de tracul scenei și să se manifeste în fața publicului. Pentru că, la vârsta lor, au nevoie de cât mai multe apariții și ocazii de a cânta. Ba chiar unul din ei, Fabian Mereuță, s-a ales cu un premiu special din partea Asociației F.A.I.R.

Premiile Folk Minor Fest 2019

Laureații Folk Minor Fest 2019
  • Premiul I: Two Brothers, Tecuci;
  • Premiul II: Daria Boghean, Târgu Neamț;
  • Premiul III: Andra Frunză, Dorohoi;
  • Premiul III: grupul Cristal, Bârlad;
  • Mențiune: Claudiu Benga, Râșnov;
  • Mențiune: grupul Ștefan&Roxana, Tecuci;
  • Premii speciale ale juriului: Claudia Botaș și Raluca Bejinariu.

De asemenea, Asociația F.A.I.R. a mai acordat două premii: David Cozar și Fabian Mereuță. Câteva poze de la festival, din parcul verde și cu inimi tinere și entuziaste, în galeria de mai jos.

Ștefan și Roxana
Claudia Botaș
Grupul Cristal

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.