Artist: Emeric ImreAlbum: Nebun de albAnul aparitiei: 2006Casa de discuri: independentPiesele de pe album |
|
|
Biografia lui Emeric Imre o puteti citi aici.
Interviul cu artistul
1. Cum te-ai apucat de muzica? Parintii tai au cantat si ei? Cand ai debutat pe scena?
Emeric Imre (E.I.): In clasa 1 m-am apucat de vioara la scoala de muzica si arte plastice din Cluj unde am rezistat pana in clasa 6-a. Pe urma, din clasa a 8-a am inceput sa ma apropii de chitara pentru ca tatal meu canta si el si imi pare rau ca nu am mostenit colosala sa voce. Debutul pe scena ar fi cam tot prin clasele mici…cantam in corul scolii de muzica si stiu ca am lipsit la prima intalnire cu TVR fiind racit bocna, asta prin clasa 2-a. Apoi in clasa a4-a am avut cinstea sa calc cu pasi timizi praful scandurii Operei Romane de la Cluj in opera Stejarul din Borzesti, avand un rol secundar in tabloul copiilor din opera. Debuturi cred ca au fost toate intalnirile cu momentele importante din legatura cu muzica.
2. Ce ne povestesti despre Cenaclul Totusi Iubirea? A fost pozitiva pentru tine perioada aceea? Ceva intamplari faine?
E.I.: Cenaclul Totusi Iubirea a fost defapt reinodarea si reintalnirea cu fenomenul cultural creeat de Adrian Paunescu, eu debutand in 22 sept 1984 la Cenaclul Flacara, nemaiapucand sa merg cu cenaclul fiind incorporat la Timisoara in armata din 25 sept. Intamplari hazli au fost sute cu cenaclul mi-ar trebui vreo 10 sticle cu vin si 3 nopti sa povestim. Una cu mine sa zicem la Cluj…in fata la 8000 de oameni ma pregateam sa incep cantecul meu Oratie de Nunta pe versuri de A.P si incepe cu versul..Astfel, dupa tine se incheie toate…..si nu-mi aduceam aminte primul cuvant si am tot facut introducerea la piesa de vreo 9 ori..in dreapta la masa Adrian Paunescu se incrunta din ce in ce…pana la urma m-am oprit si am spus: “Aceasa a fost introducerea la o piesa pe care o voi canta mai tarziu…“. Colegii si Paunescu si publicul erau pe spate.
3. Stim ca mai nou canti si cu trupa. Spune-ne despre colegii de trupa: cine sunt, cum i-ai gasit?
E.I.: TRUPA se cheama “Emeric and Friends si Prietenii”, ne cunoastem demult fiind in Cluj toti si componeneta este: EU…chitara acustica si voce, Razvan Krivaci voce si chitara electrica (ma bucur pt ca reprezinta Romania la Cerbul de Aur), Adelina Bolot voce, Sorin Zamfir percutie si episodul trist Marius Roje bun pianist din pacate lasat la vatra..actualmente inlocuit de noul membru prietenul vechi Gabi Ghita un musician de exceptie, clape.
4. Cat a durat si cum a aparut CD-ul tau?
E.I.: CD-ul a fost facut in 5 zile la cluj. Este primul, asa ca a durat cam 40 de ani sa vina prin lumea sunetelor. La Cluj am inregistrat cu minunatul Jimi El Laco, pe disc cu vioara, clape, chitara electrica…
5. Familist sau etern indragostit? Cum s-ar defini pe sine Emeric Imre?
E.I.: In minte si sufletul meu sunt familist convins desi divortat…imi iubesc enorm copii pe Bianca Patricia si Cristian Emeric care traiesc la Arezzo in Italia (orasul poarta numele celui care a inventat portativul muzical…Guido Arezzo)
6. Cum ai deprins asa o tehnica buna la chitara?
E.I.: Din pacate tehnica mea….nu sunt multumit, eu nu exersez deloc, mi-ar prinde bine macar jumatate de ora pe zi cu instrumentul… probabil din iubire, cred ca reminiscentele miscarilor de la vioara..nu stiu.
7. Poeti preferati? Versuri proprii? Cum ti-a venit ideea sa pui versurile lui Nichita pe o muzica atat de “altfel”?
E.I.: Poeti preferati… foarte multi PAUNESCU, Bacovia, Nichita, Sorescu, Pasternak, Tagore, Olarasu, Clara Marginean, Florin Silisteanu, Dinescu, mai nou Laurian Stanchescu, Miron Manega, Spiridon Popescu, Viorel Garbaciu…vis-a-vis de Nichita, cred ca va referiti la poezia din Argotice “La calu’ Balan carciuma si han“…pai am compus o lautarie pt ca asa se cereau cuvintele sa fie trezite din betia parfumului lor.
8. Cand apare urmatorul CD si cum va fi el? Surprize?
E.I.: Sper ca pana la sfarsitul anului sa apara un album “unplaght” despre iarna, cu versuri despre iarna si un cd cu trupa “Emeric and Friends si Prietenii”. Poate si un clip la Nebun de Alb. Cam asta ar fi in anul asta. Piese, multam lui Dumnezeu, mai am compuse cam 250
9. Majoritatea folkistilor se muta in Bucuresti ca sa devina mai “vizibili”, tu ai reusit sa atragi atentia de la Cluj. Cum ai reusit, care e secretul, spune-l si pentru folkistii tineri care se zbat pentru a se afirma?
E.I.: Multa lupta, dragoste mare pt prietenie….eu de multe ori de-a lungul anilor am cantat pe nimic, in afara de prietenie…si uite-asa mi-am cladit o cetate faloasa, un munte de prieteni si asta e mai important decat fitele si banii dupa care alearga multi fara sa fie atenti ca viata nu e deloc frumoasa daca nu ai cu cine s-o privesti.
10. Clubul Autograf isi reia activitatea din toamna? Ce ne pregatesti, ce fokisti vin la Cluj? Ce mai vrei tu sa ne spui sau se ne intrebi?
E.I.: La Autograf vor continua serile de: “JOIA DE FOLK” unde vor fi artistii din folk care inca nu au fost poate Nicu Alifantis, imi doresc mult sa vina Andries la care tin mult, Ovidiu Mihailescu, Mircea Florian si se vor reintoarce toti colegii pe rand, pentru ca au fost cam toti macar o data….important si spre binele folkului ar fi sa nu existe bisericute si cred ca asta e secretul.
De-ntrebat nu stiu sa intreb. Poate daca Mache ar fi intr-un birou semiintunecat, sa am un reflector si niste clesti poate l-as intreba cate ceva… :)) va pup cu drag si de-abia astept sa bem un sprit spiritual stropit cu folk.