Vinyl collection

Vinyl Collection, pentru cei care nu știu, este o colecție de 4 CD-uri în care găsiți toate vinyl-urile editate de Nicu Alifantis în perioada 1976-1995. Și cum stau acasă de două luni, am profitat de ocazie să ascult integral colecția, mai ales că ea este disponibilă integral pe contul de YouTube al artistului. Ca să simplificăm, dă-i play, ți l-am adus la îndemână.

În primul rând, am descoperit multe piese care îmi sunt foarte puțin cunoscute, dar care cred că ar merita o atenție mai mare. Primul exemplu care îmi vine în minte este Baladă cu morală, o piesă care mi se pare foarte actuală.

Al doilea aspect sunt piese pe care le știu foarte bine, dar în orchestrații total diferite. Aveți ocazia, dacă veți asculta întreaga colecție (67 de piese), să fiți foarte surprinși de variantele vintage de la Ploaie în luna lui Marte, Vino noaptea sau Ce bine că ești. Muzicienilor mai tineri le recomand ca studiu de evoluție a înțelegerii orchestrațiilor, de adaptare la noile sound-uri.

Am considerat întotdeauna că Nicu Alifantis poate face oricând două spectacole doar din șlagăre, din hituri, fără să se repete. Dar acest lucru este posibil doar experimentând, compunând, orchestrând, testând. Astfel că orice hit are pe lângă el și două-trei piese mai puțin cunoscute (vezi primul punct discutat).

Dar cel mai important aspect pe care aș vrea să îl subliniez este, culmea, unul deloc nou. E serviciul uriaș pe care muzica folk l-a făcut și, dacă va mai avea ocazia, îl va face poeziei. Iar Nicu Alifantis este, fără doar și poate, unul din cei mai buni mediatori ai poeziei către cântec. Veți descoperi pe Vinyl collection texte pe care le știți, dar pe alte note, ale altor artiști: Floare la rever (Adrian Păunescu), Balada lui Mil (Cezar Ivănescu), Elegie (Zaharia Stancu), Balada destinului.

Și dacă tot vorbim de Nicu Alifantis, vineri, 8 mai, de la ora 20.00, pe Overground Showroom are loc premiera online a concertului special susținut de Nicu Alifantis & ZAN în iunie 2019 la Buzău în curtea Unității Militare 01671. Biletele costă 29 de lei, vă permit să vedeți spectacolul timp de 30 de zile și sunt disponibile aici.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.