Pe aripi de chitară…

Am urmărit, cu atenție și îngrijorare, ca să zic așa, să văd dacă festivalurile de folk reacționează cumva în această perioadă. OK, poate nu să îmi scrie mie, dar să văd ceva pe canalele publice de comunicare. Ceva empatic, ceva pentru oamenii din comunitățile lor.

Momentan, singurele semne vin de la Centrul de Creație Brăila, organizatorul principal al Festivalului Chira Chiralina, care inițial mi-au cerut un mesaj de susținere (pe care l-am dat cu tot dragul), apoi m-au rugat să îi ajut să promovăm festivalul online Pe aripi de chitară… Recunosc, inițial, m-am gândit “la ce naiba folosește acest festival online” (ce vreți, știe toată lumea că nu exersez la capitolul răbdare). Apoi m-am gândit mai bine și am realizat o chestie: și-așa copiii rămân greu la folk (e mai atractiv Ed Sheeran, de!), e foarte ușor să îi pierdem, și-așa nu se știe când se va mai cânta cu public, iar atunci când se va face, credeți că fix puștii vor avea loc? Cum facem să îi ținem în priză?

Așadar, trecând peste lunga introducere, dragi artiși tineri și foarte tineri, vă invităm în competiția online Pe aripi de chitară… Condițiile de participare sunt următoarele:

 • Participanții vor trimite clipuri video/link-uri în care vor interpreta piese specifice muzicii folk, cu o durată de cel mult 10 minute.
 • Clipurile trebuie sa fie înregistrate în anul 2020.
 • Numărul maxim de participanți va fi de 30; criteriul de participare va fi Primul venit, primul servit.
 • Vârsta de participare a participanților este între 14 și 35 de ani.
 • Fiecare concurent poate înscrie un singur clip.

Concurenții interesați vor trimite clipurile video se trimit electronic la adresa de email concurs.creatie.braila@gmail.com  în intervalul 19-31 mai 2020 si vor fi insotite de:

 • nume si prenume participant;
 • varsta implinita si clasa (acolo unde este cazul);
 • nume si prenume profesor coordonator (acolo unde este                        cazul);
 • institutia pe care o reprezinta (acolo unde este cazul)
 • titlul piesei;
 • declarația privind Protecția datelor cu caracter personal (descarcă aici).

Premiile festivalului Pe aripi de chitară...

Marele Premiu mi se pare atractiv pentru tânăra generație, care are tot mai puține oportunități să urce pe scenă. Un recital de 20 de minute într-un festival important cum este Chira Chiralina contează enorm pentru un tânăr, dacă tânărul are și ceva de popularizat (un turneu, un album) cu atât mai mult.

Apoi, discurile de folk sunt ocazii să vezi ce fac cei care sunt deja la un anumit nivel al carierei (să cădem de acord că un disc scos îți conferă o anumită consacrare). Ai ocazia să descoperi studiouri, instrumentiști, case de discuri care scot folk, modele de orchestrații etc.

Workshopul cu subsemnatul depinde doar de voi dacă vă ajută sau nu, poate fi despre comunicare, poate fi despre cum să scoți un disc ca artist independent, despre cum să strângi bani de proiecte muzicale și tot așa. Răspund la orice întrebare mi se va pune.

Informații complete pe pagina Centrului de Creație Brăila.

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Pe aripi de chitară…

  […] fost de la un domn care mi-a reproșat că susțin un festival care nu dă premii în bani – Pe aripi de chitară… de la Brăila. Unde subsemnatul oferă și discurile cu muzică folk, și un workshop online de […]

  […] câștigători în cadrul concursului on line de muzica folk Pe aripi de chitară… (organizat în luna mai 2020, v-am mai povestit eu pe ForeverFolk de el, am fost eu în juriu) – acestea, 3 la număr, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.