Asa cum ii place sa spună, “Anul de fabricatie este 1960, 6 Mai”. Nascut la Resita, Cristian Buică a început să cânte de pe la 14-15 ani. La 16 ani a castigat primul premiu important – locul I la un concurs intre licee (si o excursie de 7 zile, gratuit, in Paring). In acel moment era elev la Liceul de Informatica din Timisoara.
La 17 ani se afla la Resita, la un alt liceu si canta in Cenaclul Atheneum. In 1977 invitatul cenaclului, intr-un turneu de 7 zile, a fost Mircea Florian. La sfarsitul turneului se duce la el, cu sfiala, si il roaga sa ii dea un autograf, in amintirea turneului in care au cantat impreuna. Mircea Florian ii scrie “Lui Cristian Buică, cu drag, in amintirea unui turneu in care am cantat (aproape!) impreuna”!!!! Ce simte in acel moment ne spune chiar el „Iti dai seama ce rusine mi-a fost (el canta cu Gabriel Caciula, la bas si cu Hortansa (nu stiu cum) la sax, iar eu eram un biet ametit care credea ca ala a fost turneul vietii lui.”
Numai ca viata i-a rezervat un alt destin, mult mai colorat lui Cristi Buică! La “Baladele Dunarii’ din 80 sau 81 (oricum in anul in care a debutat Poesis si Ecoul, la acelasi festival), este remarcat de Adrian Paunescu (care era presedintele juriului) si invitat in Cenaclul Flacara, unde canta pana in ultima zi de existenta a Cenaclului. Din nou Cristi “Dumnezeu stie cate spectacole au fost, pentru ca eu nu le-am contabilizat.” Dupa terminarea Cenaclului, revine in Resita mea, unde traieste o intamplare care ii da fiori si acum, cand o povesteste pentru Forever Folk: “Intr-o dupa amiaza, pe strada, am fost luat de mana si tras, pur si simplu, intr-o scara de bloc, de un cetatean pe care nu-l cunosteam. Care mi-a zis asa: “fii atent, ca zilele astea este venit un colonel de securitate din Bucuresti, special pentru tine, sa te ancheteze ca ai fost in Flacara. Vezi ce faci!! Si nu uita: nu m-ai vazut, nu m-ai cunoscut!!!”… Si a disparut…Iar eu am ramas timid, vorba prostului! Intr-o Resita prafuita asta era chiar culmea culmilor!”
In 1986 infiinteaza la Resita Cenaclul Focuri Vii, unde cantau Dinu Olarasu, Maria Gheorghiu, Vasile Mardare si alti cativa folk-isti foarte talentati (Marcel Colcer, Victor Babiak, Adrian Padureanu, Mircea Bucsoc, Nelu Stan, etc., care insa nu au avut norocul (sau nenorocul!) de a iesi din zona Resita Folk.
In 1987 canta in deschidere la Iris o luna si jumatate. “A fost cel mai greu turneu pt mine (inchipuieste-ti ca trebuia sa cant folk 20 min, inainte de a intra in scena Iris!!!). Norocul a fost ca am stat in camera cu Cristi Minculescu, care avea grija sa-mi ridice moralul zi de zi (si, mai ales, noapte de noapte!)”.
Infiinteaza la Casa de Cultura din Resita Clubul Artei Tinere („devenise tot mai nasol sa zici cenaclu”). Acolo face spectacole de neuitat alaturi de invitatii Casei de Cultura Stela Popescu, Arsinel, Socaciu (care a si deschis cartea de onoare a clubului), Hrusca, Seicaru, Anda Calugareanu, Radu Beligan, Leopoldina Balanuta, Horatiu Malaele etc.
Dupa “rivulutie” Cristian Buică devine…chelner in primul bar privat din Resita (februarie 1990). Fusese dat afara de la vechiul servici. Veneau romanasii de prin lumea larga si cand auzeau ca unul din chelneri este Cristian Buică, cel care a cantat in Flacara, se lasa cu cantari si inevitabile betii.
Apoi a aparut Cenaclul Totusi Iubirea in care este unul din primii membri. Sute sau poate mii de spectacole canta sub aceasta….egida! „Ma gandesc sa scriu o carte despre dulceata si amarala acelor vremuri care m-au purtat prin trairi personale absolut incredibile! Si nu toate aveau legatura cu arta – ba chiar dimpotriva!”
In afara de Totusi Iubirea, canta si in alte foarte multe spectacole, cum ar fi alaturi de o miscare din Ardeal numita Transilvania Folk care, de cativa ani buni organizeaza turnee prin Ardeal, alaturi de care canta de foarte multe ori, inclusiv in August 2008.
In 2000 lanseaza primul album – Noapte de aur, prezentat și de noi la Albume de colecție. In 2007 ii apare, semioficial, albumul Cristian Buică – PANA AZI. In momentul realizarii acestei biografii (August 2008), are 12 piese noi, imprimate doar voci si chitari (pe saracie!!!), pe care speră sa le adune intr-un album nou. Participa la Tabara de folk de la Calafat de la a doua editie (2008 a fost a XI-a), fiind autorul imnului Taberei: „Acolo este un loc cu totul special in care se leaga prietenii si cantari absolute unice!”
Cel de-al doilea album de autor Cristian Buică apare în august 2014 și se intitulează Unii cântă, alții beau, editat de Casa de discuri F.A.I.R. condusă de Sorin Poclitaru. O recenzie a albumului găsiți aici.
4 thoughts on “Cristian BUICĂ”
Intamplari in orasul cu oameni. Ep. 4 Maria Gheorghiu | ForeverFolk
(29 July 2010 - 09:40)[…] Gheoghiu, ii veti mai putea urmari, in calitate de invitati, pe Vali Moldovan si Cosmin Lauran, Cristian Buica, Ovidiu Mihailescu sau Marius […]
Cristian Buica in concert in El Primer Comandante | ForeverFolk
(11 April 2011 - 12:46)[…] Cristian Buica este unul din artistii cu state vechi in muzica romaneasca, el cantand atat in Cenaclul Flacara, cat si in Cenaclul Totusi Iubirea, ambele conduse de poetul Adrian Paunescu. De asemenea, el este si un foarte prolific compozitor el fiind de multe ori invitat la Clipul zilei. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara Romanta de cantat in permisie, Lancea lui Horea, Ochii ei sau imnul Taberei Nationale de Muzica Folk de la Calafat. Biografia detaliata a lui Cristian Buica o gasiti aici. […]
Cristian Buica - Noapte de aur (2000)
(2 January 2012 - 16:29)[…] Biografia lui Cristian Buica o puteti citi aici. […]
Cristi Buică - un om şi o chitară
(7 May 2014 - 16:18)[…] Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre evoluţia artistică a lui Cristi Buică puteţi citi articolul lui Marius Matache postat pe forever folk în […]