Motive să cumperi discuri folk

Acum ceva vreme am scris un articol într-o cheie amuzantă despre motivele pentru care să cumperi discuri cu muzică folk. Dincolo de joaca amuzantă, am considerat că e cazul să facem o listă de minim cinci motive pentru care încă mai cumpărăm discuri, în cazul nostru discuri folk.

 1. Din respect pentru munca artistului, ca el să poată continua să creeze. Studioul costă, instrumentiștii costă, ele nu se acoperă decât într-un procent foarte mic din difuzările pe radio și din streaming digital. Muzica de calitate nu se poate face de acasă.
 2. Din respect pentru lege, nu piratăm, ci plătim drepturile de autor corespunzătoare.
 3. Pe mp3 nu se pot da autografe. Așa că dacă vreți să aveți un album cu autograf, doar pe versiunea fizică se poate.
 4. Oamenii vor o amintire de la întâlnirea cu artistul. De altfel, din experiența proprie, cele mai multe discuri le-am dat la concerte. Sub imperiul emoției pe care le-am generat spectatorilor, oamenii vor să ia o bucată din muzica ta cu ei, la plecare. Dacă e și semnat, cu atât mai bine, mai face și o poză cu artistul, omul pleacă fericit.
 5. Un disc e un cadou foarte simpatic. Asta o știu de la prieteni ai mei, care au luat mai multe discuri pentru a le face cadou celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reușesc să ajungă la concerte. Și, de foarte multe ori, aceștia au fost foarte recunoscători pentru cadou, venind chiar și la concerte mai târziu. Discul a fost acel mecanism care le-a amintit de perioada studenției, de seri petrecute lângă un foc de tabără cu o chitară, de o poveste de dragoste sau mai știu eu ce.
 6. Încurajarea tinerilor artiști. Motivul e dat de Alex Abdulbaki și e foarte bun. Spre deosebire de artiștii consacrați, tinerii încă nu au toate mecanismele ce vizează cariera
 7. Publicul de folk e conservator. Tot de la Alex, doar un pic reformulat. Că ne place sau nu, publicul de folk încă nu folosește platformele de streaming, e conservator, preferă discul fizic.
 8. Pentru calitatea sunetului. Corect, Ștefania Popescu, pe disc, sunetul este necomprimat, spre deosebire de mp3 sau alte formate.
 9. Pentru că nu toate piesele de pe albume sunt obligatoriu pe net. Puțin plauzibil azi, dar cu toți am căutat la un anumit moment acea piesă și am cumpărat un disc doar pentru ea. Mulțumirile merg tot la Ștefania Popescu!

Ce alte motive pentru a cumpăra discuri mai știți? Propunerile interesante vor fi adăugate listei. De asemenea, cumpărați discuri la concerte sau din magazine de profil?

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Motive să cumperi discuri folk

  Bogdan

  (30 June 2020 - 11:24)

  Ultimul punct ar trebui sa fie primul! Din pacate din ce in ce mai puține albume au versurile. As zice ca-s mai degraba excepții – ceea ce e f. Trist.- pt ca folkul e muzica si vers, nu doar bum bum si waka waka

  Marius Matache

  (30 June 2020 - 14:47)

  @Bogdan eu imi pun versurile langa clipul de pe YouTube (ca acolo cauta mai toata lumea muzica in Romania). Pe Alchimie am versurile in booklet, pe HOINAR prin Piata Matache si pe Ninsorium doar partial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.