Muzică de carantină (2)

Continuăm prezentarea de piese compuse de artiști în carantină sau măcar despre care am aflat în acecastă perioadă propice creației, dacă nu și reprezentațiilor live.

Dacă tot am recomandat, acum ceva vreme, tinerilor artiști să se înscrie la festivalul Pe aripi de chitară… de la Brăila, sâmbătă m-am văzut pe Google Meets cu patru dintre ei (cei care au răspuns la mailul meu, eu l-am trimis tuturor celor 8 participanți). Timp de aproximativ 90 de minute am povestit despre muzici, le-am dat câteva sfaturi din cei 16 anișori petrecuți de mine prin muzica folk și le-am răspuns la întrebări.

La final, i-am pus pe fiecare să îmi trimită câte o piesă cu ei, ca să se prezinte în fața cititorilor ForeverFolk. Da, mai au de învățat, da, mai au de studiat, au și mici erori, ajutați-i cu sfaturi constructive (de la mine le-au primit ambii) și vor crește.

Alex Gogoșeanu se anunță unul din artiștii care cochetează cu muzica acustică interesați puternic și de instrument. Craioveanul de 17 ani vă propune să ascultați piesa Prefă-te în frunză.

Sînziana Ailenei e din Piatra Neamț, are trei albume demo realizate și a propus o piesă pe versuri de Lucian Blaga, intitulată Lacrimile. Sugestia mea pentru ea a fost să aleagă 10-12 piese de pe cele trei și să facă un album oficial, ca la carte, care să îi fie carte de vizită.

Andra avea deja piesa postată în episodul precedent de Muzică de carantină, Luisa Neacșu, câștigătoarea marelui premiu, cea care va susține un microrecital în toamnă, la Chira Chiralina, a zis că mai lucrează la canalul de Youtube.

Pentru a treia propunere, trecem Prutul și ne întâlnim cu Victor Buriană, pe care subsemnatul l-a descoperit datorită poeziei De dragul tău, a poetului Arcadie Suceveanu. Și eu, și Victor am pus piesa pe note (o să fac un episod special de Cântece în oglindă cu cele două versiuni). Astăzi însă vă propun, chiar la sugestia autorului, să ascultați piesa Paradoxuri, compusă undeva în 1993, dar care apare pe albumul Cântece în aer liber, apărut în 2018. Victor Buruiană semnează muzica, versurile și orchestrația piesei. Despre piesă, autorul spune:

Am compus Paradoxuri în 1993, la doi după căderea imperiului (n.a. URSS s-a desființat în 1991) și credeam că va fi un cântec de scurtă durată, dar iată ca durează și rămâne actual…

Victor Buruiană

Concluzia vine de la Daniel Iancu, cu o piesă cu tematică de carantină, evident, compusă în perioada pandemiei, intitulată metaforic Amor în clor.

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Muzică de carantină (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.