Casa de Cultură

Casa de Cultură este o inițiativă a doi oameni care știu cu ce se mănâncă showbiz-ul românesc, sunt buni cunoscători ai lumii folkului (aș zice eu, fără teama de a greși, inclusiv a celui recent) și știu să facă un produs de calitate: Andi Moisescu și Aurel Mitran. Este ce trebuia să facă lumea folkului în pandemie și n-a reușit, din varii motive: un podcast de folk profesionist (a încercat Adi Bezna ceva, dar experiența de televiziune a lui Andi Moisescu pare să își spună cuvântul). Nu va fi un podcast de folk – ci mai curând unul de folk – rock, dată fiind dualitatea managerială a domnului Aurel Mitran (zeci de ani manager al trupei Holograf și organizator de spectacole cu artiști din ambele zone muzicale).

Deschiderea proiectului Casa de Cultură a făcut-o un veteran al genului, unul din cei care au fost acolo când a început totul: Mircea Vintilă. Primul episod este o serenadă de voie bună, cu povești din vremuri când noi, cei mai tineri, încă nu ne născuserăm. De unele știam (vezi celebra Sper că nu cânți folk…), la altele am râs cu poftă. Iar faptul că n-au reușit, în aproape o oră și jumătate, să dezbată tot ce și-au propus și au decis să existe și o parte a 2-a, mă bucură teribil – e semn că nu e nici o grabă, nici o constrângere de producție. Din câte am înțeles de la Andi, deja au lista de invitați planificată pe multe emisiuni înainte, ceea ce înseamnă că multe povești așteaptă să fie spuse. Deja există în playlist-ul emisiunii de pe YouTube (pe care îl găsiți mai jos) episoadele cu Mircea Vintilă (1 și 2), trupa Basorelief (mai precis Mugurel Vrabete și Doru Bițulescu) și Mircea Baniciu, dispersate printre piese live ale artiștilor. Știu sigur că s-a filmat și episodul cu Nicu Alifantis, deci cât de curând apare și acesta.

Pentru cei care nu înțeleg de ce sunt așa de încântat de acest proiect, vreau să spun că este, dincolo de conținutul de calitate, o expunere la care muzica folk nici nu visa. Dincolo de faptul că Andi cunoaște bine fenomenul (veți descoperi în podcast, dacă îl urmăriți, că știe nume din toate epocile muzicii folk, subsemnatul poate confirma că l-a avut invitat la spectacolul de lansare a primului album, la Teatrul Excelsior, unde director era, sic!, Aurel Mitran), folkul are acces la un public tânăr la care altfel nu ar fi ajuns și unul deloc neglijabil cantitativ.

Și îmi doresc foarte tare ca, cu ajutorul prietenilor de la Ursus, partenerul emisiunii Casa de Cultură, proiectul să continue și dincolo de generația legendelor.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.