Întâlnirea festivalurilor de folk

Întâlnirea festivalurilor de folk din România este un eveniment pe care mi-l doresc de multă vreme, dar nu prea am știut cum să o propun. E complicat să strângi 40-50 de persoane în același oraș, pe banii lor, în aceeași zi. Doar că pandemia ne-a dat o soluție: online-ul. Care nu e perfect, dar este un pas înainte, e un pic mai mult decât nimic. De aceea, lansez invitația ca vineri, 9 iunie, începând cu ora 10.00, să ne vedem toți cei interesați într-o întâlnire pe Google Meet (am cont fără limită de timp).

Cei interesați se pot înscrie printr-un simplu e-mail pe adresa contact@foreverfolk.com până pe 31 mai 2023. E-mailul va conține informații precum festivalul reprezentat, disponibilitatea pentru prezența fizică pe 9 iunie la București. De asemenea, ce alte subiecte de discuție mai consideră necesare în plus față de cele identificate de mine mai jos (ce va apărea în mai multe propuneri intră în lista de discuții).

Subiecte de discuție la întâlnirea festivalurilor de folk

Am ales câteva subiecte de discutat pentru întâlnirea festivalurilor de folk, dar lista este deschisă, am scris mai sus că așteptăm propuneri.

  1. Cum stabilim ce e festival și ce nu? la ora actuală, orice șpriț cu 3 artiști se declară festival. Putem merge pe definiția din lege? Adoptăm niște criterii minime în funcție de specificul folkului?
  2. Programarea festivalurilor. Noi facem anual un calendar cu cele mai importante evenimente. Să încercăm să realizăm acest lucru astfel încât să nu se suprapună sau, dacă se întâmplă, să nu fie festivaluri care vizează același grup țintă (nu e o problemă să ai festival la Gărâna și Ipotești, dar e de porc să ai la Piatra Neamț și Focșani în același timp).
  3. Program-pilot Construirea unor branduri noi în muzica folk. Avem nevoie de tineri artiști care să atragă public tânăr către muzica folk. Și e nevoie să îi ajutăm pe acești tineri artiști să confirme. Câștigătorul premiului pentru Cel mai bun tânăr artist să primească recital în toate festivalurile care vor să participe la acest program-pilot. Nominalizările pentru respectivul premiu vor fi făcute de reprezentanți ai festivalurilor implicate.
  4. Reforma concursurilor. Concurenți mai puțini, dar care să cânte mai multe piese (3-4). Premii decente (nu e ok să dai 1000 de euro unui tânăr pentru 2 piese). Mai mult  decât concurs – workshopuri, consultanță, recitaluri, mentorat (vezi punctul Construirea unor branduri).
  5. Promovarea corespunzătoare a festivalurilor de folk. Canale de comunicare dedicate (site, social media). Construirea unei comunități în jurul festivalului. Identificarea canalelor de comunicare potrivite. Om de comunicare implicat. Conținut de calitate (afișe, clipuri, fotografii). Organizare de evenimente satelit (lansări, evenimente sociale – discuții cu liceenii din orașul festivalului, donare de sânge etc.).
  6. Recitaluri. Aș vrea să stabilim ca un număr minim de recitaluri să fie diferite de la an la an (1/4? 1/3?). Susținerea artiștilor care scot albume în anul respectiv să fie, de asemenea, o prioritate (fie invitați în recital, fie la evenimente-satelit – lansări de discuri, conferințe de presă etc.).

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Întâlnirea festivalurilor de folk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.