Când am propus întâlnirea festivalurilor de folk din România plecam de la două premize. În primul rând că festivalurile vor fi interesate să participe, apoi că vor fi interesate să colaboreze. Am primit 13 confirmări de participare, au participat două festivaluri: Florin Săsărman, reprezentând Bistrița Folk, și Tiberiu Farcaș și Ștefana (colega lui), reprezentând Cluj Folk Fest. Nu judec pe nimeni, fiecare decide cum își organizează evenimentul, știu că sigur că 2-3 festivaluri se vor implica dacă îi rog, chiar dacă nu au fost prezenți.
Principalele rezultate ale întâlnirii au fost:
- întâlniri lunare cu cei interesați să participe – am constatat că 3 oameni în 90 de minute nu am apucat să discutăm mare lucru și că ar fi necesar să ne vedem lunar, să stăm 1-2 ore de vorbă;
- organizarea unei a 2-a scene pentru tinerii din concurs, pentru a le oferi a) cadrul de manifestare pentru mai mult decât cele 2 piese cântate în concurs, b) condiția a avea 2 scene pentru a respecta definiția festivalului din lege (minim 2 zile, minim 2 scene);
- organizarea, în cadrul festivalurilor, de masterclass-uri pentru tinerii artiști, susținute de artiștii consacrați.
Dacă de punctul 1 nu e mare lucru de discutat, punctele 2 și 3 implică un pic de dezbatere. Am remarcat că tinerii artiști au nevoie să cânte mai mult, ca să își dezvolte prezența scenică, să își formeze public, să testeze piese. Ei se strâng oricum, după concursuri, într-o cameră, în holul hotelului sau într-un bar pentru a cânta. De ce să nu îi ajutăm și să le oferim cadrul de a face toate aceste lucruri în mod organizat. Apoi, la început de carieră, ai multe neclarități, astfel că masterclass-urile (punctul 3) pot oferi multe informații unor tineri artiști.
Seria de întâlniri lunare va continua pe 12 iulie, ele urmând a avea loc în a 2-a miercuri a fiecărei luni. Întâlnirile sunt deschise tuturor reprezentanților festivalurilor, cu condiția să ne dea un mail prealabil pe adresa contact@foreverfolk.com.