Cronica unei lansari asteptate

Inca de cand am ascultat prima oara celebrul LP galben care-i purta numele, am inteles ca, cel putin pentru lumea folk de la noi, Mircea Baniciu impunea un standard de calitate foarte inalt, mai aproape de John Denver sau James Taylor decat de Bob Dylan. Muzica lui impunea respect prin tehnica impecabila a chitarii, prin sensibilitatea muzicala, prin desavarsita alaturare a muzicii si versurilor de buna calitate si mai ales prin optimismul si tineretea pe care o transmit.

Dupa Revolutie, Mircea a fost dedicat celor doua trupe pe care le-a servit cu tot sufletul, Phoenix si Pasarea Colibri, ambele bucurandu-se de mare succes, ambele lasand o urma frumoasa pe cerul muziici de la noi si mai ales in sufletele fanilor…

Dar cum Phoenixul trece de ceva vreme o perioada de turbulente, cum Pasarea Colibri pare sa-si fi incetat zborul de ceva vreme, Mircea Baniciu s-a gandit poate ca e vremea sa faca o mica recapitulare si sa-si rasfete publicul cu o antologie, un “Best of” dupa care oftam multi de ani buni…

In 3 iulie 2008, la “Hard FOLK Cafe” (nu e o gresala, dar pentru o noapte, numele celebrului bar s-a schimbat un pic), Mircea Baniciu a lansat “la suflete” un CD cu 14 piese denumit generic “Esarfa Best of vol.1”, menit sa readuca in atentia iubitorilor de muzica piese mai vechi de pe primele LP-uri dar si cateva noutati.

De valoarea CD-ului nu vom spune multe, marca Baniciu este deja cunoscuta si recunoscuta si in mod sigur cine va asculta piesele va primi in celofanul melancoliei mesajele dulci-amare pe care Mircea le-a pus acolo cu grija si delicatetea cunoscuta.

Vom povesti insa de showul lansarii, de atmosfera, de impresia ca te afli undeva la Londra sau New York, de bucuria de pe fetele celor din sala, de o noapte de magie pe care cei prezenti acolo n-o vor uita curand.

A fost o noapte de poveste, in primul rand pentru ca Mircea a cantat imperial, alternand bucuria cu melancolia, tristetea cu ironia, “sugubenia” lui de banatean cu spranceana de cuceritor si evident vocea aceea inimitabila cu fericirea de a darui si a se darui prin muzica celorlalti.

Ca au fost peste 600 de oameni de toate generatiile, care s-au intinerit si copilarit alaturi de Mircea e normal sa pomenim cum normal este sa laudam personalul si organizarea de la “Hard Rock Cafe” care a reusit, in ciuda aglomeratiei si a suprapunerii de persoane, sa ofere servicii de calitate si sa pastreze intreaga seara o atmosfera de tinuta.

Mircea a cantat alaturi de trupa Pacifica, cu nelipsitul Vlady Cnejevici, dar si cu primul tobosar din Phoenix, Costin Petrescu, intr-o forma de zile mari, cam toate cantecele de pe CD, dar si piese cunoscute din repertoriul Phoenix sau Colibri, nu le voi enumera aici, sunt melodii pe care le iubim cu totii si care toate au intrat in galeria de aur a folkului (ma intreba cineva ce cauta melodiile Phoenixului intr-un top folk realizat acum cativa ani…si acum realizez ca de multe ori versiunile lui Baniciu la anumite piese au fost mult mai populare decat cele ale trupei…).

I-am vazut la lansare, pe langa oamenii de presa si radio obisnuiti la astfel de lansari, si pe Mircea Florian, Mircea Vintila, Mircea Bodolan (exista un complex Mircea in folk!), Iulian Vrabete, Florin Chilian, Marius Batu, Ducu Bertzi, Maria Gheorghiu, dar si oameni mai putini faimosi, veniti din Arad, Timisoara, Tg. Mures, Cluj, Constanta, Iasi…cam de peste tot unde se asculta folk.

Ca am cantat toti alaturi de “Tetea” cum ii spun prietenii, e iarasi ceva normal, ca a curs multa bere, dar si lacrimi, ca ambianta clubului cu chitari si fotografii pe pereti ne-a amintit de Casa Eliad si de noptile cu parfum de folk si de Cristi Ghindaseanu, pe care Mircea il pomeneste si el pe manseta CD-ului pentru acelasi lucru, dar ca un flash mi-au venit in minte niste versuri celebre deja:

“Noi vom canta noaptea intreaga,
oaspetii veseli vor dantui,
si-n toiul petrecerii, pret de o clipa,
Om bun si la tine ne vom gandi…”

La multi ani, Om bun, si la multe CD-uri, noi echipa de la ForeverFolk vom fi fericiti sa-ti cantam “In loc de final

“La inceput de drum, toti visam o stea….”

3.06.08, dupa o noapte de vis…

[nggallery id=31]

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.