Dacă inimile toate…

Recunosc că știu de ceva vreme de intenția lui Silvan Stâncel să scoată un album pe versurile lui Matei Vișniec. Ceea ce poate să îi surprindă pe unii care îl știu pe Matei Vișniec mai curând ca dramaturg și editorialist al RFI România. Surpriza a fost însă una extrem de plăcută, Silvan reușește cu albumul Dacă inimile toate…să găsească, în formula Silvan Stâncel Trio, niște haine muzicale potrivite “cuvintelor” lui Matei Vișniec. Chitara acustică, cu arome de flamenco, care l-a consacrat pe Silvan Stâncel, rămâne definitorie pentru album, iar Dan Liviu Cernat (vioară) și Cristian Alexievici (keyboards) vin să o condimenteze atât cât e necesar și nu la toate piesele. Altfel, piesele variază stilistic de la blues acustic și chiar pop (La coafor) la tango și vals, ducându-mă pe alocuri la coloana sonoră a unui film de Kusturica.

Cea mai bună piesă a albumului este, din punctul meu de vedere, Regii toți se cred eterni, combinația de tragic și amuzant mi se pare extrem de bine realizată, dialogul tubă – vioară (cum găseai odinioară în fanfarele mortuare) dă un ritm bun piesei (ca să nu zic vibe, da?).

Silvan Stâncel şi echipa sa de muzicieni le conferă acestor poezii cu rimă şi cu suflet o a doua viaţă şi o nouă identitate hrănite cu talent şi cu pasiune, cu inspiraţie şi cu umor.

Matei Vișniec, 15 iulie 2022

Albumul Dacă inimile toate…este înregistrat în regim de live (one cut, cum se zice pe la noi) și este produs de Libris, fiind disponibil pe site-ul producătorului. De altfel, albumul a fost lansat în cadrul LibFest, la Brașov, în august 2022 și sper că vor urma și alte prezentări ale acestuia în țară (sau măcar la Alba Iulia). Iar artistul a promis că în curând albumul va fi disponibil și pe rețelele de streaming.

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Dacă inimile toate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.